OFFLINE

Tarte Tatin: fordított, karamellizált almatorta

2014. november 11., kedd 11:33

A híres francia fordított almatorta eredete a 19. századi Franciaországba nyúlik vissza, ahol egy szállót vezettek a Tatin nővérek. Az egyikük állítólag hagyományos almás pitét akart sütni, amikor véletlenül fordítva tette a piteformába a karamellizált almás tölteléket és az omlós tésztát, majd hogy mentse a menthetőt, megfordítva tálalta a desszertet.

TarteTatin2
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A fordított gyümölcstortáknak ez az igazi, klasszikus változata, ahol a karamellizált almás töltelékre vékony réteg omlós tészta kerül. De érdemes a kevert tésztás változatot is kipróbálni!

Hozzávalók egy nagy piteformához:

Omlós tészta:

180 g liszt
90 g hideg vaj
30 g porcukor
1 kisebb tojás

Almás töltelék:

kb. 3 alma (keményebb fajta; kb. 350 g megtisztítva mérve)
80 g nádcukor
50 g vaj

1. Az omlós tésztához a lisztet, a porcukrot és a vajat összemorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a tojást, és összeállítjuk a tésztát. A kész omlós tésztát alufóliába csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A nádcukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a szeletelt almát. A karamell ekkor kicsit összeugorhat-megkeményedhet, de ahogy az alma párolódni kezd, szépen fel fog olvadni újra. Az almát néha megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul, de még nem esik szét.

3. Az almaszeletekkel kirakjuk a piteforma alját, a szirupos-karamelles levét is rákanalazzuk.

4. Az omlós tésztát lisztezett felületen egy kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. A kinyújtott tésztát az almatöltelékre fektetjük, a piteforma szélénél kézzel óvatosan a töltelék alá igazgatjuk.

5. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, majd pár perc várakozás után óvatosan egy tányért illesztünk a piteformára, és kifordítjuk a formából a tortát, hogy a karamellizált almák felülre kerüljenek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta