OFFLINE

Menő a másság, csak nem a divatiparban

2015. március 31., kedd 15:38

Jópár éve beszédtéma a divatszakmában a sokszínűség hiánya, ami ellen több aktivista és veterán modell is felszólalt az elmúlt időszakban. Bethann Hardison 2013 szeptemberében például odáig ment, hogy nyílt levelet küldött szét a New York-i, londoni, milánói és a párizsi divatsajtónak és a divatszervezetnek, melyben felszólította a divatházakat, hogy vessenek véget  rasszizmusnak a kifutókon.

Bár voltak olyan márkák, akik vették az adást és több színes bőrű modellt válogattak be a bemutatóikra, azért a sokszínűség hiánya továbbra is jelen van a szakmában, miközben az is elgondolkodtató, hogy vannak, akik szerint továbbra is menő a Blackface. Az érzékeny témára nemrég a Mic.com egy szatirikus, de felvilágosító jellegű videóval reagált, mikor elkészítette a „Flip The Script” névre keresztelt videósorozat legelső anyagát Liz Plank vezetésével.

Az epizód első felső felében Plank a New York-i divathét bemutatóira tartó embereknek tett fel kérdéseket a divathét sokszínűségével és a rasszizmussal kapcsolatban, amire a riportalanyok igencsak meglepő válaszokat adtak. A pár perces videóból kiderül, hogy a másság valóban menő és ebben a szezonban is voltak olyan feltörekvő márkák, melyek felkarolták a sokszínűséget, sőt teltkarcsú, kerekesszékes valamint látássérült modelleket is alkalmaztak, de ennek ellenére az ügy továbbra is inkább stagnál, mint fejlődést mutat. Persze előrelépésnek lehet nevezni, hogy a fogyatékkal élők is esélyt kaptak a szakmában, de attól még a bőrszín kérdését szem elől vesztették a divatházak.

Az anyag második részében a műsorvezető az ismert modellel és aktivistával, Yomi Abiolával nézi át a divatmagazinok hirdetéseit, melynek során meglepő megkülönböztetésekre lesznek figyelmesek. Az egészséges testkép projecttel befürdött Vogue-ban például 272 alkalommal szerepel fehér modell a hirdetésekben, amivel szemben igencsak karcsúnak tűnik az a 38 más etnikumhoz tartozó modellel elkészített reklámanyag. A fekete modellek hiányára pár évvel ezelőtt már David Bowie felesége, Iman is felhívta a figyelmet, amikor azt nyilatkozta, hogy még a hetvenes években is több fekete bőrű modell volt a kifutókon, mint napjainkban. A négy évtizede modellkedő Imannak igaza volt, a galériában meg is nézheti, hogy mennyi színes bőrű modell kapott címlapot pár évtizeddel ezelőtt!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta