OFFLINE

3 tuti vízparti útvonal bátortalan bringásoknak és családoknak Ausztriában

2017. június 21., szerda 13:16

Három könnyen teljesíthető útvonal Ausztriában, strandokkal, csúszdákkal, makettparkokkal, állatkertekkel szegélyezve, nagy vízfelületek mentén.

Ha múltkor meggyőztelek az osztrák nyaralás szépségeiről, biztosan jól jönne egy kis inspiráció a pontos úti cél kiválasztásához is. Jó lenne pihenni, egy kicsit mozogni, és a gyerekeket is vinnétek magatokkal? Ha viszonylag közeli célpontban gondolkoztok, a pihenést pedig vízparton képzelitek, próbáljátok ki a Karintiai-tóvidéket. Nincs túl messze, és több kisebb-nagyobb tóból választhattok.

Tóparti és bringás nyaralás egyszerre
Tóparti és bringás nyaralás egyszerre
Fotó: Tine Steinthaler / Kärnten Werbung

Mivel én itt eddig csak egy helyen, a Feldsee-nél nyaraltam erre, megkértem az Osztrák Idegenforgalmi Hivatalt, mondjanak pár tippet, merre menjen, aki nem egy bringabajnok, de azért kicsit tekerne, az idő nagy részében viszont inkább strandolna vagy várost nézne.

Wörthi-tó

A Karintiai-tóvidék legnagyobb tava, 16 kilométer hosszú, 1,6 kilométer széles, legmélyebb pontja 85 méteren van. Szóval nem sekély, mégsem kell attól tartanod, hogy ne tudnátok strandolni itt: a mediterrán jellegű mikroklíma miatt a tó vize nyáron 28 Celsius-fokosra melegszik fel. A tó keleti partján található Európa legnagyobb tavi strandja egy 114 méteres csúszdával.

A tó partján fekszik a tartomány központja, Klagenfurt (a várost a gyerekek a Minimundus makettpark miatt fogják szeretni) és egy másik viszonylag nagy település, Velden – ami a kaszinójáról híres egyébként. Ha itt nyaraltok, a Maria Wörth település fölötti magaslatra épült, csavart formájú, Pyramidenkogel kilátót ne hagyjátok ki! Odafent gyönyörű a panoráma, a kilátó tövébe pedig Európa leghosszabb fedett csúszdáján is lesuhanhattok.

Pyramidenkogel
Pyramidenkogel
Fotó: Tine Steinthaler / Kärnten Werbung

Túratipp: A Wörthi-tó megkerülése kerékpárral: 44 km Veldenből indulva, Pörtschachon keresztül, majd Krumpendorf és Klagenfurt érintésével. Klagenfurtban álljatok meg a HAPP hüllőparknál (Karintia Kártyával ingyenes), és a már emlegetett Minimundusnál (Karintia Kártyával féláron mehettek be). Visszafelé a Wörthi-tó déli partján tekerjetek végig, pihenőt Maria Wörth-ben, a festői félszigeten tartsatok.

Ossiachi-tó

Ha egy szintén meleg vizű, nagy tóra vágytok, de kevésbé felkapott helyre mennétek, és természetközeli nyaralásban gondolkodtok, tegyetek próbát az Ossiachi-tóval. Ez Karintia harmadik legnagyobb tava, nyaranta itt is 28 Celsius-fokos vízben lehet strandolni. A nappal tehát lehet a pancsolásé, esténként a hosszú parti sétányokon jó hangulatban korzózhattok. Ha alpesi hangulatra vágytok, vagy gyalogtúráznátok, a Kanzelbahnnal az Ossiachi-tó mellett emelkedő Gerlitzenre pikk-pakk feljuttok.

Kirándulás a tó fölött
Kirándulás a tó fölött
Fotó: Franz Gerdl / Kärnten Werbung

Túratipp: Egy kör az Ossiachi-tó mentén bringával. Induljatok Annenheimből, álljatok meg a lovagregénybe illő Landskron-i várnál (a sólyombemutatót ne hagyjátok ki!). Ha még marad energiátok rá, a nap végén menjetek fel a felvonóval a Gerlitzenre, az autentikus Pöllinger hütte tökéletes helyszín egy finom uzsonnához.

Villach és a Dráva-mente

Villach, Karintia második legnagyobb városa, a Dráva partján található. Ha a városnézős nyaralást kombinálnátok strandolással és bringázással, itt a helyetek. A pasztellszínű házakkal szegélyezett macskaköves utcákon sétálgatást a Kärnten Therme fürdőben csúszdázással vezethetitek le. Ha természetes vízre vágytok, az Ossiach-i és a Wörthi-i is közel van. 

Bringaút a Dráva-mentén
Bringaút a Dráva-mentén
Fotó: Franz Gerdl / Kärnten Werbung

Túratipp: Próbáljátok ki a Dráva-menti kerékpárút egy rövidebb szakaszát. Tekerjetek Villachból indulva Rosental felé, nézzétek meg az állatkertet Roseggben (Karintia Kártyával ingyenes), majd guruljatok tovább Ferlachig. Ha elfáradtatok, vonattal könnyen visszajuthattok Villachba.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta