OFFLINE

Videóteszt: a hipermarketes kacsamáj leverte a sztárhentest

2014. október 8., szerda 10:55

A múltkori bélszínes kanyar után most hízott kacsamájat vettem különböző helyeken. A beszerzési koncepció ugyanaz volt, legyen egy sztárhentes, egy gyakorló háziasszonytárs által ajánlott megbízható piaci hentes és egy hipermarket. Mindhárom helyszín különbözött az előző teszt beszerzési helyeitől.

Ennek a kísérletnek nem az a célja, hogy bárkit megszégyenítsen, ezért most sem fogom elárulni, pontosan kiktől vettem az elbukott májakat. A győztessel viszont kivételt teszünk, annak beszerzési helyét megmondom, mivel az, hogy hipermarketes így nem fog sokat segíteni. Szóval a legjobb kacsamáj az Auchané, ahol tálcásan vettem, 5600 forintos áron.

A teszt során Mizsei Jánostól, a MÁK bisztró séfjétől több hasznos információt is kaptunk. Ezek szerint:

  • Nálunk óriásmáj-fétis van, pedig a profi szerint a maximum fél kilós májakat érdemes keresni
  • A friss máj színe világos, illata gyakorlatilag nincs. A megjelenő határozott májillat annak a jele, hogy a termék már nem a legfrissebb. Ezzel persze nem vagyunk nagyon kisegítve, nincs az a hentes, aki engedni fogja, hogy szagolgassuk a kacsamájakat vásárlás előtt.
  • Kierezni hidegen könnyű, sütni szobahőmérsékleten, a videóban azért küzdött Jani az erezéssel, mert a süthetőség kedvéért már a teszt előtt jó 3 órával kivettem a májakat a hűtőből.
  • A külcsín és a belbecs nem mindig jár kéz a kézben, ezúttal a legszebb, legfrissebb máj elvérzett a sütés során, míg a látványra lesajnált hipermarketes lett a legfinomabb.

Azt azért elmondanám, hogy laikus ízléssel a kacsamájak között nem volt olyan óriási különbség, mint legutóbb a bélszínek között.

A sztárhentes mája lágy maradt, Jani nem tudott rá kérget sütni, a maradékkal én is megpróbálkoztam otthon, nekem sem ment - ám az íze finom volt.

A piaci máj epés volt, ez azért gond, mert jó nagy részét eleve ki kellett dobni, így a megehető maradék annyira kevés lett, hogy valójában ez lett a teszt legdrágább versenyzője. Erre lehetett kérget sütni, ám a kész májnak semmiféle íze nem volt. A maradékot sok fokhagymával, friss rozmaringgal kiolvasztott hájban átsütöttem szendvicsre, úgy viszont teljesen jó volt - de erre a sokkal kevesebbe kerülő pecsenyekacsamáj is tökéletes.

A hipermarketes máj lett a teszt győztese, bár látványra Jani eleinte nem volt tőle elragadtatva. Megsütve viszont ez hozta az elvárt kívül roppan, belül krémes állagot, amit otthon is tudtam reprodukálni a maradék májból.

Ha hízott májat sütnének, azt így tegyék:

1. hidegen vágják ujjnyi vastag szeletekre, és erezzék ki (szemöldökcsipesz).

2. Várják meg, míg szobahőmérsékletre melegszik.

3. Nagyon forró, száraz seprenyőben pirítsák a szeleteket addíg, amíg az egyik oldal szép aranyszínű nem lesz, fordítsák meg, és pirítsák aranyszínűre a másik oldalt is. Ha nem elég forró a serpenyő, a máj nem pirulni fog, hanem szétolvad.

4. Sütés után sózzák meg.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta