Ez volt a divatvilág 20 legemlékezetesebb húzása a 90-es években

Töretlenül népszerű a kilencvenes évek utáni nosztalgiázás a divatvilágban, aminek köszönhetően egyre több, rég elfeledett ruhadarabot vesznek újra elő a tervezők. Újra menő lett például a fejkendő, a telitalpú cipő, a grunge korszak, de egyes divatházak szerint még a biciklisnadrág is trendi lehet az elkövetkezendő időszakban. A marieclaire.com szerkesztői ezúttal összegyűjtötték a kilencvenes évek legemlékezetesebb divatpillanatait. Nézze meg a hajtás után, hogy kik diktálták a trendeket 20 évvel ezelőtt!

1. Dögös szupermodellek

A kilencvenes évek legelején olyan szupermodellek uralták a divatházak kifutóit és a magazinok hasábjait, mint Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington vagy Linda Evangelista, aki szépsége mellett leginkább egyik aranyköpéséről ismert, miszerint 10.000 dollár (2.6 millió forint) alatt nem hajlandó kikelni az ágyból. Evangelista persze megtehette, hogy ilyeneket mondogasson az újságíróknak, mivel valószínűleg nagyon is tisztában volt azzal, hogy a kilencvenes években szinte kivétel nélkül mindenki a szupermodellek lába előtt hevert. Egyik kedvencünk ebből a korszakból George Michael „Freedom” című videóklipje, amit ide kattintva nézhet meg.

2. Madonna csúcsos melltartója

A divatikonként emlegetett 56 éves énekesnő egyik legemlékezetesebb fellépőruháját Jean Paul Gaultier tervezte az 1990-es Blond Ambition Tour alkalmából. A kultikussá vált fehérneműszerű kosztümöt több előadó is lekoppintotta már az elmúlt években.

3. A Beverly Hills, 90210 tinédzserei

Gyakorlatilag az átlagos amerikai tinédzserek legnagyobb álmait valósították meg a sorozat szereplői, akik a forgatókönyv szerint jólöltözött gazdag kamaszként tengették mindennapjaikat Dél-Kaliforniában. Nem meglepő, hogy mindenki Brendás frufrut vágatott, virágos babydoll ruhákban járt, vagy olyan vastag hajgumikat gyártott magának házilag, mint amilyet Donna viselt a hajában a kilencvenes években.

4. Courtney Love és Kurt Cobain

A seattlei grunge királyát és királynéját vitathatatlanul a kilencvenes évek egyik legdivatosabb sztárpárjaként tartják számon. A Hole szőke hajú énekesnője divatot teremtett kombinéruháival, sötét sminkjeivel és szokatlan babydolljaival, ahogy a Nirvana énekese is divattörténelmet írt gyűrött ruháival, elhasznált tornacipőivel és kócos frizurájával. Kétségtelen, kevesen néznek ki olyan jól flanelingben, mint ahogy Kurt Cobain 25 évvel ezelőtt.

5. A normcore Winona Ryder

Az 1971-ben született színésznő a kilencvenes években olyan „jó csajnak” számított, mint napjainkban Alexa Chung vagy Cara Delevingne. Winona ugyanis nemcsak olyan kultikussá vált filmekkel hívta fel magára a figyelmet, mint az Ollókezű Edward, vagy a Beeltejuice, hanem maszkulin stílusával, rövid vagy éppen hosszú, de kócos frizurájával, illetve akkori pasijával, Johnny Deppel is. Nem is csoda, hogy az akkor még igencsak sármos színész a karjára tetováltatta: „ Winona mindörökké”

6. Will Smith a Kaliforniába jöttem című sorozatban

A kilencvenes évek elejének utcai stílusát nagyban meghatározták azok a laza, színes ruhadarabok, tréningruhák, túlméretezett nadrágok és menő edzőcipők, mint amilyenekben Will Smith szerepelt a fiataloknak írt sorozatban. A mesefilm főhősökre emlékeztető őrült darabok ma is divatban vannak, a trend LOL-core irányzat néven fut 2015-ben.

7. Kate Moss a Calvin Klein reklámban

Kate Moss örökre megváltoztatta a divat világát a kilencvenes évek elején, mivel a londoni szupermodell éppen ellentéte volt mindannak, amivel egy modell befuthatott akkoriban. A hihetetlenül vékony, androgün megjelenésű Moss egyik első munkáját a Calvin Kleintől kapta, mely a tizenéves modellel és Marky Markkal népszerűsítette fehérneműkollekcióját 1992-ben. A hirdetés hatalmas felháborodást kavart.

8. Marc Jacobs grunge kollekciója a Perry Ellisnek

Jacobs karrierjének minden bizonnyal az egyik legmeghatározóbb pillanata az volt, amikor 1992-ben a Perry Ellis kreatívigazgatójaként kifutóra küldte 1993-as grunge ihlette tavaszi-nyári kollekcióját, ami javarészt kockás és virágmintás ruhákból, kötött sapkákból és Martens bakancsokból állt. A gyűjtemény azóta sem ment ki a divatból, sőt, több tervezőt is megihletett már Jacobs ötlete, olyannyira, hogy pár évvel ezelőtt egy hasonló kollekcióval robbant be a köztudatba a Saint Laurent tervezője, Hedi Slimane is.

9. A rave korszak képviselői

Úgy tűnik, hogy a kilencvenes évek rave-kultúrája továbbra sem hagyja nyugodni a kreatívtervezőket. Egyfajta nosztalgia vezérelhette Jeremy Scottot is, amikor megtervezte futurisztikus színezetet kapott raver kollekcióját 2012 őszére. A javarészt szivárványszínű darabokat tartalmazó kollekció átfogó betekintést enged a 25 évvel ezelőtti fiatalok világába, amikor minden bizonnyal még a tervező is csak kamaszként vett részt a békét és szeretetet hirdető rave-partikon.

10. Drew Barrymore vadsága

Az 1975-ben született színésznő az évtized egyik legproblémásabb és legbohémebb sztárjai közé tartozott, aminek köszönhetően gyakran került a pletykalapok címlapjára. Az azóta stílusikonná avanzsált Barrymore a grunge stílust preferálta, mint minden lázadó fiatal akkoriban. A színésznő kicsapongó életvitele inspirálta az otthon álmodozó kamaszlányokat is, akik olyan frizurát és tetoválásokat szerettek volna maguknak, mint amilyeneket Barrymore viselt a kilencvenes évek elején.

11. A "Rachel" hajvágás

A Jóbarátok című sorozat korai szakaszában a Jennifer Aniston által alakított Rachel Green karaktere elsősorban tépett frizurájának köszönhetően vált híressé 1994-ben. A kultikussá vált frizurát Chris McMillan találta ki a színésznőnek, aki saját bevallása szerint nem rajongott annyira a formáért, mint tévénézők milliói. A fazont egyébként minden idők egyik legismertebb frizurájaként tartják számon és természetesen ez volt a leggyakrabban keresett fazon is a kilencvenes években.

12. Gwyneth Paltrow és Brad Pitt uralták a vörös szőnyeget

A kilencvenes évek egyik legkedveltebb sztárpárja vitathatatlanul Brad Pitt és Gwyneth Paltrow volt. A párost gyakran kapták lencsevégre vörösszőnyeges eseményeken, ahol általában összeöltözve jelentek meg, annyira, hogy még a frizurájuk és egyéb apróságok is összhangban voltak egymással. Az álompárnak kikiáltott színészek 1996 decemberében eljegyezték egymást, de ennek ellenére 1997 nyarán mégis szakítottak egymással.

13. A Spice Girls stílus

Érthetetlen, de a kilencvenes évek közepén a világ minden pontján úgy akartak kinézni a fiatal nők, ahogy a brit lánycsapat, a Spice Girls tagjai. A formáció sikere vélhetően a kiváló marketingesekben és a profi stylistokban rejlik, akik elhitették a közönséggel, hogy kellő kitartással bárkiből lehet önálló, divatos nő. Az egyéniség fontosságát olyan gyakran hangsúlyozó lánybandának köszönhetően jött divatba többek között a platformcipő, a Buffalo, a lotyós cuccok és a „zebra melír” is.

14. A vagány Gwen Stefani

A ska-popról grunge stílusra váltó énekesnő a No Doubt frontembereként lett ismert a kilencvenes évek közepén, de tervezett ruhakollekciót is L.A.M.B. néven 2004-ben. A sportos testalkatú, egyéni stílussal megáldott Stefanit a legtöbb nő irigyelte azért, hogy úgy áll rajta a fiús cargo a nadrág, mintha ráöntötték volna. Arról nem is beszélve, hogy a 45 éves, kétgyermekes énekesnőnek a mai napig irigylésre méltó alakja van.

15. Tom Ford újraélesztette a Guccit

Az 53 éves tervező 1994-ben vette át az olasz divatház kreatív igazgatói posztját és 1995 őszén debütált első kollekciójával, melyet a felkapott üdülőhelyeket látogató nagyvilági emberek ihlettek. A szexi gyűjteményhez egy provokatív kampány is készült Carine Roitfeld közreműködésével, aminek köszönhetően a Gucci megmenekült a végső összeomlástól. A Tom Ford bemutatót követően a divatház eladásai 90 százalékos növekedést mutattak az előző szezonhoz képest.

16. A divatfilmként emlegetett Spinédzserek

Bár valóban felbukkan egy-két szemrevaló Calvin Klein vagy Alaïa ruhadarab Amy Heckerling 1995-ben forgatott bugyuta gimis filmjében, attól még nem ragasztanánk rá azonnal az „ikonikus divatfilm” jelzőt – de mások megtették helyettünk. Az Alicia Silverstone által viselt darabok napjainkban is divatosak, sőt vannak olyan márkák és kozmetikai cégek, melyek "Spinédzserek" néven dobják piacra termékeiket a nagyobb siker reményében. A vásárlásmániás tinilány, Cher Horowitz karaktere miatt jött újra divatba például a térdzokni, a kockás miniszoknya, a falatnyi spagettipántos ruha és a hasvillantós felső is az elmúlt években.

17. Gianni Versace utolsó couture bemutatója

A huszadik század második felének egyik legtehetségesebb tervezőjét a kilencvenes évek egyik legbefolyásosabb designereként tartották számon. 1997-es, utolsó haute couture kollekciójából a mai napig merítenek ihletet a szakmában. Gianni Versacét a bemutató után majdnem egy évvel lőtte le egy ámokfutó Miami Beach-i villája előtt.

18. Az új trendeket beindító Szex és New York

Két kezünkön sem tudnánk összeszámolni, hogy a sorozat stylistja, Patricia Field mennyi őrületet hozott divatba azzal, hogy elvállalta Carrie Bradshaw és barátnői öltöztetését. A kilencvenes évek végén a sorozatnak köszönhetően a városi nők egyre kreatívabban és merészebben kezdték el kombinálni designerruháikat a turkálókból vagy vintage üzletekből beszerzett ruhadarabokkal .

19. A szőke pophercegnők

A kilencvenes évek végén egy új korszak vette kezdetét a zenetörténetben, ugyanis megjelentek az olyan szexi iskoláslányok a piacon, mint például a köldökpiercenges, miniszoknyás Britney Spears, az egyel erősebb hanggal megáldott Christina Aguilera, vagy minden lányos apa rémálma, Jessica Simpson. A 'Baby One More Time' című sláger énekesnőjének stílusát egyébként mostanában kezdik újra felkapni, de menő Halloween bulikra és Farsangra is Britney Spearsnek öltözni.

20. Sofia Coppola divatot teremtett az Öngyilkos szüzekkel

A rendező 1999-es filmjének konzervatív stílusú, formátlan ruhái, fátyolszerű, fehér darabjai, virágos, bő szoknyái, illetve fatalpú platformszandáljai több divatházat is megihlettek már az elmúlt években. A semmitmondó, de elegáns hatású ruhákat a Lisbon nővérek anyja varrta azzal a céllal, hogy elterelje a tinédzserfiúk figyelmét lányai nőiességéről.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek