Zanza!

A fasírt az egyik legfinomabb étel, akár hússal készül, akár zöldséggel. Egy baj van csak vele, rettentően sok benne a kalória, és mivel ez egyáltalán nem férne bele szoros étrendembe, kifejlesztettem egy könnyebb változatot. Jó, nyilván van benne kalória, csak korántsem annyi, mint egy átlagos fasírtban. Amitől ez egy diétás étrendben is elfér: zsemlemorzsa és zsemle helyett zabpehely van benne, illetve nem bő olajban kell kisütni, hanem sütőben. Ha nincs kéznél a klasszikus: fasírt recept.

shutterstock 208056754

A recept nincs túl bonyolítva, nyilván ha több zöldséget szeretne bele, esetleg a húst elhagyni, arra is van lehetőség, itt van hét remek zöldségfasírt recept. A hangsúly itt azon van, hogy elkerülje a sok szénhidrátot, és a rengeteg zsiradékot. Kedvenc fasírtom, a következőket tartalmazza:

Ezekre lesz szüksége 

  • 50 dkg darált pulyka-, vagy csirkemell
  • 2 tojásfehérje
  • 1 fej vöröshagyma nagyon apróra vágva
  • pár gerezd fokhagyma (opcionális)
  • apró szemű zabpehely (amennyit felvesz a massza)
  • friss, apróra vágott bazsalikom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1/2 teáskanál őrölt római kömény (lehet sima kömény is, természetesen)
  • 1 csapott evőkanál kókuszzsír 

Így készítse el

  • Először is ha van mákdarálója, próbálja meg a zabpelyhet egy kicsit összedarálni. Nem kell, hogy lisztes állagú legyen, de nem árt, ha hasonlít a zsemlemorzsához. Ezután forrázza le (öntse le) egy kevés (!) vízzel és hagyja állni addig, amíg előkészíti a többi hozzávalót. A víz nem kell, hogy ellepje, sőt, éppen csak annyit adjon hozzá, hogy kicsit meg tudja magát szívni a zab. 
  • A hagymát és fokhagymát vágja nagyon apróra és válassza szét a tojás sárgáját a fehérjétől.
  • Ha ezekkel megvan, alaposan keverje el az összes hozzávalót, és hagyja állni hűtőben egy fél órát.
  • A hűtőből kivéve formázzon a masszából lapos pogácsákat.
  • Béleljen ki egy tepsit sütőpapírral és helyezze rá a húspogácsákat. (Azért jobb a lapos verzió, mert jobban átsül a hús, és ropogósabb is lesz.)
  • 180 fokon süsse, nem kell előmelegített sütőbe tenni. Körülbelül 40-50 perc alatt kész az étel, sütőtől függően.

Ízletes és valóban kalóriaszegény étel, párolt zöldség, friss saláta, vagy quinoa tökéletes mellé köretnek. 

Blogmustra