10 meglepő tény a kedvenc romantikus filmjeidről

Biztos, hogy mindent tudsz az Annie Hallról, a Micsoda nőről, az Igazából szerelemről és a Titanicról is?

A legtöbb filmrajongóhoz hasonlóan mi is szeretjük a romantikus filmeket, legyen az vígjáték, musical vagy akár egy szerelmi háromszögről szóló történet. A hajtás után a Mentalfloss.com összeállítása alapján mutatjuk a személyes kedvenceinkről szóló legmeglepőbb szóló sztorikat a kötelező Micsoda nőtől a rongyosra nézett Igazából szerelemig.

1. A Micsoda nő eredetileg sokkal zordabb lett volna

A világ talán egyik legismertebb és legnépszerűbb romkomja eredetileg sokkal mélyebb témákat érintett volna, és nem is feltétlenül végződött volna happy enddel. Ráadásul nem is Beverly Hillsben, hanem New Yorkban játszódott volna. A forgatókönyvíró, J. F. Lawton a 3000 dollár címet akarta adni a filmnek, mivel Edward (Richard Gere) ennyit fizetett Viviannek a szolgáltatásaiért. A casting sem ment zökkenőmentesen, Julia Roberts akkoriban még nem volt ismert név a szakmában, a mozit gyártó Disney például Meg Ryant szerette volt Vivian szerepére, de felmerült Winona Ryder, Sandra Bullock és Daryl Hannah neve is.

A férfi főszerepre pedig esélye volt Al Pacinónak és Christopher Reevenek is. Érdekesség, hogy mikor Edward elviszi Viviant a San Francisco-i operába, akkor Verdi Traviatáját nézik meg, ami egy prostituált és egy tehetős férfi szerelméről szól. Arról is kevesen tudnak, hogy a zongoradarabot, amit Edward játszik a szálloda halljában, azt Richard Gere szerezte és ő is játszotta el a filmben.

2. Improvizáció volt a Titanic legemlékezetesebb jelenete

Biztos emlékeztek arra a jelenetre, mikor Jackék a hajó orrában állnak és DiCaprio azt mondja, hogy “I'm the king of the world!” (Én vagyok a világ ura) – ez improvizáció volt. Ahogy az is, amikor Jack köpni tanította Roset (Kate Winslet), csak a filmet rendező James Cameronnak annyira tetszett, hogy nem vágta ki a filmből. A 20. Century Fox stúdió egyébként Tom Cruiset akarta Jack Dawson szerepére, de a rendező ragaszkodott DiCapriohoz. Érdekesség, hogy a film gyártása többe fájt, mint maga a hajó. A film 200 millió dollárba, a Titanic pedig 7,5 millió dollárba került, és ez még az infláció beleszámításával is óriási különbség.

3. A Ghost után Demi Moore neve egyet jelentett a rekord árbevétellel

Bruce Willis exneje a Ghost megjelenése előtt már ismert volt a Szent Elmo tüze és a Mi történt az éjjel című filmekből, de nem volt a legbefolyásosabb színészek között. Az 1990-ben forgatott Ghost viszont akkora kasszasiker lett, hogy a 21 milliós költségvetéshez képest 505 702 588 dolláros bevételt produkált. Ahogy Moore későbbi filmjei is óriásit szóltak: az Egy becsületbeli ügy című dráma körülbelül 141 millió dollárt, a Tisztességtelen ajánlat körülbelül 106 millió dollárt és az 1994-es Zaklatás című film körülbelül 83 millió dollárt hozott a konyhára. Az 1995-ös Sztriptíz című filmért pedig rekord gázsit, 12,5 millió dollárt fizettek Demi Moorenak a filmstúdiónál.

4. Idétlen időkig

A Micsoda nő mellett Bill Murray klasszikusát is legalább évente egyszer megnézzük. A filmet Harold Ramis rendezte 1993-ban. Vicces, hogy a főhősnőt alakító Andie MacDowell azért iszik édes vermutot a báros jelenetekben, mert a rendező feleségének ez az ital volt a kedvence. A film megjelenése óta foglalkoztatja a rajongókat, hogy vajon hány évet tölthetett Phil Connors (Bill Murray) a mormotanapon, a Wikipedia.org szerint ha minden realis körülményt figyelembe veszünk, akkor akár 34 év is eltelhetett.

5. A Sztárom párom esete az ajtóval

Emlékeztek a filmben kiemelt szerepet kapó kék ajtóra? A bemutató után annyi rajongó látogatott el és fotózta a kék ajtót, hogy azt a tulajdonosa (a film forgatókönyvírója, Richard Curtis) átfestette. Miután eladták a lakást, az új tulajdonos újra kékre festette az ajtót. Az angolul Nothing Hill címen futó film a premiert követő első hétvégén 27,7 millió dolláros rekord bevételt döntött csak Amerikában, mint a legtöbb bevételt hozó romantikus film.

6. Miért lett Annie Hall, Annie Hall?

Minden idők legnépszerűbb romantikus vígjátékának a rendező és főszereplő Woody Allen eredetileg az Anhedonia címet szerette volna adni, de ez nem tűnt túl eladhatónak. A film társírója, Marshall Brickman szerint az It Had to Be Jew címen kellett volna futnia, de ez még Allen verziójánál is bénábban hangzott. Végül megegyeztek az Annie Hallban, amit azért mókás, mert a rendező korábban együtt élt a főszereplő Diane Keatonnel, akinek Diane Hall az igazi neve. További érdekesség, hogy ez a film Sigorney Weaver legelső mozifilmes debütálása, igaz csak pár másodpercre, de felbukkan a filmben.

7. Megihlette a kismamákat az Amélie csodálatos élete

Jean-Pierre Jeunet 2001-es filmje előtt csupán 12 gyereket anyakönyveztek Amélie néven, ami a bemutatót követő évben már 250-re nőtt. 2007-re körülbelül 1100 kis Amélie látta meg a napvilágot évente. Ez a tendencia az Egyesült Államokban is hasonló volt, ott 2003-ig az ezer legnépszerűbb név között tartották számon.

8. Nem voltak előre megrendezve az Igazából szerelem repteres jelenetei

A romkom volt Richard Curtis első rendezése, de neki köszönhetjük a fent említett Sztárom a párom, a Négy esküvő és egy temetés illetve a Bridget Jones naplója című munkákat is. Curtis nem statisztákat szerződtetett le a Heathrow repteres jelenetekhez, hanem egy hétig rejtett kamerákat helyezett el a helyszínen, és abból az anyagból választotta ki az operatőrökkel a legjobb egymásra találásokat, üdvözléseket. Természetesen engedélyt kértek az utasoktól a jelenet felhasználására. Külön érdekesség, hogy a film egyik legemlékezetesebb jelenetében, mikor Mark lapokra írt feliratokkal vall szerelmet Julietnek, azt a szöveget valóban Mark azaz Andrew Lincoln írta rá a táblákra.

9. Spontán volt a Bridget Jones verekedős jelenete

A két főszereplő, Hugh Grant és Colin Firth közötti csetepatés jelenetet kaszkadőrők és előre kidolgozott koreográfia nélkül vették fel, valószínűleg ezért is lett ennyire életszerű, ahogyan két felsőközéposztálybeli angol püföli egymást egy görög étteremben. Bridget Jones szerepére egyébként esélye volt többek között Juliette Binochenak, Nicole Kidmannek és Cameron Diaznak is. Végül Reneé Zellweger kapta meg a főszerepet, aki hét hónap alatt 15 kilót szedett fel a szerep kedvéért.

10. Bazi nagy görög lagzi

A film őrült siker volt az Egyesült Államokban, ahol a könyvet először színdarab majd film követte. A színházi darabot látta Tom Hanks felesége is, aki felvetette a férjének, hogy szerinte meg kellene filmesíteni az írónő, Nia Vardalos munkáját. Külön érdekesség, hogy a mű írója alakítja a filmben a főszereplőt, a középosztálybeli görög-amerikai Tula Portokaloszt. Amerikában 241 millió dollárt hozott a készítőknek a film, amit minden idők egyik legjövedelmezőbb filmjeként is emlegetnek, mivel csak öt millió dollár volt rá a büdzséjük.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek