Így készül a házi gyömbérszörp

Zanza!

Az egyik legjobb nyári hűsítő a gyömbérszörp: kellemesen csípős, szódával vagy szénsavas ásványvízzel hígítva pedig a gyömbéres szénsavas üdítők ízét idézi fel. Ha most készíti amíg még kicsit hűvösebb van, már villoghat is vele, mire visszatér a kánikula! 

Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Gyorsan elkészül, majd hűtőben egy-két hétig gond nélkül eláll tartósítószer nélkül is. Kerti partikon akár remek koktélt is varázsolhatunk belőle, ha ásványvíz helyett pezsgővel/habzóborral/proseccóval öntjük fel.

Hozzávalók kb. egy liter szörphöz:

1 l víz
kb. 300 g friss gyömbér
1 citrom vagy lime
150 g nádcukor vagy méz (ízlés szerint növelhető a mennyisége)

1. A gyömbért megtisztítjuk, majd vékony karikákra vágjuk.

2. A gyömbért, a cukrot (vagy mézet) és a citrom levét (ha kezeletlen citromot kapunk, a héját is) egy lábasba tesszük. Felöntjük a vízzel, felforraljuk, és addig főzzük, míg a cukor el nem olvad teljesen.

3. Letakarva állni hagyjuk kb. 30-40 percen keresztül. (Ha tovább hagyjuk állni, csípősebb lesz.)

4. Leszűrjük, és tiszta üvegekbe töltjük.

5. Fogyasztásnál a hígítási arány kb. 1:5, de érdemes kitapasztalni, milyen higításban ízlik a legjobban. Szódával vagy ásványvízzel hígítsuk, tehetünk a pohárba bőven jégkockákat, citrom- vagy lime-karikákat és mentaleveleket.

Fotó: Ötvös Zsuzsanna
Blogmustra