OFFLINE

Nagyikonyha: egyszerű sült oldalas

2015. november 14., szombat 19:07

Olcsó, egyszerű, kiadós húsétel őszi-téli napokra. Melegen salátával, sült krumplival, párolt káposztával vagy egyszerűen egy jó szelet kenyérrel tálaljuk. Hidegen zsírjával együtt, jó sok zöldpaprikával az igazi. 

Hozzávalók:

1 kg sertés oldalas
2 dkg vaj
½ dl olaj
1 dl fehérbor
1 teáskanál őrölt majoránna
só, bors

  1. A húst megmossuk, és kb. 7 centis (2-3 csontnyi) darabokra vágjuk.
  2. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk a vajat, és elhelyezzük benne a húsokat úgy, hogy ne fedjék egymást. Mindkét oldalukat lepirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk a majorannával.
  3. Felöntjük a borral, lefedjük, közepes-nagy lángon sütögetjük tovább a fedő alatt. Amikor elpárolog a leve, mindig pótoljuk egy kevés vízzel. Nagyjából 50-60 percig pirítjuk, néha átforgatjuk.
  4. Az utolsó 5-10 percben levehetjük a fedőt, ha nem pirult meg eléggé a hús. 

Egy németes, sörös dinsztelt káposzta receptet találnak itt, de ha az nem tetszik, a klasszik párolt káposzta úgy készül, hogy

  • a reszelt káposztát besózzuk, állni hagyjuk, aztán kinyomkodjuk a levét
  • egy fej felkockázott hagymát (és egy kanálka cukrot, ez opcionális) olajon picit megpirítunk, rádobjuk a káposztát
  • aztán sokáig pároljuk fedő alatt közepes lángon, időnként megkevergetve, ha nagyon pirulna, pici vizet/bort önthetünk alá, de általában a káposztának magától is van elég leve
  • só, bors, örölt kömény a szokásos fűszerei.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta