OFFLINE

Évek óta divatban tartják a Mad Max stílust a tervezők

2015. június 21., vasárnap 18:06

Nagy sikerrel vetítik George Miller kultikus disztopikus akciófilmjének, az 1979-ben forgatott Mad Maxnek a folytatását, a Mad Max: A harag útját, melyben olyan dögös A-listás hollywoodi színészek tűnnek fel, mint Charlize Theron, Rosie Huntington-Whiteley, Zoë Kravitz, vagy Tom Hardy. A klasszikus western elemeket a közeljövő világába helyező film több művészt és tervezőt is megihletett az elmúlt 35 évben, így semmi meglepő nincs abban, hogy a sztori felkeltette a divatházak figyelmét is. A hajtás után megnézheti, hogy milyen formában inspirálódtak a divattervezők az ausztrál rendező kultikussá vált alkotásából!

A 2000-es évek legelején az akkor még a Balenciágának tervező Nicolas Ghesquière látott fantáziát az utcai harcosokban, de a minimalista trend állati bőrrel és szőrmével kombinálva feltűnt Yohji Yamamoto, illetve Donna Karan kifutóján is a szezonban. Eggyel elegánsabb, de mégis nyersebb formában dolgozta fel a témát Rick Owens 2002-ben, míg Alexander McQueen inkább egy multikulturális irányba vitte el a mondanivalót.

Egyfajta pszicho-punk stílust képzelt el a közeli jövőben Junya Watanabe 2006 tavaszán, a Comme des Garçons pedig inkább a világvége szomorú hangulatának romantikáját próbálta elképzelni a szezonban. Persze nehéz lenne felülmúlni John Galliano 2007-es őszi-téli kollekcióját, melyben Mad Max szamurájokat és számítógépalkatrészekkel kirakott harcos ruhákat küldött kifutóra Párizsban.

A Balmain férfikollekciójának tervezője, Christophe Decarnin motoros nadrágokban gondolkodott 2010 tavaszán, a Lanvinnél pedig terepmintás utcai ruhákat adtak a modellekre 2010 őszén. Bőrrel és átlátszó anyagokkal jelenítette meg a világvége hangulatot Gareth Pugh is ebben az időszakban, míg a Rodarte testvérpárosa szakadt ruhákkal, rongyosra hordott estélyikkel tett kísérletet a 21.század első évtizedének bemutatására. Haider Ackermann sem látta rózsásabban a helyzetet öt évvel ezelőtt, a tervező maszkokban küldte kifutóra modelljeit 2010 őszén.

Talán a legváratlanabb és legkarakánabb posztapokaliptikus bemutatót Karl Lagerfeld mutatta be 2011 őszén, de kormos hatást keltő ruhákat állított ki Ann Demeulemeester is a szezonban. 2012 őszén a Givenchy látott fantáziát a pokol témájában, 2014-ben pedig a KTZ jött ki egy erős kollekcióval, melyben hagyományos észak-afrikai díszítésekkel és utcai divatelemekkel keverték a töretlenül népszerű „Mad Max stílust”. Rick Owens idén sem engedte el teljesen a látványos trendet, de egyfajta militarista felhang és nihil volt érezhető Kanye West megosztó, 2015-ös őszi-téli Adidas Originals kollekcióján is. Nézze meg a galériában, hogy milyen ruhákban járunk majd a világvégét követően a divatházak szerint!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta