Zanza!

Olcsó, egyszerű, kiadós húsétel őszi-téli napokra. Melegen salátával, sült krumplival, párolt káposztával vagy egyszerűen egy jó szelet kenyérrel tálaljuk. Hidegen zsírjával együtt, jó sok zöldpaprikával az igazi. 

oldalas1
Fotó: Katuci

Hozzávalók:

1 kg sertés oldalas
2 dkg vaj
½ dl olaj
1 dl fehérbor
1 teáskanál őrölt majoránna
só, bors

  1. A húst megmossuk, és kb. 7 centis (2-3 csontnyi) darabokra vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk a vajat, és elhelyezzük benne a húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást. Mindkét oldalukat lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a majorannával.
  3. Felöntjük a borral, lefedjük, közepes-nagy lángon sütögetjük tovább a fedő alatt. Amikor elpárolog a leve, mindig pótoljuk egy kevés vízzel. Nagyjából 50-60 percig pirítjuk, néha átforgatjuk.
  4. Az utolsó 5-10 percben levehetjük a fedőt, ha nem pirult meg eléggé a hús. 
oldalas2
Fotó: Katuci

Egy németes, sörös dinsztelt káposzta receptet találnak itt, de ha az nem tetszik, a klasszik párolt káposzta úgy készül, hogy

  • a reszelt káposztát besózzuk, állni hagyjuk, aztán kinyomkodjuk a levét
  • egy fej felkockázott hagymát (és egy kanálka cukrot, ez opcionális) olajon picit megpirítunk, rádobjuk a káposztát
  • aztán sokáig pároljuk fedő alatt közepes lángon, időnként megkevergetve, ha nagyon pirulna, pici vizet/bort önthetünk alá, de általában a káposztának magától is van elég leve
  • só, bors, örölt kömény a szokásos fűszerei.
Blogmustra