Zanza!

Tombol a citromszezon, ilyenkor több helyen hozzájuthat érett, kezeletlen héjú citrusfélékhez is, melyek héját érdemes lereszelni, és kis dobozokba lefagyasztani. Amikor szükséges, csak előkapja és kivesz belőle egy keveset. Ha szemfüles, találhat Meyer citromot is a zöldségesnél, melynek különleges aromája igazán egyedi. De receptválogatásunkban nem feledkeztünk meg a frissítő, lime-os édességekről sem.

1. Citrom-alma-vanília trió

Citrom-alma-vanília triója a világ legegyszerűbben készíthető süteményében: két részletben minden hozzávalót összekeverünk – és ha van egy normál méretű evőkanalunk, akkor ehhez a sütihez még mérleg sem kell. (1csapott evőkanál cukor 2 dkg, 1 evőkanál liszt 2 dkg).

2013. dec 045
Fotó: Piszke

2. Habkönnyű citromos túrótorta

Erről a sütiről annyit lehet elmondani, amennyit a neve is elárul: szinte elrepül, és finom citromos. Sajnos miután gyorsan összeállítottuk, az alacsony sütési hőfok miatt két órát kell töltenie a sütőben, ez garantálja, hogy ne repedjen, ne barnuljon meg és ne száradjon ki. Igaz, ebből süléssel csak picit több, mint egy órát tölt, a maradék időben pedig a lekapcsolt sütőben pihen.

DSC 0095
Fotó: Piszke

3. Szilvás citromtorta

Ez az édesség egy kicsit több munkát igényel, mint az egyszerű kevert sütik, de megéri: isteni, nyárias szilvás citromtortát kapunk jutalmul. A több munka a vakon sütésből adódik: mivel a tésztára kerül a vastag töltelék, ezért ennél a sütinél elő kell sütni a tésztát (vakon sütés), hogy biztosan átsüljön, de ha ezen túl vagyunk, akkor már csak a tölteléket kell ráadagolni és a többit a sütő elvégzi.

4657252 47486ccee089d447721206eacf26bbd8 wm
Fotó: Doki

4. Citromos-epres kevert

Ez a recept tökéletesen jól működik mirelit eperrel is, de más gyümölccsel is kipróbálhatja.

epressuti
Fotó: Doctor Pepper / Dívány

5. Citromkenyér

Ezzel a sütivel kapcsolatban egyetlen egy dolog nem ér: nem szabad kalóriatakarékosságból lespórolni a tetejéről a szirupot és a mázat. Ezek a szirupos sütik pont attól lesznek tökéletesek, hogy meglocsoljuk őket a végén, enélkül sem az állaga, sem az íze nem lesz az igazi.

6043346 3bdba6bb25c3514b5f5c470e7b3fc4c2 wm
Fotó: Piszke

6. Könnyű citromos kocka

Ez a sütink könnyű, citromos, és még bazsalikomos is. Nem tévedés, bazsalikomos. Ha valaki kóstolta már, tudja, hogy jó páros, ha még nem, akkor itt az ideje kipróbálni. Óvatos duhajok első nekifutásra felezhetik a bazsalikom-mennyiséget, hogy csak halványan érződjön, aztán majd legközelebb lehet duplázni, vagy még tovább vadulni.

4180220 a21a3265f42685fa9b2fcce71c82fcdc wm
Fotó: Doki

7. Citromkrémes pavlova

A kívül ropogós, belül vattacukorszerű pavlova egyadagos méretben az egyik legegyszerűbben elkészíthető és leglátványosabb desszert. Az élénkszínű, tojásoktól napsárga krém erős citromos íze ellensúlyozza a habcsók édességét.

DSC 0029(1)
Fotó: Piszke

8. Citromkrémes piskótatekercs

A klasszikus angol főzött citromkrém, a lemon curd nagyon sokféleképpen használható fel: tortákba, pohárdesszertekbe, kekszek töltelékeként. Mi most egy egyszerű piskótatekercsbe töltöttük: a savanykás citromkrém a puha piskótával verhetetlen párost alkot! A másik nagy előnye ennek a desszertnek, hogy fél óra alatt össze lehet dobni.

Piskótatekercs2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

9. Almás-citromos fonat

Ennek az igazi uzsonnasütinek a titka a tésztában lévő mascarpone (de natúr krémsajttal is ugyanolyan tökéletes): a tésztája szaftos, nem szárad ki egykönnyen, ezért egy délutáni sütésből – ha marad – másnapra is szuper reggeli lesz.

DSC 0015
Fotó: Piszke

10. Citrompite

A klasszikus angol főzött citromkrémet (lemon curd) töltöttük már piskótatekercsbe, most pedig egy újabb változatot mutatunk a citromkrém felhasználására. Citrompitét készítünk, ahol omlós tésztába töltjük a fanyar-üde citromkrémet: a lágy krémmel a vajas omlós tészta szuper párost alkot, igazi frissítő desszert lesz!

Citrompite2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

11. Gránátalmás-citromkrémes pite

Itt a gránátalma-szezon, hiperekben, piacokon már jó áron találhatunk szép gránátalmákat, a piros magokat most egy pitéhez használtuk. A pite alapja mákkal turbózott omlós tészta, amibe egy réteg savanykás-pikáns citromkrémet töltünk.

GránátalmaCitrom1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

12. Meyer citromos túróhab pohárban

A citromkrém mellett – vagy akár vele együtt – a Meyer citromos túróhabot is próbálják ki: nagyon könnyed, frissítő desszert, amivel ráadásul nincs is sok munka.

MeyerTúróhab1(1)
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

+1. Mojito kocka

A rumot, ha gyerekek is kapnak belőle, hagyjuk ki, a görög joghurttól így is finom szaftos lesz a süti. Másnapig eláll hűtőben is, ekkor a joghurt meg is szilárdul kissé a tetején, mert a nedvesség egy részét szépen beissza a részeges piskóta.

DSC 0034
Fotó: Piszke

+2. Zöldcitromos panna cotta

Ez az édesség a mentától és a zöldcitromtól üdítő, a valamilyen gyümölcs pedig szinte kötelező a tetejére! Ráadásul egy laktató ebéd lezárásahoz is tökéletes választás.

DSC 5136akicsi
Fotó: Katuci / Katuci

+3. Áfonyás mojito sorbet

Erősen alkoholos, felnőtteknek való jégkása következik, ami nem fagy össze jégtömbbé, hiszen a benne lévő nem kevés szesz ezt megakadályozza. Tehát adott nekünk a jó kis zöldcitromos-mentás mojito alap, amit megbolondítunk némi  áfonyával.

DSC 0061akicsi
Fotó: Katuci
Blogmustra