OFFLINE

Pénteki süti: Fűszeres almás kenyér

2014. november 14., péntek 11:14

Rengeteg az alma a piacon, és különben is távolt tartja az orvost, ezért együnk minél több almás süteményt. Ennek a sütinek a lelke a fűszerezés (ami tetszőleges, és használhatunk valamilyen karácsonyi jellegű fűszerkeveréket is), na és a tetején lévő ropogós morzsakéreg, amit mindenki alattomosan tördel lefelé, ha nem figyelünk oda.

DSC 0148
Fotó: Piszke

Emellett az almától finom szaftos, és szerény külsejét egy kis tejszínhabbal feldobva nyugodtan tálalhatjuk a nagyobb család elé is desszertként. Süthető muffinformában vagy akár laposabb tepsiben is, akkor a sütési idő jelentősen rövidül, 25 perc után lehet tűpróbázni.

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
15 dkg nádcukor
10 dkg joghurt
2 tojás
2 tk. vaníliakivonat/2 vaníliáscukor
25 dkg liszt
12 gr (1 zacskó) sütőpor
1 kk. őrölt fahéj
negyed kk. őrölt szegfűbors
8 zöld kardamom magja összetörve
fél kk. őrölt szerecsendió
50 dkg alma

a tetejére:

5 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg hideg vaj
2 ek durvára vágott dió
a fűszerekből egy csipetnyi

  1. Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk és lereszeljük. Félrerakjuk.
  2. A vajat és a cukrot egy percig kézimixerrel verjük.
  3. Hozzáadjuk a joghurtot, a tojást és a vaníliát, majd a levétől kinyomkodott reszelt almát.
  4. Rászitáljuk a fűszerekkel és sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük.
  5. A tetejére a morzsához a cukrot, a csipetnyi fűszert és a lisztet elkeverjük, a hideg vajat felkockázva hozzáadjuk, kézzel gyorsan elmorzsoljuk.
  6. Egy kb. 20x9 cm-es dobozformát sütőpapírral bélelünk, belesimítjuk a tésztát, a tetejét megszórjuk a morzsával, és a dióval, picit megnyomogatjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben 65 percig – tűpróbázva – sütjük.
  7. Ezután még 25 percig a kikapcsolt, kissé kinyitott ajtajú sütőben hagyjuk, majd kivéve 10 percig rácson pihentetjük. A sütőpapírral együtt vesszük ki a meleg sütit a formából – óvatosan, mert ekkor még könnyen omlik – körben leszedjük a sütőpapírt, alulról is kihúzzuk, és csak teljesen kihűlve szeleteljük.
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta