OFFLINE

Szexista vagy sem a Saint Laurent kampánya?

2017. március 13., hétfő 06:42

Nemcsak a Fashionista.com szerkesztőinek, de nekünk is déjà vu érzésünk volt a tavaszi-nyári Saint Laurent kampány láttán. Emlékeznek, két évvel ezelőtt az ASA (Advertising Standards Authority) vagyis a brit reklámfelügyelő bizottság szinte azonnal letiltotta a divatház angol Elle magazinban közzétett képeit, melyeken az “egészségtelenül vékony” modell, Kiki Willems volt látható. A felügyelőség szerint a holland modell combja és vádlija egyforma széles, ráadásul a bordái is kilátszottak, ami egyértelmű jele az anorexiának.

Most emiatt a fotó miatt áll a bál.
Most emiatt a fotó miatt áll a bál.
Fotó: Saint Laurent

Ezúttal a francia reklámfelügyelő szervezet, az ARPP (L'Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité) bírálta a luxusmárka fekete-fehér kampányát, melyen Fernanda Oliviera látható széttárt lábakkal, neccharisnyában, görkorcsolyával a lábán. “Arra kértük a márkát, hogy a lehető leghamarabb módosítsák vagy vegyék le a hirdetést“ – mondta a Reutersnek az ARPP vezetője, Stephane Martin, aki szerint a hirdetésen szexuálisan alárendelt szituációban ábrázolják a nőket, nemi sztereotípiákat állítanak fel, sőt odáig ment, hogy kétségtelenül provokatív célzattal készültek az Inez & Vinoodth sztárfotós páros által lőtt képek.

Direktmarketing is lehet a háttérben.
Direktmarketing is lehet a háttérben.
Fotó: Saint Laurent

A bizottság a modell csontsovány alkatát is nehezményezte, szerintük a hirdetés sérti Oliviera méltóságát és megbecsülését. A botrány egyébként amiatt pattant ki, mert több mint ötven haragos levél érkezett a reklámszabályozásért felelős bizottsághoz, melyben arra kérik őket, hogy minél előbb állítsák le a Saint Laurent ámokfutását, aminek "elkövetője" a két évvel ezelőtti botránnyal ellentétben most nem Hedi Slimane, hanem Anthony Vaccarello volt.

Szerintem...

 • 144
  Tényleg szexista, nincs helye az utcán
 • 59
  A divatház joga eldönteni, hogy hogyan reklámoz
 • 191
  Provokatív, de művészi munka
 • 108
  A modell túl sovány, egyébként rendben van
 • 153
  Jól csinálta a Saint Laurent, megint róluk beszél mindenki
 • 150
  Kit érdekel

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta