Zanza!

Perec és brownie? Igen, nem őrültünk meg. Pont mint a feta és görögdinnye. Vagy mint a sárgadinnye és a serrano sonka. Az édes és a sós ízek kombinációja első hallásra furcsa lehet, de igazán jó sül ki - itt szó szerint - belőle.

És nem csak ízben jó ez a páros, a brownie sűrű, krémes állagához is jól passzol a ropogós ropiréteg. Csak arra figyeljünk, hogy a ropikat úgy rakjuk, hogy egy-egy leendő szelet közöttük könnyen lehessen vágható, így nem törik-repedezik-morzsálódik majd a sütemény felvágás közben.

DSC 0085
Fotó: Piszke

Brownie és perec?? Ha ez nem tetszik, és valami kevésbé újító párosításra vágyik, akkor is van egy csomó ajánlatunk:

  • a kókuszos emeletes brownie például az a süti, aminek mindig elkérik a receptjét a vendégek
  • a brownie muffin a gyerekek óriási kedvence, nem csoda, a csokis sütibe további csokit rejtünk, és muffinformában sütjük meg
  • ez a szedres brownie bármilyen savanykás gyümölccsel elkészíthető, akár mirelittel is, málna, eper, meggy, áfonya, és így tovább
  • a túrórudi browie az amerikai csokis mennyország és a zseniális magyar túró házasságán alapul
  • a fehércsokis változatot neve blondie, nálunk tavasszal éppen eperrel készült, de a receptben számos tippet adunk arra, mivel lehet kiváltani szezonon kívül
  • a light brownie nem csak akkor jó, ha épp diétázik, de azért jó tudni, hogy a 16 szeletben összesen csak 400 kalória van
  • ha arra kíváncsi, milyen és hogy készül a cukkinis vagy céklás brownie, azt is kipróbáltuk már korábban
  • és egy egy őrületes(en jó) recept egész Túró Rudikkal a sütiben, ha mindenképpen szeretne két létező édességet összekombinálni, de nem szimpatizál a sós-édes párossal

Hozzávalók

10 dkg vaj 
10 dkg étcsoki 
3 nagy tojás
18 dkg cukor
10 dkg mascarpone/natúr sajtkrém
2 tk vaníliakivonat/1 vaníliás cukor
3 dkg holland kakaó 
6,5 dkg liszt

-a tetejére:

10 dkg mini sósperec
2-3 kocka étcsoki

pereces brownie
Fotó: Piszke
  1. A vajat és az összetördelt csokit a mikró közepes fokozatán többször átkeverve 1,5 perc alatt összeolvasztjuk.
  2. A tojásokat kézi mixerrel  világos sűrű krémmé keverjük a cukorral, vaníliakivonattal, aztán hozzáadjuk a mascarponét.
  3. A kihűlt csokis krémet a tojásos masszához keverjük. Rászitáljuk a liszttel elkevert kakaót, és az egészet elkeverjük.
  4. Egy 20x20-as, sütőpapírral bélelt formába öntjük, elegyengetjük, a tetejét kirakjuk a sósperecekkel.
  5. 160 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütjük, rácson, a formában hűtjük ki.
  6. 2-3 kocka felolvasztott csokival megcsíkozzuk a pereceket.
Blogmustra