PORONTY

Extrém sport anyáknak - amikor a gyerek csak kicsit beteg

2008. november 13., csütörtök 18:00

Nem szeretem, amikor a gyerekek betegek. Nyűgösek, fájdalmaik vannak, semmi sem jó nekik, néha-néha kórház lesz a vége – utálatos állapot. De van egy ennél utálatosabb állapot is: amikor a gyerek csak kicsit beteg. Nézzük csak, mi történik, ha a nagyobbik (4 éves) beteg lesz. Köhög, folyik az orra, hőemelkedése/láza van. Nem óvodabarát állapot. Tehát ebben az esetben az óvodás otthon marad, minimum egy hétre, és kezdődik a haddelhadd.Egy-két napig még oké a dolog. A gyerek eléggé rosszul van, dédelgetni, gyógyítgatni kell, általában bejátszik egy orvoslátogatás is, kap gyógyszert, szeretgetést, ugrál utána az ember lánya szívesen. Aztán jobban lesz (magától vagy a gyógyszerektől). Na nem annyira, hogy mehessen közösségbe, csak annyira, hogy táncot járjon az idegeimen.

Reggel szokása szerint hajnalban kel, bár én még aludnék kicsit, ha már egyszer nem csörög az óra és a kicsi (2 éves) sem kelt fel még. És onnan kezdve mindent akar csinálni, amit egészségesen csinálna, még akkor is, ha a fizikai állapota ezt nem engedi meg:

- Anya, ki akarok menni a kertbe! (Gyerek felöltöztet, kivisz, 5 perc motorozás, köhögőroham, majd:

- Anya, be akarok menni!

- Anya, kérek ezt, azt, amazt! (Ezazamaz odaad, gyerek 5 perc múlva félredobja, valami újat kitalál)

- Anya, éhes vagyok! (Kaját megcsinál, gyerek 3 falatot elnyammog, étvágya semmi, hála a gyógyszereknek, tányér félretol, jelenet 30-60 percen belül megismétlődik)

- Anya, menjünk el sétálni! (Nem lehet, édes fiam, még hozzá vagyunk kötözve a porszívóhoz, majd pár nap múlva, ha már nem kell 5 percenként kiszívni az orrodat.)

És még sorolhatnám. Én délelőtt tízre sík ideg, a nagyobbik unatkozik, a kicsi napirendje teljesen megborul, bár nagyon próbálom betartani, de nem megy az istennek sem. A lelkiismerefurdalásom a plafonon, nem tudok rendesen foglalkozni sem a naggyal, sem a kicsivel, ők ugyan foglakoznak egymással, de így is folyamatos a nyafogás, minden percben baja van valakinek valamivel, közben a háztartással is foglalkozni kéne, apa reggel óta dolgozik, mire este hazajön, megint egy házisárkány fogadja majd (rosszabb esetben), de jobb esetben is egy hullafáradt nő (mit nő, anyuka!), akinek cafatokban lógnak az idegei az egész napos hadtáptól.

A nagy unatkozik, hiszen már jól van, tombol benne az energia, amit az óvodában könnyedén le tud vezetni, de otthon nem, a kicsi megzavarodik, nem érti, hova lett a szokásos kétszemélyes napközbeni nyugalom, és még pihenni sem tud rendesen, mert a nagy szabotálja a délutáni alvást, helyette játszik, nem halkan, bárhogy is kérem tőle, a kicsi meg ezt pontosan tudja, úgyhogy a szokásos 2-3 órás alvás helyett produkál 1-1 ½ órányit, és utána sürgős felkelhetnékje lesz.

Persze a nagy sem akar egyedül játszani, foglalkozásra, foglalkoztatásra vágyik, 5 percenként mást akar csinálni, én egy idő után kifogyok az ötletekből, a türelemből, a lelkesedésből, hiába, nem tudok pótolni egy egész óvodai csoportot, semmi mást nem szeretnék, csak egy kis csöndet, nyugalmat, egyedüllétet, esetleg pihenni kicsit. Kíváncsi lennék, csak én vagyok hisztis, vagy más is ilyen nehéznek találja ezt a helyzetet?

Kapkodok, idegeskedek, próbálok mindent egyszerre megcsinálni, aztán egyszer csak feladom, legyintek és megpróbálok varázsolni magamnak egy kis szünetet. Beteszek egy mesét a DVD lejátszóba, és reménykedek. De hiába, a nagy (sajnos/szerencsére) nem mesefüggő, úgyhogy a nyugalom mindössze 10-15 percig tart. Megadóan tudomásul veszem, hogy ez nem jött be, megyek, és teljesítem az újabb kívánságot…

És ez így megy egészen estig, és egészen addig a boldog napig, amikor minden visszaáll a normális kerékvágásba, és a nagy újra elmegy reggel óvodába, ahol várják a barátai, a játékok és kipihent, nyugodt óvónők. Ekkor fogom a kicsit, elmegyek végre nyugiban bevásárolni, rendesen kitakarítok, kimosok, elpakolom a gyógyszereket és a lakás összes pontjára került játékokat, közben gondolatban kiutalok magamnak egy 3 napos, 2 (nyugodt) éjszakás, 1 személyes wellness hétvégét, és már nem csak kínomban nevetek.

Arról az extrém sportnak beillő helyzetről, amikor a két gyerek egyszerre beteg, és már táblázatba kell foglalni, hogy melyiknek, mikor, milyen gyógyszert kell beadni, majd legközelebb…

Lily Moon

KOMMENTEK

 • 2008.11.13 18:33:31multikulti

  De jó, hogy pont most jött elő ez a téma, én ugyanebben a szituban vagyok immár két hete. Nálunk ugyan a csemete kedveli a DVD-t, de azt is csak úgy hajlandó nézni, hogy közben mellette ülök és időnként még a kezét is fogni kellett. Jól esett olvasni, hogy más is így érez.

 • 2008.11.13 19:01:26Magenta

  Kíváncsian várom, hány "minek az ilyennek gyerek?' hozzászólás jön a bezzeganyáktól. :))) • 2008.11.13 19:33:27Miss Marple

  És akkor a harmadik napon arra ébredsz, hogy egy kicsit folyik az orrod, finoman megborzongasz, igen, ez már a hőemelkedés, enyhe torokkaparászás - és ezen a ponton mélyen elgondolkodsz, hogy vajon tényleg ezt érdemled-e: még betegnek sem lehet lenni rendesen, mert a rakás többi beteg (gyerek) mind a te véredet szívja. Ezt én minden ősszel eljátszom.  (Praktikus okoskodás: én ilyenkor svédasztalos kaját adok, nincs reggeli-ebéd-vacsora, csak gyümölcs, keksz és joghurt, és ki-ki kiszolgálja magát. Max. meleg tea. a rendrakást meg leszarom egy pár napig, majd mindenki rugdos magának ösvényt a padlón a kuplerájban.)

 • 2008.11.13 19:38:58anyamadár

  Miss Marple az jó hír, hogy másnál is van ösvényvágás a kupiban ilyenkor :)))

  azt hittem csak én vagyok pancser...:)))

 • 2008.11.13 19:54:18psyché

  ismerös a helyzet. a legnehezebb idöszak a labadozas idöszaka. ki meg nem lehet menni, bent mar minden unalmas, a DVD-t sem lehet egesz nap nezni.:-(((

  en az iden vitaminnal tömöm a gyerekeimet. minden reggel oviba/bölcsibe indulas elött kapnak egy jo adagot (folyekonyt) - kicsit többet, mint az ajanlott. aztan ha ugy latom szükseges du meg kapnak vitamin tablettat is kettöt. es közben imadkozom is, h Istenem ebben a felevben nem szabad szinte egyszer sem hianyoznom az egyetemröl (itt nalunk november elejen kezdödött es febr közepeig tart, ami a betegsegek idenye is)....

 • 2008.11.13 19:54:54Los Alamuszi

  Legxarabb a témába az volt, amikor júniusban a gyerek bárányhimlős lett. Pár nap valódi szenvedés, amikor nem kellett ágyban tartani, maradt magától, aztán viszont piff-puff minden belső tünet elmúlt, csak a karantén maradt. gyönyörű idő, gyerek szuperül érzi magát....és ülhetünk otthon a négy fal között még két hétig.

  A hab a tortán meg az volt, hogy a két hét karantén végére elkaptam tőle, azaz, nem elég, hogy ő egészséges volt, de nekem meg jött az a három nap, amit először a betegségtől, aztán meg a kiütésekre kapott gyógyszertől legszívesebben végigaludtam volna...

 • 2008.11.13 19:55:13Los Alamuszi

  témában

 • 2008.11.13 20:00:21multikulti

  Na, láttátok volna nálunk a nagyszobát tegnap este! Könyvhalom az asztalon, mert persze párhuzamosan kell őket olvasni. Az egyik sarokban kuckó építve a "szuperhősnek", ennivalóval (természetesen igazival), a szőnyeg közepén Playmobil város, amihez persze tilos hozányúlni, stb...  Nálam egyébként a gyerektől elkapott betegség, kutyakemény menstruációs görcsökkel szokott párosulni. (Murphy törvény)

 • 2008.11.13 20:26:29csibie

  Pont így megy ez nálunk is. Csak a kicsi még baba, de amúgy minden stimmel. :)

 • 2008.11.13 20:40:43Medellin

  Nálunk most 'szerencsés' eset volt. Gyerek lebetegedett, diagnózis: hörghurut. Aztán nem lett belőle semmi, pár napig sípolva köhögött, aztán 3 nap múlva gyógyultnak tekintettem. Cserébe azóta (másfél hete) beteg vagyok, de a nagyszülők (vigyáztak rá két napot) még jobban, és már a férjem is beteg:)) Az egészséges babám meg vígan ugrál a sok döglődő ember közt:) Ilyen pici baba ennyi embert fertőz össze, majd ő gyógyul meg pikk-pakk... Eszem megáll:) De inkább mi legyünk betegek, mint ő! Így egyszerűbb:)

 • 2008.11.13 21:28:43Miss Marple

  Psyché, én Béres cseppel kuruzslom őket, nekem eddig bejött. Bár még nincs itt az igazi takonybarát idő.

  És beadtam a derekamat: az óvodás kapott bárányhimlő elleni oltást. Na most jönnek a kések és bárdok a bioanyáktól.

 • 2008.11.13 21:40:18fülemüle

  Amíg az ember otthon van a kicsivel könnyű a helyzete. Ha úgy gondolja otthon tartja a nagyot is. Legfeljebb van néhány nap káosz.

  Akkor van gond, ha anya dolgozik, a gyerekorvos szerint egy kis orrfolyással nem kell otthon maradni. Az óvónők szerint otthon kéne tartani. Anya vacillál, de szabija nincs, a nagyi sem nyugdíjas még.....

  Rendszeres problémám, hogy a srácot a gyerekorvos 3 nap után bölcsibe küldi én még otthon tartanám....

 • 2008.11.13 21:50:53vikimanka

  Nálunk alapból van ilyen szitu, még betegnek sem kell lenni. A férjem 4 műszakos munkarendben dolgozik, így sokszor vagyok velük egyedül, de mákom van, mert a nagy már jól elfoglalja magát. Amíg kisebb volt, addig volt nehezebb. Az ösvényvágás pedig csak engem zavar. Miért az apjukra hasonlítanak még ebben is? Imádnak rumlizni.

 • 2008.11.13 21:52:10keknyul

  Miss Marple!

  Rossz hirem van: attol, hogy megkapta a vedooltast, meg elkaphatja a baranyhimlot, csak sokkal enyhebben jelentkezik (pl. csak egy-ket kiutes). Viszont karanten ilyenkor is kell!! Ugyhogy a ket het nyuglodestol nem ment meg.. (NEM vagyok bioanya, en is beadadtam a gyereknek)

 • 2008.11.13 22:34:53ruju

  Az én gyerekem is be van oltva, és éppen most söpört végig az ovin a bárányhimlő és nem kapta el. az lehet, hogy elkapta, de nem vettük észre? És ha most elkapja, akkor védett lesz már végérvényesen?

 • 2008.11.13 23:44:02bezzeganya

  Sok hasonlót éltem át én is, viszont ezzel nem tudok mit kezdeni:

  "a nagy újra elmegy reggel óvodába, ahol várják a barátai, a játékok és kipihent, nyugodt óvónők. "

  Abban az óvodában angyalok a gyerekek és az óvónőknek nincs otthon családjuk, családi problémájuk, munka után fáradtan gyerekkel foglalkozás-bevásárlás-háztartás-férj ????

 • 2008.11.14 00:40:42Panasz Muki

  Az óvónők szerint.... minden másképp van, mint ahogy anyucinak megfelelne. Most hogy már nem jár oviba a lányom, ilyen királyul kigyúrtam magam a témából.

  Szerencsések vagyunk; de a kevés betegség, ami a lánykámat elkapta, úgy zajlott, hogy ezt a rumlizós - lábadozós időszakot bizony az oviban töltötte.  Tudjátok miért kell otthon tartani az orrfolyós gyereket?! Mert neki rossz, és arcüreggyulladást kap meg mindenféle szörnyű bajt. Rossz válasz. Azért mert az óvónőnek kell törölgetnie az orrát.

 • 2008.11.14 07:56:04hoel

  Két dolgot szeretnék kérdezn, illetve mondani. Az egyik: mi a helyzet a hétvégével? Hiszen péntek du- tól hétfő reggelig 2 gyerek van a fedélzeten. A másik: a posztnak kicsit olyan ize lett, mintha az volna a legnagyobb baj, hogy a gyerek csak " kicsit" beteg. Mert ha " nagyon " beteg, kórházba kerül és akkor már oké minden..

 • 2008.11.14 08:00:36bonbonauta

  Panasz Muki  Tudod miért kell otthon tartani a taknyos gyereket? Mert negfertôzi a többit. És ez egy két-három gyerekes családban azzal járhat, hogy anya nem megy dolgozni két-három hétig. Rühelltem mindig azokat az anyákat, akik a lógó sárga takonnyal belökték a gyereket az óvodába, mondván, hogy semmi baja már.

 • 2008.11.14 08:43:47fülemüle

  bonbonauta, ha az orvos nem ír ki táppénzre vele, akkor mit csinálsz a gyerekkel?

  Átlag van kb 25 nap szabid, ez már kevesebb, mint az ovis szünnapok száma. Hogyan oldod meg, hogy otthon maradhass a taknyos, de az orvos szerint oviképes gyerekkel?

  Az egyik barátnőm egyedül neveli a lányát, állandó vitája ez a óvónőkkel, gyerekorvossal...

  Nekem "csak" az a bajom, hogy szerintem hamar küldi vissza a gyereket a bölcsibe az orvos. Nálam kissebb a gond, mert vagyok én, a férjem, az anyám. Egy-két napot pluszban valahogy összehozunk hárman. De ő egyedül van és nincs sok szabija. Szerinted mit kellen tennie?

 • 2008.11.14 08:56:34Zsákos ember

  erdekes, nalunk meg mindig megkerdezi a doki, hogy meg tudunk e oldani meg egy-ket napot plusszba, hogy erosodjon a kolok a betegseg utan, es ugy ir ki.  egyebkent az orrfolyas meg a kohoges tovabb tart, mint ameddig fertoz a gyerek, szoval ebbol a szempontbol nem bun sem vinni az anya reszerol, sem visszakuldeni a doki reszerol.

 • 2008.11.14 09:05:36bonbonauta

  fülemüle  szerintem oldja meg úgy, hogy váltson orvost. legyen olyan orovsa, aki nem küldi vissza sárga sûrû takonnyal, köhögve, tüsszögve a gyereket, legyen olyan orovosa, ki kiírja. azért kéne ezt megoldani, mert én is nagyon nehezen oldom meg, amikor a 3 gyerekem, pár nap csúszásokkal lesz beteg. nálunk is volt pár év, amikor egyedül neveltem ôket, úgyhogy át tudom érezni, hogy milyen nehéz ezt megoldani. ezért is gyûlölöm, amikor valaki, kényelembôl, nemtörôdömségbôl stb belöki a félig beteg gyereket az oviba.

 • 2008.11.14 09:07:09Zsákos ember

  ruju: ezt a vedooltas dolgot ugy kepzeld el, hogy vannak a testedben kidoboemberek, akik pofarol felismerik a rosszfiukat. egy uj rosszfiut persze nem fognak meg ismerni, ugyhogy az tud egy kicsit tombolni, mielott a kidobok rajonnek, hogy az egy rosszarc. legkozelebb mar felismerik, es azonnal kipenderitik.

  a vedooltas az nem mas, mint hogy a rosszfiuk arcat elore bemutatjak a kidoboknak, igy ha jon, akkor azonnal felismerik. kb ugyanugy fognak ra emlekezni, mint ha tenyleg tombolt volna mar a klubban.

  ha ezutan jon a rossz fiu, akkor tud e majd tombolni vagy nem? ez nem annyira a rosszfiutol (pl baranyhimlot okozo virus) fugg, hanem az immunrendszer altalanos allapotatol. ha a kidobok valamiert gyengebbek, vagy el vannak foglalva, vagy amikor korbemutattak a rosszfiuk arcat, akkor eppen sok massal is foglalkoztak + ezer ok, amit nem tudok mert nem ertek hozza annyira, szoval ezekben az esetekben elofordulhat, hogy igen a rossz fiuk tudnak tombolni egy kicsit (esetleg nagyon) mire ki lesznek penderitve. akkor is tudnak tombolni, ha bazinagy bandaba tamadnak, es a kidobok nem tudnak gyorsan elbanni minddel.

  de ez minden korokozoval igy van, nem csak a baranyhimlovel. igy a vedooltas nem garancia, es az sem, hogy ha mar valaki tenyleg volt baranyhimlos.

  ja igen, es van olyan rosszfiu, akinek jo a plasztikai sebesze (ilyen az influenza virus) emiatt ujra es ujra bejut a klubba. ezert kell az influenzat mindig ujraoltani.

 • 2008.11.14 09:22:26Chelly2

  Én BONBONAUTA-val értek egyet. Igaz az én kisfiam kiscsoportos és nyilván sokszor beteg, mert most került közösségbe. De én baromira mérges tudok lenni, amikor meglátom a köhögő, orrfújós gyereket az oviba (több anyuciról is tudom, hogy amúgy otthon van), mert tudom, hogy délután már úgy fogadnak az óvónők, hogy hááát szerintem holnap már megint nem jöttök, mert már a te gyereked is tiszta takony. Elhiszem, hogy sokaknak nehéz megoldani hova tegyék a beteg gyereket. De sajnálom az enyémet, hogy lassan 2,5 hónapja gyógyszeren él. (Én is elkezdtem adni a Béres cseppet. Miután 5 havi immunerősítő nem vált be. Pedig tavasz óta szedte, hogy ne legyen majd állandóan beteg)

 • 2008.11.14 09:22:47fülemüle

  Ők egy olyan Pest megyei településen laknak, ahol csak egy gyerekorvos van.  Én Bp-en élek és körülnéztem orvosváltás ügyében - más okból. De a legközelebbi rendelőben lévő mindhárom orvosról azt hallottam a szülőktől, hogy csak orrfolyás miatt egyik sem ír ki betegszabira. Messzebbi rendelőbe meg nem tudom hordani a gyerekemet.

  Szóval nekem ez elég általános hozzáállásnak tűnik: náthás a gyerek, de a tüdeje tiszta és nem lázas => mehet oviba. Ez alól legfeljebb akkor tesznek kivételt, ha a gyerek extrém mértékben hajlamos az arcüreg gyulladásra.

  Néhányszor nyilván ki lehet könyörögni két napot. De két nap alatt nem gyógyul meg egy taknyos gyerek.

 • 2008.11.14 09:24:58Bromwyn

  Hoel, egy átlagos hétvégével (tehát amikor nem beteg a gyerek) szerintem az a helyzet, hogy 1. (jó esetben) otthon van az apa is, 2. nem nyűgös a gyerek, normálisan eszik, nem kell pl. félóránként keksszel tömni, akarata ellenére ágyba kényszeríteni 3. el lehet menni otthonról kirándulni, sétálni, játszóházba, állatkertbe stb.

  Szerintem ebben különbözik a hétvége a post által bemutatott helyzettől.

  Szerinted?  A másik felvetésed pedig... Na inkább nem is magyarázkodom a szerző nevében. Rajtad kívül, azt hiszem, mindenki értette, miről is van szó.

 • 2008.11.14 09:25:42bakfittyműhelyponthu

  Én a fiammal "kegyetlenül" bánok, ha beteg. Mármint, mikor itthon kell maradni, az első 1-2 nap, mikor látványosan beteg (tehát Ő is annak érzi magát), akkor putyujgatom, mindenben a kedvére teszek. Viszont, mikor már jól érzi magát, és kicsattan a jókedvtől és a tetterőtől, akkor már gonosz vagyok, pl. ágyban kell maradnia, nem mehet, csak a rádió, nincs kaja-kívánságműsor stb. Így utál betegen otthon lenni és mindent megtesz, hogy ne legyen az, és ha ez azt jelenti, hogy magától felhúzza a kabát cipzárát, vagy magától a melegebb cipőt választja, akkor már megérte a balhé. :)

  Egyébként a vitaminnal egyet kell, hogy értsek az előttem szólókkal, tényleg hat. Béres Cseppet adok neki, vagy béres gyerekvitamint, és amíg szedi, semmi komolyabb baja nem volt, az elmúlt 1,5 évben. És mikor egy kicsit (tényleg kicsit!) taknyos lett, három napig hársfateát adtam neki (mondjuk, szerencsém, hogy szereti a gyógynövény teákat), és semmi baja nem volt utána.

 • 2008.11.14 09:43:51Anyatünde

  bakfitty: mennyi idős a gyereked? (egy van?) És hogy tartod ágyban, ha már jól van? (ahányszor kilóg, visszaviszed?)  (csak halkan jegyzem meg, egy nagyobb betegséget - kfülgyull., tüszős mandulagyull. krupp, hányós-hasmenős nyavalyák - követően a posztíró által részletezett állapot már kész megkönnyebbülés...) • 2008.11.14 09:48:01bonbonauta

  fülemüle  így tényleg nehéz. de azért a napokig, hetekig folyó sárga takonyra, makacs köhögésre általában már antibiotikumot szoktak adni, szóval azt nem értem, hogy ezek a gyerekek mit keresnek az oviban.

 • 2008.11.14 09:48:06Blueray.

  Érdekes a cikk és még érdekesebbek a hozzászólások. Hölgyeim! Ha otthon vagytok gyes-en, gyed-en, mittoménmin a másik gyerköccel, mit nyöszörgtök? Netán fölborul kicsit a megszokott életrend? Na és aztán!

  Az a valami, amikor anyu-apu melózik ezerrel, óne bébiszittyó, nagyi vagy kedvesráérőszomszéd, a főnököd meg odabent síkideg, ha egy napot otthonmaradsz a beteg sráccal...

  Na, kinek van oka (joga) inkább nyüszíteni?

 • 2008.11.14 09:49:26Zsákos ember

  (Blueray most virtualisan ki fognak nyirni...)

 • 2008.11.14 09:52:57vikimanka

  Szerintem is igaz, hogy amíg gyesen itthon vagyunk addig beletörődünk és tesszük a dolgunkat. Az a szívás, mikor melózunk és akkor beteg a gyerek. Nekem nagy érvágás volt, mert jutalékos rendszerben dolgoztam.

 • 2008.11.14 09:55:35vikimanka

  És nagy különbség, hogy kicsit folyik az orra vagy konkrétan ki sem lát a takonytól és ugatva köhög. Nálunk amíg ovis volt a lányom volt olyan időszak, hogy szinte mindenkinek folyt az orra a csoportban.Nyilván ha ősztől tavaszik folyik az norra, nem lehet addig otthon tartani.

 • 2008.11.14 09:56:22vikimanka

  norra helyett orra

 • 2008.11.14 10:00:52catus

  mondjuk ha minden gyerek akinek bokáig ér az orrából a takony, otthon maradna akkor senki nem lenne bölcsiben...anyukám azt mondta, hogy régen a gyógyszerrel együtt adták be a gyereket a bölcsibe, és külön csoportban voltak azok akik betegek. dolgozni kellett na...persze ha a gyerek nagyon padlón volt akkor otthon maradtak vele....

  Nálaunk ez úgy van egyébként hogyha 4 napos hosszúhétévége jön, akkor hirtelen mindenki beteg lesz és belázasodik....igaz én se előtte sem utána még egy hőemelkedést sem tudok mérni...

 • 2008.11.14 10:04:42KIRA

  Jéé nálunk is ez ment ahéten:)9

  csak annyi különbséggel,hogy a láz 4 óránként felélénkült, akkor alvás, pihi, nyüglődés, a köztes időben forgószélként müködött a gyerek:)) semmi baja két napja, de a doki pihenteti itthon...

  Szerinte elfáradt a bölcsis két és fél hónap alatt:)))  De nagyon jó volt újra itthon lenni, sokat kacagtunk:)))

 • 2008.11.14 10:07:54Bromwyn

  Blueray, természetesen Neked van jogod jobban nyüszíteni. Valóban sokkal nehezebb a dolgod.

  De azért nekünk is szabad egy icipicit panaszkodni, ha valami a megszokottnál kellemetlenebb, nehezebb?

 • 2008.11.14 10:15:41hoel

  Bromwin: tudod, különlegesen hülye vagyok, azért fordulhatott elő, hogy vmit mindenki értett, csak én nem.

  Egyébként 2 iszonyú sokat betegeskedő gyerekkel ezerszer és ( érzésem szerint) ezer évig voltam otthon.Asztmás és pszeudokruppos volt mindkettő sok éjszakai rosszulléttel, ügyelettel, orvoshivással megspékelve. Igy aztán számomra márigazi felszabadult öröm volt az, amin most a posztiró vekeng: hogy néha 2 gyerekkel is otthon kell lenni és hogy már csak kicsit nyügösek meg reggel korán felkelnek. Volt nemegy nemkét északánk, amikor örültem, hogy reggel felkelt. Hát igy.

 • 2008.11.14 10:16:00KIRA

  Blueray: mi van, te vagy a HŐS anya?  A többiek meg dögöljenek meg?????

 • 2008.11.14 10:16:04hoel

  Bromwin: tudod, különlegesen hülye vagyok, azért fordulhatott elő, hogy vmit mindenki értett, csak én nem.

  Egyébként 2 iszonyú sokat betegeskedő gyerekkel ezerszer és ( érzésem szerint) ezer évig voltam otthon.Asztmás és pszeudokruppos volt mindkettő sok éjszakai rosszulléttel, ügyelettel, orvoshivással megspékelve. Igy aztán számomra márigazi felszabadult öröm volt az, amin most a posztiró vekeng: hogy néha 2 gyerekkel is otthon kell lenni és hogy már csak kicsit nyügösek meg reggel korán felkelnek. Volt nemegy nemkét északánk, amikor örültem, hogy reggel felkelt. Hát igy.

 • 2008.11.14 10:17:51hoel

  Bocs, nem láttam hogy átment, véletlen a 2 szeri küldés. Elnézést!

 • 2008.11.14 10:24:37Bromwyn

  Hoel, bibibííí (ha ez a színvonal), én is voltam már kórházban mindkét gyerekkel, az egyiknél napokig nem tudtam, hazaviszem-e

  még valaha egyáltalán.

  Ugye tényleg nem gondolod, hogy valaki jobban szereti, ha kórházba kerül a gyereke? De most mondd meg, nem bosszanthatja az embert, ha egy nyűgös, félig beteg gyerek nem tud mit csinálni magával? Attól még, hogy ismerünk rosszabbat, ez sem fenékig tejfel.

 • 2008.11.14 10:30:41hoel

  Bomwyn: az előbb megirtam, hogy rendkivül hülye vagyok, szóval rontom a szinvonalat, sajnálom.

  Természetesen komolyan bennem sem merült fel, hogy vki anak, örül , ha a kölyök kórházban van. De- és ezt tök komolyan mondom- ha betegek voltak a gyerekek én csak az aggodalomra emlékszem, meg arra, hogy melyikünk hogy jut be dolgozni aznap. De azt tényleg nem éreztem problémának, hogy basszus alhatnék 11 ig, erre ittvan ez a kis nyüves kölyök és tessék, fel kell kelnem 7 kor. Erre irtam, hogy vekengés . Egyébként a dolgozni járás miatt is fel kell kelnem minden nap 6-fél 7 kor. Szar ügy, de nem ér meg egy posztot.

 • 2008.11.14 10:31:06hoel

  annak

 • 2008.11.14 10:31:45Bromwyn

  Hoel, még valami: még mindig érdekelnek gondolataid a hétvége ill. beteg gyerekkel való otthonlét-összevetésben.

 • 2008.11.14 10:33:38hoel

  annak. éjszaka. Meg teljes diszgráfia.

 • 2008.11.14 10:34:32Persela Slytherin

  Véleményem szerint nem szabadna összehasonlítani a két helyzetet: amikor a gyerek csak kicsit beteg és amikor vészhelyzet van.

  Ismerem a szitut, amiről a poszt szól és ismerem a fülfájós virrasztásokat, kruppos éjszakai rohanásokat, kórházi 4 lábú fasámlin átkínlódott éjszakákat, infúziót, karácsonyi és szilveszteri kórházi napokat is. Sőt, átéltem azt is, amikor a szirénázó mentő elvitte a házunk elől a fiamat és én nem mehettem vele, mert a kisebbik még nagyon pici volt és szopott, vele kellett maradnom. És hiába volt a gyerekemmel az apja, én akkor is rettegtem, hogy meghal, és nem vagyok vele... Holott "csak" rotavírusa volt, igaz, elég heves.

  Bennem ez a kettő szétválik. Ha nagy a baj, bekapcsol az automata vezérlés, csak az érdekel, hogy a gyereken minél előbb segítsen valaki, tőlem lehányhat, ordítva sírhat, csinálhat bármit, nem zavar. Ezért vagyok az anyja. De amikor az a helyzet, mint a posztban, én is ki tudok tőlük borulni.

  Nem hiszem, hogy valaki attól lesz jó anya, hogy túl tudja licitálni a másikat, hogy bibibíííííí, bezzeg én ezt is szó nélkül kibírom, sőt, még élvezem is, bibibíííí... Anyák vagyunk, de emberek is, mi is elfáradhatunk, befásulhatunk, aki még sosem érzett ilyet, az hazudik, a világnak, de leginkább saját magának. És akkor javaslom, hogy a Poronty helyett olvassa szorgalmasan a kismama-kisbaba témakörben megjelenő szaksajtót, ami az általa vallott rózsaszín álmot írja le anyaság címszó alatt.

 • 2008.11.14 10:37:27hoel

  Hétvége: nálunk sokszor apa is dolgozott hétvégén. A gyerekek meg nem nagyon nézték a naptárat meg az órát, igy mind1 volt nekik, hogy szombat- vasárnap vagy kedd reggel 6 óra van. Felkeltek és nyüzsögni kezdtek. Háztartás: hétvégén uolyan volt mint hétközben. Gyerekek menetrendje: dettó uolyan. Levegözés: láztalan " kicsit" beteg gyereket a mi gy .orvosunk szerint már lehettt vinni sétálni. Különbség?

 • 2008.11.14 10:41:45hoel

  Persela: bármiről lehet posztot irni, persze, de az ember arról mondja el a véleményét, ami megjelenik a posztban. És mindenki hadd olvassa azt , amit akar, ha a porontyot akarja , akkor azt, ha mást akkor azt. És véleményt is hadd lehessen leirni, ne küldözgessél a mittomén milyen magazinhoz, lécci.

 • 2008.11.14 10:51:57Persela Slytherin

  Hoel: akinek nem inge...:-)

 • 2008.11.14 10:54:04Bromwyn

  Pont ez a poszt lényege: amikor nagy a baj, minden felülír az aggodalom és rettegés, senkit nem zavar, hogy akár három napja nem aludt.

  Kis nátha, nyűgösség esetén kíváncsi lennék, van-e valaki, aki boldogan pattan ki az ágyból a duguló orr miatt tizedszer felsíró gyerekhez. És _egyetlen_ gondolata eközben az, hogy hálistennek, hogy nincs nagyobb baj.

  Ilyenkor, amikor csak kicsit beteg a gyerek, sok más érzelem dúl - legalábbis bennem -: sajnálat a másik gyerek iránt, akinek felborul a programja, aki nem kapja meg a megszokott odafigyelést, a beteg iránti sajnálat is, aki ahhoz elég jól van, hogy kedve legyen oviba menni, de nem teheti... Na és az önzés, hogy megint nem tudok hajat mosni, olvasni tíz oldalt a könyvemből, tornázni.  Nem tudom, Hoel, akárhogy erőlködöm is, nem látom ugyanolyannak azokat a hétvégéket, amikor egészségesen, vagy amikor betegen vannak otthon a gyerekeim.

 • 2008.11.14 10:58:55Bromwyn

  Csak hogy jobban kifejtsem, egy hőemelkedéses gyerek mellett nem őrülsz meg az aggodalomtól, ráadásul ahhoz elég jól van, hogy követelőzzön, nyígjon, rosszalkodjon, unatkozzon, minden percben a térsaságodat követelje, ahhoz viszont nincs elég jól, hogy játszótérre, sétálni, uszodába, múzeumba, állatkertbe, parkba, koncertre, erdőbe, hegyekbe, tengerpartra, barátokhoz vidd, amiket pl. mi szoktunk hétvégenként csinálni.

 • 2008.11.14 11:07:13soci

  Ugorjunk má'neki Lily Moon-nak!:-) Itt nyüszög meg picsog meg nyavalyog, minek az ilyennek gyerek??Lepasszolni az oviba?? Nem kötelező gyereket szülni!:-)) Miért nincsenek rózsaszín felhőbe burkolt cikkek porontyon?? :-)

 • 2008.11.14 11:13:05Subbantósdi

  Lily Moon: nekem nagyon tetszett a cikked, olyan igazán "valóságszagú" :o)

  Én még nem vagyok ebben a helyzetben, mert nem jár a lányom óvodába, meg bölcsibe sem fog már, de azért olvastam el, meg ajánlom olyannal, ahol egynél több kisgyerek van, mert ez amúgy előfordulhat, hogy az egyik gyereked beteg és a másik még éppen nem, vagy talán nem is kapja el, valami csoda folytán, talán Te sem, de ha igen, az megint egy újabb trauma, és ezt hogyan lehet megoldani, a napot végigcsinálni.

  Nálunk egyszer volt, mióta a két gyerekem megvan, egy náthás időszak, nem volt egyszerű, nehezen ment az alvás, az eldugult orr miatt és hát mindkét gyereket egyszerre kellett ápolni, a két évest és a két hónapost is. Szóval az idegeknek ez is egy elég kemény játéka volt. :o( És estére valóban nagyon le lettem már strapálva és minden kezdődött elölről nap mint nap, ez volt a legrosszabb, nem láttad a végét, mert ugye lehet egy nátha csak pár napos és lehet akár két-három hetes, ha pl. lesz belőle egy torokgyulladás is, vagy újra beindul a nátha, mivel újra és újra végigjárja az egész nyálkahártyát, nem csak egyszer vonul végig az egészen.

 • 2008.11.14 11:14:24Subbantósdi

  Los Alamuszi: mi ezért, hogy ilyen bajunk ne legyen+ne kapja el a kisebbik, a héten adattuk be a lányomnak a bárányhímlő elleni oltást.

  Majd 10 év múlva jöhet az ismétlő oltás, addig azért remélem, tényleg elkerüljük ezt a csúnyaságot. :o)

 • 2008.11.14 11:52:01Cicu

  Nem a legfrissebb: legidősebb gyerkőc bárányhimlősen, rá két hétre a másik kettő szintén bárányhimlővel, 2,5 és 5 évesen, ráadásul akkor került az apjuk is kórházba amikor lakáselhagyási tilalom volt. segítségem nem nagyon, anyós idős beteg, anyám messzi lakik és még aktív. Nem egyszerű.:))

 • 2008.11.14 12:24:47háromnegyed

  nálunk kétféle betegség van: orrfolyás-köhögés, vagy ugyanez lázzal (a többi típus még nem járt nálunk)  és megmondom őszintén, nem csak nekem jobb a lázas változat, hanem a gyereknek is. Ugyanis akkor túl van rajta 2 nap alatt (amit nagyobbrészt át is alszik), aztán a kötelező itthoni lábadozás már olyan, mint egy hétvége.  ha az elhúzódós változat megy (maximum halvány bhőemelkedéssel), kikészülünk mindnyájan. mert ha nem vihetem levegőre hosszabban, akkor hogyan fáradjanak ki? ráadásul akár egy hétig ingadozik az állapota ilyenkor, megőrülnek a bezártságtól.  és igen, a kicsi napirendje is borul, ha a nagy beteg. pont ahogy fentebb leírta lily moon

 • 2008.11.14 12:34:12háromnegyed

  a hétvége és a betegséges időszakok közt pedig gyökeres különbségek vannak nálunk.

  egyrészt - és elsősorban - apa jelenléte, de ezen túl az is, hogy hétvégén megpróbálom nem tartani a házat. (majd hétfőn délelőtt jöhet a feltorlódó mosások, takarítások bonyolítása)

  hétvégén próbálunk csak arra koncentrálni, hogy együtt kellemesen tültsük az időt. ez például a porszívóval rohangászva egy hisztikutya gyerek orra után kicsit nehezebb.

 • 2008.11.14 13:24:48cidre

  Az én anyukám nagyon jó anya. sőt: Nagyon Jó Anya. De amikor egyik karácsony előtt három bárányhimlős gyerekkel maradt otthon, akik természetesen fáziskéséssel kapták el a kórt, hogy minél hosszabb legyen a dolog, akkor eljátszott a gondolattal, hogy kirohan az utcára, s meg sem áll egy darabig :)) Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy elképzelje, vajon miért érezhetett így (kulcsszavak: viszkető, lázas, hisztis, nyűgös, verekedős, nyűglődős, küszöbön lévő, nagy cécót kívánó ünnep.)

 • 2008.11.14 13:40:26bakfittyműhelyponthu

  A lényeg, hogy mindenkinek a maga gondja a legnagyobb, és ezzel ebben a témában nincs is gond. Anyának lenni nem egyszerű, hisz emberek is vagyunk közben, de tiszteletet érdemel minden szülő, és kész.

  :)

 • 2008.11.14 14:16:21Blueray.

  KIRA :)):

  Minthogy a hímneműek táborába tartozom, legföllebb hős atya lehetnék :)(csak bepofátlankodom a női holmik közé néhanap).  Noha cinikus megjegyzéseket tettem fentebb, a helyzet problematikus voltát nem vitatom. Amikor a feleségemnek fontos munkája volt,és én voltam otthon a három kölökkel, bizony nekem magamnak is volt alkalmam megmártózni a "sűrű lében" (nem is egyszer).

  Legjobban azt imádtam, amikor a srácaink "zsinórban" betegedtek meg, egymás kezébe adván a maródi stafétabotját.

  Soha nem jutott eszünkbe ugyanakkor, hogy a lázas, elesett, ágyhoz kötött gyereket nem magára hagyjuk. Még szerencse, hogy a nejemmel felváltva otthon tudtunk maradni (olyan is előfordult, hogy a szabadságunk terhére).

  Egy ilyen sorozat után elkezdtük tömni őket vitaminokkal meg Béres cseppel. Ez nagyon jót tett,mert hál'isten, a betegségek megritkultak.

 • 2008.11.14 15:04:09evet

  Nekem a kötőhártyagyulladás a mumus, akkor aztán tényleg az első perctől semmi baja, fordíthatja föl a lakást. Amikor 3,5 évesen eltörte a lábát, az is elég gáz volt, a második héten már kúszott-mászott gipszes lábbal a lakásban, nem lehetett egy helyben tartani. De legalább megszerette a kirakózást.

 • 2008.11.14 19:21:21noisette

  bakfittyműhelyponthu :  ez jó ötlet, felírtam magamnak :D

 • 2008.11.14 19:25:22noisette

  ON:

  Mit lehet csinálni kicsit beteg gyerekkel otthon?

  Mikor pöttyökre vigyáztam, ha betegek voltak rajzoltunk, báboztunk, társasjátékoztunk... (életkortól függően) a legtöbb játékba a kisebb, egészséges pöttyöt is be lehet vonni, nagynak nem fárasztó, mamának (bébiszitternek) is szórakoztató és jobb mint a tévé...

 • 2008.11.14 19:47:46avrakedavra

  Nem szeretnék senkit megbántani, de igencsak elgondolkodtató, hogy ha mégsincs olyan rosszul a gyerek, hogy feküdjön egész nap, miért is kell körbe ugrálni, és minden kívánságát teljesíteni? ha valaki tudja szóljon. nem tudok együtt érezni a cikk írójával, mert nem tartom szükségszerűnek, hogy minden fingásnál jelen legyünk. bocsi

 • 2008.11.14 21:00:07noisette

  avrakedavra: ... talán mert egészségesen is minden kívánságát teljesítik?

 • 2008.11.14 21:10:44dodóó

  noisette :-)

 • 2008.11.14 21:14:14dodóó

  Én betegen is kiviszem 5-10-15 percre.

  maximum az ölembe veszem sétálok vele a ház körül,de kint van a levegőn.

 • 2008.11.15 09:16:37avrakedavra

  Csak remélhetem, hogy anyai túlzás a minden kívánság teljesítése, hiszen az nem jó senkinek. de ahogy a kommenteket végigolvastam, azt nem tudtam eldönteni, hogy túl sokat foglalkoznak a gyerekkel, vagy csak annak érzik. persze egyik sem szerencsés. no minden jót mindenkinek. hajrá

 • 2008.11.15 16:30:18KIRA

  Blueray--bocs, akkor hős apa!:)))

 • 2008.11.15 16:37:07KIRA

  Nálunk rejtélyes betegség van: három napláz közben semmi tünet, aztán 3 nap semmi (ördögfióka effekt), most full nátha!

  Mi a franc ezt?????

 • 2008.11.15 16:49:14cozumel

  Avrakedavra  ertem, szoval itt minden kommentelon van sapka, kiveve, akiken nincs, de tokmindegy, mert mindenkepp szarul csinaljak....erdekes konkluzio. • 2008.11.15 17:53:59Mille38

  Nem olvasok végig mindent, én is sokszor végigcsináltam hasonlóan, bár nem éreztem, hogy "síkideg lennék délelőtt 10-re" attól, hogy egyik éppen náthás. Volt, hogy egész teleket végigcsináltunk egyik betegségből ki, másikba be: egyszer egy hét minden napján voltunk a fülészeten, hol egyikkel, hol másikkal, hol mind a hárommal. Drnő lett síkideg...

  Akkor van baj, ha mindehhez fel kell hívni a munkáltatót és elmagyarázni, hogy a gyerek éppen nem "óvodaképes". Bár ha a nőnek ilyenkor beszól a főnök, rögtön kiderül, hogy a gyerek bizony mégiscsak "óvodaképes" - legfeljebb óvónéni fújkálja az orrát egész nap. Na, ez a megagáz..

 • 2008.11.15 23:28:23avrakedavra

  Cozumel,  nem érted. nincs konklúzió. csak nem tudom miért panaszkodnak ennyien, nagy egyetértésben, amikor szép egészséges családokról olvasok. és az egészség alatt itt a teljes testi-lelki-szellemi egészséget értem. mindenki olyan csip-csup dolog miatt sajnáltatja magát, amit valójában maga kreál, hiszen az a gyerek önálló személyiségként nagyon sok mindent meg tud csinálni önállóan, nem a szülő feladata minden percre újabb szórakozást kitalálni. ha valaki végig olvassa ezeket a kommenteket, kiderül, hogy nagyon sok embernek nagyon sok ideje van saját "keserű" sorsán sajnálkozni, vagy pedig olyan magatehetetlen emberek, akiknek a saját gyerekük (-eik) megoldhatatlan feladatokat állítanak eléjük.

  azt értem, hogy sok törődést, időt és energiat igényel a gyereknevelés, de miért kell ezért sajnáltatni magunkat? Szívvel-lélekkel könnyebben vehető minden akadály.

  Egyébként gyereknevelést nem lehet jól és nem lehet rosszul csinálni, azt egyszerűen csak csinálni kell.

 • 2008.11.18 09:25:03kriszi

  Nálunk az extrém sport a hányós-hasmenős vírusok idején szokott eljönni. Amikor a nagylány három napig két korty vizet (!) is alig tud magához venni, iszik, hány, iszik, hány, rengeteget alszik, alvás közben számtalanszor felébred hányni (szegény még tavaly megtanulta, hogy "ügyesen" belecélozzon a kikészített lavórba, ha nem érek oda idejében hozzá), és a három nap alatt ledob egy teljes kilót a 16-jából :( Miközben az öccse a második nap késő estéjén fejtől lábig végighányja az ágyát álmában (aki még nem mosott ki este háromnegyed tizenkettőkor hányást huzatlan gyapjútakaróból, az előtt még állnak izgalmas dolgok az életben). Másnapra leányzó még mindig hány, öcskösnek látványosan kutya baja, és FOLYAMATOSAN ÉHES. Mindent bezabál, amit elé teszek, majd azonnal kif*ssa. Fent be, lent ki. Leányzónál ezalatt ugyanez pepitában az innivalóval: be, ki, be, ki.  Amikor már csak kicsit betegek, és kimenőképes idő van, akkor mi már kiszabadulunk. Az orrszívás olyankor nem érdekel. Csak legyen erejük menni egy-egy fenti menet után...

SZÓLJON HOZZÁ!

Kórházfigyelő

 • Budapesti kórházak
 • Vidéki kórházak

Kérdezz szakértőnktől

Dr. Gyarmati Andrea gyermekgyógyász válaszol.

Kérdezni szeretnék »

Shopline

OnGo beszámolók

Hirdetés

Hirdetés