10 ok, ami miatt elcsépelt a lakásod

Nem menő már a vintage, a kaktusz és a hangzatos idézetek. Mutatjuk, mitől válj meg!

Ahogy a divatban vagy a gasztronómiában, úgy a lakberendezésben is vannak divathullámok, amik időnként felbukkanak a dekor magazinokban és bútor boltokban. Az Elle szerkesztői menő dizájnerek segítségével készítettek egy listát arról, hogy mik azok az időtlennek hitt trendek, amiket egy időre bátran száműzhetünk a lakásból. Részletek a hajtás után!

1. Ne ragaszkodj az 50-es éveket idéző bútorokhoz

“Nagyon unom, hogy mindenhol a 20. század közepének darabjaiba botlom” – mondta a San Francisco-i belsőépítész, Scot Meacham Wood, akinek ügyfelei ahelyett, hogy az 1800-as évek közepének bútorait gyűjtenék, inkább úgy rendezik be konyháikat, mintha az ötvenes években élnének. A modernista bútorok többek között olyan sikersorozatoknak köszönhetően épültek be a hétköznapjainkba, mint a Mad Men, de érdekes módon a régi Ikea bútorokért is milliókat fizetnek mostanában az árveréseken.

2. Tehenes szőnyeg

“Mint bárki más, én is szeretem a természetes cserzett bőröket, de itt az ideje száműzni őket a lakásból” – állítja Francesco Bilotto, aki szerint hasonlóképpen elegánsan mutat a térben egy szövött technikával készült kelim vagy juta kéziszőttes szőnyeg, amivel biztosra mehetünk, mivel ezek az anyagok kevésbé sértik az állatvédő vagy vegetáriánus vendégeket.

3. Edison stílusú izzók

“Újra és újra feltűnik, hogy olyan lámpákba csavarják az Edison izzókat, amiket nem erre a célra terveztek” – jegyzi meg Bilotto, aki szerint a jelenség felbukkant az ipari stílust tükröző éttermekben, valamint a retro és vintage vonalon mozgó bárokban és lakásokban az elmúlt években. Az “antik” izzók helyett inkább keressünk valami egyedi lámpabúrát a lakásba.

4. Cseréld le a kaktuszt 

Bilotto szerint azon kívül, hogy cuki és szuper könnyű gondozni, nem sok pozitív tulajdonsága van a minikaktuszoknak, ráadásul mennyivel jobban mutat már az asztalon egy csokor friss virág vagy az ablakpárkányon néhány színes cserepes növény?

5. Le a túl nagy bútorokkal

“A túlméretezett bútorok nemcsak nyomasztóak, de még a hatékony helykihasználás szempontjából sem túl praktikusak” – állítja Sheets. Tehát érdemes a lakás méretével megegyező darabokat választani, először próbáljatok rá egy kanapé méretű fotelre majd egy kecsesebbre, meglátjátok, hogy mekkora különbség van a kettő között.

6. Semmi poszter vagy pozitív idézet

“Az aranyos szavakat tartogasd az üdvözlőkártyákra. Itt az idő, hogy lekapd a falról a bekeretezett idézeteket és kirakj a helyére egy valódi fotót vagy festményt” – javasolja elsősorban a harminc felettieknek Bilotto.

7. Menj rá a bronzra és az aranyra

“Már megvannak számlálva az ipari hatást keltő, fényes felületű, polírozott fémek napjai” – állítja Sheets, aki az ajánlja, hogy a rideg fémek helyett válasszuk inkább az elegánsabb bronz vagy arany árnyalatokat.

8. Nem praktikus a zsúrkocsi

A Dallas-rajongók legnagyobb bánatára állítólag semmi haszna nincs egy ilyen mutatós darabnak, főleg nem egy szoba-konyhás lakásban. Lindsay Pennington dizájner szerint ráadásul nemcsak a helyet foglalja, de még folyamatos karbantartást is igényel, például rendszeres portalanításra szorul.

9. Ne ragaszkodj a nyitott terekhez

Bár Bilotto érti azt az elgondolást, miszerint jó ha ugyabban a térben végzi a család a dolgát (pl: anya főz, apa csetel, gyerek játszik), de felhívja a figyelmet arra is, hogy egy idő után hiányozni fog a saját otthonunkban a magánélet és a privát tér.

10. Ne told túl a vintage-t

Bármennyire is népszerű és trendi, elég ha csak egy-két apró részlet (pl. képkeret, kávés csésze, éjjeli lámpa) utal rá, hogy nagy rajongója vagy az ötvenes vagy a hatvanas évek lakberendezési tárgyainak. Ügyelj rá, hogy ne úgy nézzen ki a lakás, mint egy régiségkereskedés vagy múzeum!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek