Zanza!

A pepparkaka nevű fűszeres keksz igazi slágertermék a téli időszakban a svéd bútoráruházban, ami nem is csoda, mert a roppanós, télies fűszerezésű keksz nagyon eteti magát.

Pepparkaka1
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

Otthon is érdemes nekiállni, hiszen pikkpakk összeállítható a tészta, a nyújtásnál pedig csak arra kell figyelni, hogy jó vékony legyen a tészta: ekkor lesz roppanós a kész keksz. A fűszerkeverékből akár többet is bekeverhetünk, jól jöhet még forralt borhoz is a keksz mellé!

Hozzávalók kb. 2 gáztepsinyi kekszhez:

50 g puha vaj 
55 g porcukor 
50 g méz 
fél dl habtejszín 
180 g liszt 
késhegynyi szódabikarbóna 
fél kk. őrölt fahéj 
késhegynyi őrölt gyömbér 
késhegynyi őrölt szegfűszeg 
késhegynyi őrölt kardamom 
késhegynyi őrölt szegfűbors

1. Az összes hozzávalót kimérjük egy tálba és összegyúrjuk. A kész tésztát alufóliába csomagolva 2-3 órára a hűtőbe tesszük.

2. Alaposan lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Akár kekszpecséttel vagy betűnyomdával is díszíthetjük a kiszúrt formákat, a minta látszódni fog sütés után.

3. A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180°C-ra melegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a kekszeket. Légmentesen záró dobozban sokáig elállnak.

Pepparkaka3
Fotó: Ötvös Zsuzsanna
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Blogmustra