Miért van mindig olyan rohadt hideg a repülőkön?

Nem ok nélkül fagyasztanak le repülés közben, hanem azért, hogy ne ájulj el.

Ha csak egyszer is utaztál már repülőn, biztosan feltűnt, hogy mennyire hideg van a fedélzeten. Ez nem azért van, mert a pilótának melege van, és ezért felcsűrte maximális fokozatra a légkondit.

shutterstock 533753413

Ha bárki gyakran utazót megkérdezel arról, hogy mit vegyél fel egy hosszabb repülőútra, garantáltan azt fogja mondani, hogy minél több réteg ruhát. Merthogy légitársaságtól függetlenül elég jó eséllyel lesz farkasordító hideg a gépen.

És ennek bizony tudományos oka van. Az amerikai ASTM International kutatói ugyanis együtt járást találtak a repülőn bekövetkező ájulások száma, a kabinnyomás és a hőmérséklet között. Minél magasabb volt a hőmérséklet és a nyomás, annál több utas ájult el – írja a Thisisinsider.

Repülőn utazni kb. olyan állapotot okoz a testedben, mintha egy kétezer méteres hegycsúcson ücsörögnél. Ilyenkor enyhe oxigénhiány lép fel, az állapotot hypoxiának nevezik. (Emiatt érzed magad már pár korty alkoholtól is részegnek a gépen.) Egy túlmelegített kabin pedig csak tovább ront a helyzeten, az érzékenyebbek például simán elájulnak. Így aztán inkább túlhűtik a gépeket, hogy tutira senkinek ne legyen melege, és ne legyen rosszul.

shutterstock 395017804

Az újabb géptípusokon már nem annyira rossz a helyzet, precízebben tudják állítani a hőmérsékletet. De a gépek többségén azért még mindig olyan, mintha egy hűtőben ülnél, szóval pulcsit és kendőt mindenképp vigyél magaddal, hogy ne kelljen takaróért kuncsorognod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek