Gyors, egyszerű, nagyon jó: túrófánk

Zanza!

A túrófánk az egyik leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető fánkféleség. A tésztája nagyon egyszerűen összeállítható, csupán pár percet vesz igénybe. Keleszteni sem kell, hiszen sütőpor kerül bele. Az alapreceptet akár felturbózhatják mazsolával vagy egy kevés darált mákkal is.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Sőt ha elhagyjuk a cukrot, a citromhéjat és a vaníliát, akkor sósan is készíthetjük egy kicsit több sót adva a tésztához: nagyszerű köret lesz szaftos húsokhoz!

További fánk-recepteket itt talál összegyűjtve!

Hozzávalók:

500 g túró
3 tojás
3 ek. porcukor
2 dl tejföl
egy csipet só
egy kezeletlen citrom héja
egy rúd vanília 
300 g liszt 
1 tk. sütőpor  

étolaj a sütéshez

1. A liszt és a sütőpor kivételével botmixerrel összedolgozzuk az összes hozzávalót: a túrót, a három egész tojást, a porcukrot, a tejfölt, a sót, a citromhéjat és a vaníliarúd kikapart magjait.  

2. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert lisztet. A masszát fél órán keresztül konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk a konyhapulton.  

3. A masszából vizes teáskanál segítségével gombócokat szaggatunk forró étolajba. Bőven elég egy púpos teáskanálnyi mennyiség, mert sülés közben szépen meg fognak dagadni a gombócok a tésztában lévő sütőportól. A felfúvódott gombócok maguktól is meg tudnak fordulni a forró olajban, de figyeljünk arra, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön. Ne hagyjuk viszont, hogy az olaj túl forróra hevüljön, mert akkor hirtelen sülnek meg kívül a gombócok, a belsejük viszont nyers marad.  

4. Papírtörlőre szedjük ki a kisült túrófánkokat, és leitatjuk a felesleges olajat.  

5. Porcukorral szórva, baracklekvárral tálaljuk. 

Ez az adag négy főnek elég egy tartalmas leves utáni főételként.

Blogmustra