OFFLINE

Alapkonyha VB: brazil steak szendvics vs. holland sajtos stangli

2014. július 12., szombat 11:04

Megfogyott lendülettel és mérsékelt lelkesedéssel ugyan, de szombaton este lejátssza a bronzmeccset a döntőből kihullott brazil és holland válogatott, mi pedig úgy gondoltuk, mindkét ország ételei közül ajánlunk valamit, amit el is készíthet az esti mérkőzésig, ha időben nekilát. A braziloktól steak szenvicset, a hollandoktól sajtos stanglit javaslunk, sör mellé mindkettő ideális, de azért a stangli hamarabb megvan.

Brazília – Bauru, a brazil steak szendvics

A brazil konyha igencsak keverék konyha. Rengeteg babos ételük van, de a füstölt hússal és a hallal készülő ételeket is szeretik. Nemcsak a vasárnap döntőt játszó argentinoknál, a braziloknál is népszerű a marhahús, ezért mutatok egy kiváló marhahúsos szendvicset, jó sok marhahússal, egy kis mozzarellával, ropogós buciban. Még egy kis ecetes uborka és paradicsom, és kész a hamburgert megszégyenítő szendvicsü. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy jó minőségű húst vásároljunk, lehetőleg nagyon jó hentestől, szép húsmarhát. Minél szebben, márványosabban erezett a hús, annál ízletesebb lesz. Én steaket sütöttem a szendvicshez, de ha be tudunk szerezni kész sült marhahúst kifejezetten szendvicshez (nálunk nem sok helyen kapni), nyugodtan használhatjuk. Ha magunk sütjük a steaket, használjunk frissen őrölt borsot és minőségi nagy szemű sót (pl. maldont, delikátesz boltokban beszerezhető sópehely). A húst süthetjük grillen vagy a konyhában, egy vastag grillserpenyőben, csak nyissuk nagyra az ablakot, mert füstöl.

Hozzávalók:

  • 1 db 25 dkg-os hátszín szelet
  • só, bors
  • olívaolaj, vaj
  • 1 mozzarella golyó
  • paradicsom
  • ecetes uborka
  • finom zsemle vagy baguette

Elkészítés:

1. A hátszínt hagyjuk szobahőmérsékleten felmelegedni nagyjából egy óra alatt. Ha felmelegedett, bedörzsöljük olívaolajjal. A serpenyőt szárazon feltesszük melegedni. Nagyon forrónak kell lennie, ha már füstöl, beletesszük a húst. (Mi közepesnél jobban átsülve szeretjük, amikor már nem véres a közepe, de még finom puha és szaftos, aki véresebben szereti, csökkentheti a sütési időt.) Három percig sütjük az egyik oldalát, közben nem kell mozgatni. (Ha nagyon égne, kicsit mérsékelhetjük a lángot.) Megfordítjuk, a másik oldala is kap három percet. Visszafordítjuk az első oldalára, a csíkok legyenek merőlegesek, sózzuk, borsozzuk. A másik oldalával ugyanígy járunk el. Így összesen 10 percig sütjük a húst. Sütés után rögtön egy dupla rétegű alufóliába jól becsomagoljuk, 20 percig benne hagyjuk.

2. A húst felvágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőben egy evőkanál olajat és vajat összeolvasztunk, felhevítjük, ráhelyezzük a szeleteket, a húsra a sajtszeleteket, hagyjuk ráolvadni nagyjából egy perc alatt. Közben a félbevágott bucit megpirítjuk. Rászedjük a sajtos húst, a tetejére halmozzuk a paradicsomot, valamint az uborkát, és már kész is.

Hollandia – Sajtos stangli (Kaasstengels)

Nem tudom, mennyire tipikusan holland étel a sajtos stangli, mindenesetre gyors internetes kutakodásom után arra jutottam, hogy a hollandoknál gyakran készült rágcsáról van szó. Hollandia híres a sajtjairól, így a stanglikhoz is nagyon jól fognak passzolni a legismertebb holland sajtok: a félkemény edami sajt, amely Észak-Hollandia Edam nevű városáról kapta a nevét és a Gouda városáról elnevezett gouda sajt. A sajtos stanglik nagy előnye, hogy kb. öt percig tart összeállítani őket, majd tíz perc alatt készre is sülnek, így gyorsan össze lehet dobni meccs előtt, és a sör is remekül fog csúszni hozzá.

Hozzávalók kb. 12 nagyobb darabhoz:

  • 1 csomag kész leveles tészta
  • 1 tojás
  • 70 g edami sajt
  • 70 g gouda sajt
  • bors
  • ízlés szerint zöldfűszer (én most egy ágacska rozmaringot használtam)

Elkészítés

1. A leveles tésztát kitekerjük, és megkenjük a felvert tojással. Megszórjuk sóval, borssal, és ízlés szerint apróra vágott friss vagy szárított zöldfűszerrel (pl. rozmaring, metélőhagyma, bazsalikom, kakukkfű stb.)

2. A sajtokat a leveles tésztára reszeljük úgy, hogy egyenletesen fedje mindenhol.

3. A leveles tésztát kb. kétujjnyi széles csíkokra vágjuk. A csíkokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és kicsit megcsavarjuk, hogy csavart stanglikat kapjunk.

4. A stanglikat 200°C-ra előmelegített sütőben pirosra sütjük nagyjából 10 perc alatt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta