Pénteki süti: gyors almás-fahéjas papucsok

Zanza!

Itt az ősz, tele van friss ropogós almával a piac, még újdonság, szeptemberben nem unja senki, és jó barátja mindenféle édes tésztának. A trükkösen hajtogatott tészta előnye, hogy a rácsozaton keresztül szépen elpárolog a felesleges nedvesség, de mégis szaftos-fűszeres tölteléket kapunk.

DSC 0078
Fotó: Piszke

A pénteki uzsonnánál garantáltan eltűnik ez a pár darab süti, de ha összedobunk hozzá egy gyors vaníliaszószt, vacsoradesszertként is tálalhatjuk, a sütőből frissen kivéve. Lehet sütni kész leveles tésztából, de ha azt is magunk akarjuk csinálni hozzá, akkor itt egy házilag készíthető, egyszerű, expressz verzió

Almás süti recept nem először szerepel nálunk, a linken még 14 bevált édességet talál.

Hozzávalók 8 papucshoz:

1 csomag készre nyújtott leveles-vajas tészta
30 dkg alma
2 ek. durvára vágott dió
1 ek citromlé
1 csapott evőkanál barna nádcukor
késhegynyi fahéj
1 kisebb tojás

DSC 0092
Fotó: Piszke
  1. A leveles tésztát kihajtogatjuk, és két maximális méretű – kb. 22 cm – átmérőjű kört vágunk ki belőle.
  2. A köröket negyedekre vágjuk és az alsó képen látható módon bemetsszük.
  3. Az almákat megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük és elkeverjük a dióval, a fahéjjal és a cukorral.
  4. A tölteléket a tésztanegyedek közepére halmozzuk, a kerek szélét hideg vízzel átkenjük, először az egyik, majd a másik oldalról két oldalról ráhajtjuk a negyedek két sarkát, jól lenyomkodjuk.
  5. A papucsok tetejét felvert tojással átkenjük és 200 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kevés porcukorral megszórva tálaljuk.
hajtogat
Fotó: Piszke
Blogmustra