Isabel Marant pert nyert a Mangóval szemben

Egy évek óta húzodó pereskedésnek tett pontot a végére a francia tervező, Isabel Marant a napokban, aki 2013-ban indított eljárást a párizsi kerületi bíróságon a spanyol Mango ellen, akit azzal vádolt meg, hogy lenyúlta a divatház ‘Scarlet' fantázianéven futó tépőzáras bokacsizmáját. Bár a két termék között természetesen van némi különbség, de azt még a legnaivabbak is látják, hogy a fast-fashion márka ezzel a húzással azért igencsak megsértette az 1994-ben alapított luxusmárka szellemi tulajdonjogait.

Isabel Marant tervezte a bal oldali cipőt, a jobb oldali a Mango műve.
Isabel Marant tervezte a bal oldali cipőt, a jobb oldali a Mango műve.Northfoto

A francia joghatóság az ítélethozatálnál figyelembe vette, hogy a divatház a Mango koppintásának köszönhetően csak Franciaországban 350 ezer euró, 108,7 millió forint becsült bevételtől esett el, mivel a másik fél terméke korlátozta az eladásokat, ezért csak 27 ezer euró, 8,3 millió forint jött be a kasszába, ez pedig óriási különbség – írja a Fashionmag.com.

A bíróság végül 20 ezer euró, 6,2, millió forint kártérítést szabott ki az Isabel Marant cég javára, valamint 10 ezer euró, 3,1 millió forint kártérítést ítélt meg a tervezőnek. Tehát a luxusmárka pert is nyert meg nem is, mivel a Mango feltehetően nemcsak Franciaországban kaszált nagyot három évvel ezelőtt ezekkel a hamisítványokkal.

Nagy sláger a fast-fashion márkáknál a tervező munkássága.
Nagy sláger a fast-fashion márkáknál a tervező munkássága.Facebook / trendencias.com

A cipőtervezésben erős Isabel Marant munkái egyébként gyakran megihletik a fast-fashion márkák tervezőit, legutóbb például 2015 második felében dolgozta fel a Mango és a Zara is a Marant féle, fémgombokkal díszített bokacsizmát, amiért eredetileg 890 eurót, 276 ezer forintot kértek a márkánál. A Mango ekkor az eredeti szinte pontos mását dobta piacra 79,99 euróért, 25 ezer forintért, míg a Zara legalább a színén hajlandó volt változtatni, sőt még rojtokkal is felturbózta a klónozott darabot. Az Inditex márka 65,95 eurót, 20.485 forintot kért a lábbeliért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek