OFFLINE

Párizs és a gyöngyök ihlették a Daalarna 2015-ös kollekcióját

2015. március 8., vasárnap 12:04 |

Március 6-án mutatta be 2015-ös kollekcióját az egyik legnépszerűbb magyar esküvői ruhatervező, Benes Anita. A Millenáris Teátrumban debütáló kollekciót – melyre idén is lehetett jegyet vásárolni  – a XIX. századi Párizs ihlette, gyöngy díszítésű menyasszonyi ruhákon kívül pedig egészen merész alkalmi ruhák is végigvonultak a kifutón. A bemutatóra ismét Vágó Réka tervezte a cipőket, de a Daalarna védjegyévé váló csipke és a kézzel festett selyem kreációk sem maradhattak ki. 

Kétségtelen, hogy a Daalarna hazánk egyik legnépszerűbb esküvői ruhamárkája: a kézműves hagyományokat aktuális stílusirányzatokkal ötvöző divatházat Benes Anita alapította 12 évvel ezelőtt, azóta pedig egyéni megrendelésre készülnek az haute couture minőségű, 100%-ig kézzel készített menyasszonyi ruhák. Benes Anita aktuális kollekcióját Pearl fantázianévre keresztelték, ami nem véletlen, hiszen inspirációs forrásként a XIX. századi Párizs és a gyöngyök szolgáltak, melyeket különféle motívumokban igyekezett visszacsempészni a tervező.

A 2015-ös kollekció a tavalyi bemutatóhoz hasonlóan megint csak alkalmi ruhákkal indult, idén viszont sokkal extravagánsabb fazonokkal debütált a márka: gyakori volt például az oldalt felsliccelt szoknya és a szív formájú hátdekoltázs, de a ruhák felsőrészével is sokat kísérletezett a tervező  – erről árulkodnak legalábbis a különféle pántmegoldások. A csipkeruhák a hagyományos fehér és törtfehér mellett piros és magenta verzióban is megjelentek, mondjuk néhány fazonnál már-már zavaróan rövidnek tűnt a szoknyahossz. A metál hatású csipkeruhák gyöngyházként csillogó fémes fénye, valamint a színes muszlin estélyik lengesége szépen oldották a ruhák kontúrját. 

A menyasszonyi és alkalmi ruhák alapanyagait továbbra is francia, olasz és angol textilgyáraktól rendeli a márka, a selymeket kézzel festik, a csipke pedig egyedi megrendelésre készül. A fűzőkészítésnél továbbra is a XIX. századi klasszikus hagyományokhoz igazodnak, melyeket különféle szoknyafazonokkal kombinál a tervező – természetesen a menyasszony kéréséhez igazodva. Zárt dekoltázsú fűzőhöz például oldalt sliccelt, nagy volumenű szoknyát adnak, de persze lehet ugyanez teljesen testhez simuló fazonból is.

Menyasszonyi ruhákból idén is elég nagy volt a választék: a makramé csipkéből gazdagon díszített, test vonalát követő fazontól kezdve a nagy volumenű, elöl rövid, hátul hosszú vagy éppen oldalt sliccelt, magasan hasított tülluszályos fazonon át tényleg sok verzióval kalkulált a tervező, a fehér és elefántcsont színeken pedig kifejezetten jól mutat a nyak és derékrészt gazdagon díszítő gyöngyberakás. Egyes összeállításokat fényes selyemszoknyával és testhez simuló, csipkés felsőrésszel kombináltak, melyek rövid és hosszú ujjú verzióban szintén elérhetőek. Benes azokra a menyasszonyokra is gondolt, akik nem kizárólag fehérben szeretnének az oltárhoz vonulni: a festményekbe illő virágmintákkal díszített szív alakú dekoltázzsal feldobott, nagy uszályos menyasszonyi ruha egyértelműen a kedvencünk a kollekcióból, hasonlót még sehol nem láttunk. 

A hosszú uszályú tüll- és csipkefazonokhoz viszont hozzá kell tenni, hogy tavalyhoz hasonlóan továbbra is nagyon zavaró az átsejlő bugyivonal, illetve, hogy a modellek lába teljesen kilátszik - egy roppant elegáns, tetőtől talpig csipkekreációba szerintem nem fér bele, hogy áttetsző legyen, még akkor sem, ha tengerparti esküvőre tervezték. 

És ha már csipke, egy hasonlóságra is felfigyeltünk a bemutató alatt: a Daalarna egyik csipkeruhája - ez itt - eléggé hasonlít egy szintén magyar esküvői ruhatervező, Sármán Nóra koncepciójára. Bár Sármán-verziójában kétségtelenül több a csipke díszítés, mindkét ruha esetében csipkemotívum fedi nemcsak az ujjakat, hanem a mellrészt is, a Daalarna ugyanakkor áttetsző és szintén díszített szoknyarésszel képzelte el a fazont. 

A Daalarna legújabb kollekciójáról megint csak elmondható, hogy ismét megmaradtak a rájuk jellemző, kifinomult stílusnál és náluk nem csak a hagyományos, konzervatív menyasszony találhat ruhát, hanem az újító, bevállalósabb arák is. A Daalarna ruháit egyébként nem csak megvenni, hanem kölcsönözni is lehet, úgyhogy érdemes utánajárnia a költségeknek, ha Benes Anita kreációjában mondaná ki a boldogító igent.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta