OFFLINE

Bár jól hangzik, de a Déryné nem 100 éves

2016. március 24., csütörtök 18:42

A Déryné Bisztró a Facebookon nosztalgiázott a lent is látható képpárral, amin a Krisztina téri üzlet 100 évvel ezelőtti és mostani enteriőrje látható. „A múltunk kötelez. 1916 / 2016. Isten hozott a Dérynében" - írták képaláírásként, amihez az Auguszt Cukrászdának is volt egy-két szava.

A Déryné posztja alatti hozzászólásból kiderül, hogy az Auguszt alkalmazottjának korábbi kommentjét törölték – valószínűleg emiatt is osztották meg a Cukrászda Facebook oldalával is a mondanivalójukat, hátha az nem tűnik el.

A félreértések elkerülése végett, azért az inkább úgy helytálló, hogy a Déryné múltja csak az előtte itt működő Auguszt...

Posted by Auguszt Cukrászda on Tuesday, 22 March 2016

 „A félreértések elkerülése végett, azért az inkább úgy helytálló, hogy a Déryné múltja csak az előtte itt működő Auguszt Cukrászda 1951-ben történt erőszakos államosítása után, a helyén létrehozott, állami kézben lévő Déryné létrehozásától datálható. A jelenlegi üzletnek épp csak annyi köze van a fenti képen szereplő egykori Auguszt Cukrászdához, hogy ma annak helyén működik. Ily módon a bal oldali képen szereplő üzlet (a mai cégéren szereplőkkel ellentétben) se nem volt bisztró, és pláne nem Déryné 1916-ban" - írták, majd hozzátették, hogy üzleti előnyt kovácsolni ebből se nem etikus, se nem elegáns.

Nem titok

Bár a felháborodás valahol jogos, azért a Déryné nem titkolja a múltat: angol honlapjukon például leírják, hogy bár az 1910-es évekre datálják magukat, eredetileg az Auguszt-család tulajdonában volt az üzlet. Ugyanezt írja a Wikipédia is, az Urbface-ről pedig azt is megtudhatjuk, hogy bár Auguszt József nyitott cukrászdát 1915-ben  (ahol Krúdy Gyula és Márai Sándor is többször megfordult), 44-45-ben istállót alakítottak ki benne, majd egy bombatalálat és a II. világháborút követően államosították, és Déryné Bisztró néven nyitott újra és várja a vendégeket azóta is.

Akkor mi volt a baj?

Valószínűleg az, hogy bár maga az épület és az egység valóban 100 éves, de azt az 50-es évekig az Auguszt-család használta és üzemeltette, és csak az államosítás után lett a neve Déryné Bisztró.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta