Laktató és őszi: pórés burgonyalepény

Zanza!

Laktató, ízes, mégis húsmentes étel. Igazi őszi ebéd/vacsora. Válasszunk hozzá egy szép szál pórét és valamilyen jófajta sajtot (én érett ementálit használtam, kitűnő volt az édeskés íze).

DSC 1748kicsi
Fotó: Katuci

Természetesen ebbe is tehetünk pirított gombaszeleteket, ha még több őszt, esetleg sonkát, ha még több fehérjét szeretnénk belevarázsolni.

Hozzávalók:

50 dkg főtt krumpli (érdemes 60-70 dkg nyers krumplival számolni)
1 szál póréhagyma
5 dl tejföl
2 tojás
20 dkg sajt 
1 evőkanál vaj
só, bors

  1. A krumplit héjában megfőzzük (nem kell teljesen puhára, hiszen még kap hőt a sütőben). Megtisztítjuk, hagyjuk langyosra hűlni, majd vékonyan felkarikázzuk. Amíg fő a burgonya, a hagyma végeit levágjuk, lehúzzuk a külső héját, felkarikázzuk, és alaposan átmossuk, hogy ne maradjon benne föld vagy homok.
  2. A sütőformát kivajazzuk (én 30 cm-es piteformát használtam, de mehet szögletesbe is) .
  3. A tejfölt simára keverjük a tojással, sóval, borssal és a reszelt sajttal. Beleforgatjuk a hagymát és a krumplit is (valamint ha még azt is teszünk bele, itt keverjük hozzá a lepirított gombaszeleteket és/vagy sonkadarabokat is). Az előkészített tálba szedjük.
  4. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Blogmustra