OFFLINE

Szexista vagy sem a Saint Laurent kampánya?

2017. március 13., hétfő 06:42

Nemcsak a Fashionista.com szerkesztőinek, de nekünk is déjà vu érzésünk volt a tavaszi-nyári Saint Laurent kampány láttán. Emlékeznek, két évvel ezelőtt az ASA (Advertising Standards Authority) vagyis a brit reklámfelügyelő bizottság szinte azonnal letiltotta a divatház angol Elle magazinban közzétett képeit, melyeken az “egészségtelenül vékony” modell, Kiki Willems volt látható. A felügyelőség szerint a holland modell combja és vádlija egyforma széles, ráadásul a bordái is kilátszottak, ami egyértelmű jele az anorexiának.

Most emiatt a fotó miatt áll a bál.
Most emiatt a fotó miatt áll a bál.
Fotó: Saint Laurent

Ezúttal a francia reklámfelügyelő szervezet, az ARPP (L'Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité) bírálta a luxusmárka fekete-fehér kampányát, melyen Fernanda Oliviera látható széttárt lábakkal, neccharisnyában, görkorcsolyával a lábán. “Arra kértük a márkát, hogy a lehető leghamarabb módosítsák vagy vegyék le a hirdetést“ – mondta a Reutersnek az ARPP vezetője, Stephane Martin, aki szerint a hirdetésen szexuálisan alárendelt szituációban ábrázolják a nőket, nemi sztereotípiákat állítanak fel, sőt odáig ment, hogy kétségtelenül provokatív célzattal készültek az Inez & Vinoodth sztárfotós páros által lőtt képek.

Direktmarketing is lehet a háttérben.
Direktmarketing is lehet a háttérben.
Fotó: Saint Laurent

A bizottság a modell csontsovány alkatát is nehezményezte, szerintük a hirdetés sérti Oliviera méltóságát és megbecsülését. A botrány egyébként amiatt pattant ki, mert több mint ötven haragos levél érkezett a reklámszabályozásért felelős bizottsághoz, melyben arra kérik őket, hogy minél előbb állítsák le a Saint Laurent ámokfutását, aminek "elkövetője" a két évvel ezelőtti botránnyal ellentétben most nem Hedi Slimane, hanem Anthony Vaccarello volt.

Szerintem...

 • 144
  Tényleg szexista, nincs helye az utcán
 • 59
  A divatház joga eldönteni, hogy hogyan reklámoz
 • 191
  Provokatív, de művészi munka
 • 108
  A modell túl sovány, egyébként rendben van
 • 153
  Jól csinálta a Saint Laurent, megint róluk beszél mindenki
 • 150
  Kit érdekel

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta