Ezeket kerülje, illetve tegye alacsony férfiként

Többször írtam már olyan posztokat, amikben a túlsúlyos férfiaknak adtam öltözködési tippet. Viszont legalább ilyen nyűg a helyes darabok kiválasztása azoknak is, akik az alacsony magasságuk miatt lógnak ki a konfekciókból.

A nadrág derékban tökéletes, a szárából viszont legalább húsz centit fel kell hajtani. Amelyik ing vállban jó, az derékban eláll. Ha ön is ilyesfajta problémákkal küzd, akkor jó helyen van: ebben a posztomban ötleteket adok arra vonatkozóan, hogy hogyan válassza ki a tökéletes darabokat az üzletekben, illetve hogyan viselje őket miután megvette. Az általános szabály: ne magasabbnak akarjon látszani, hanem hangsúlyozza a testalkatának előnyös oldalait!

Kerülje a harsány színeket!

A hazai utcaképet elnézve talán ez a legkönnyebben betartható szabály. A magyar férfiak nem nagyon szeretnek élénk színeket és pláne mintákat viselni, és ön se tegyen így, ha nincs kibékülve a magasságával. Ez nem azt jelenti, hogy tetőtől talpig monokrómban kell járnia: csupán arra ügyeljen, hogy lehetőleg egyfajta szín (például kék vagy földszínek) különböző tónusait viselje.

Optikai csalás: a nadrágja legyen sötétebb, mint a felsője, így a tekintet először az előbbire vonzódik és az emberek lentről felfelé haladva nézik majd meg önt. Egy sötét ing és egy világos nadrág alacsonyabbnak mutatja önt, és ugye pont ezt szeretné elkerülni.

Ügyeljen a mintákra!

Ha mintás ruhadarabot választ, arra figyeljen, hogy azok függőlegesen fussanak. Ha vízszintesen helyezkednek el, az optikailag megnyújtja önt, mert a szemünk akaratlanul is követi őket – a testen kívülre is.

Nekem személyes kedvenceim a fehér-sötétkék csíkos ingjeim, ezeket bátran tudom ajánlani önnek is. Minél vékonyabbak a csíkok, annál jobbak!

Ügyeljen arra, hogy a nadrágja legyen sötétebb a felsőjénél!
Ügyeljen arra, hogy a nadrágja legyen sötétebb a felsőjénél!Rodrigo Vaz / Europress / Getty

A fazon sem mindegy

Igyekezzen testkövető ruhadarabokat összeválogatni a ruhatárába. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy olyan nadrágokat és ingeket kell beszereznie, amik a búvárruhákat idézik, de a slim fazonok például kitűnő választásnak bizonyulnak. Mivel a végtagjai és a felsőteste is rövidebbek az átlagnál, ezért ha bő ruhákat választ, akkor majdnem hogy négyzet alakú blokkokból fog felépülni a teste és egy LEGO-figurára hasonlít majd.

Az ing ujja ne lógjon túlságosan a hónaljnál és a nadrág ülepe se legyen nagyobb a megszokottnál. Ha ezeket nem tartja be, tényleg azt fogja üzenni a világnak: „Látjátok? Olyan kicsi vagyok, hogy nem találok magamra megfelelő méretű ruhát!”

Mások az arányok

175 centi alatt az arányokra vonatkozó szabályok is megváltoznak. Hogy egy példát mondjunk: a sportzakó ujja alól kilógó ingből elég, ha csak fél centit látszik (a megszokott 1-1,5 helyett).

Olyan apróságokra is oda kell figyelnie, mint az ing gallérja: kerülje az óriás méretű és/vagy 120 foknál nagyobb szöget bezáró darabokat! A nyakkendők közül amúgy is a vékonyabb változatot ajánlom mindenkinek, itt viszont kötelező! A kalapokkal óvatosan kell bánni: összenyomják az alakot – főleg a szélesebb karimájúak!

A felhajtott nadrág optikailag összenyomja, ezért inkább vigye el varrónőhöz, aki levágja a felesleget és szépen felvarrja.
A felhajtott nadrág optikailag összenyomja, ezért inkább vigye el varrónőhöz, aki levágja a felesleget és szépen felvarrja.Kirstin Sinclair / Europress / Getty

Csak semmi felhajtás

Tipikus probléma, hogy a derékban passzoló farmer szárából 10-15 centit mindig fel kell hajtani – ezt viszont inkább úgy kerülje el, hogy varrónővel levágatja és felvarratja. A felhajtott nadrágszár még alacsonyabbnak mutat mindenkit, így inkább szánjon rá párezer forintot!

A nadrágok derékfazonját illetően azt tudom tanácsolni, hogy viseljen normál szabásúakat: a letolt és a magasderekú fazonok is összenyomják.

Nem csak optikailag lehet csalni

A fizikai csalás egyik legjobb módja az, ha a lapostalpú cipők helyett olyanokat keres, amiknek van legalább egy kis sarka. Nekem hosszabb távon meg is fájdul a lábam azokban a lábbelikben, amik nem 2,5 centitől kezdődnek – persze senkit nem akarok arra bátortani, hogy 18 centiméteres női cipőkben szaladgáljon, de azért van átmenet.

A kalap nem a legjobb választás, sőt! Kerülje, pláne akkor, ha széles a karimája!
A kalap nem a legjobb választás, sőt! Kerülje, pláne akkor, ha széles a karimája!Kirstin Sinclair / Europress / Getty

Helló, gyerekosztály

A H&M, ZARA és C&A gyerekosztályai olyan remek lelőhelyek, hogy sokszor a 190 centimmel is találok magamra valót, a 175 centiméter alatti ismerőseim pedig rendszeresen vásárolnak ott.

Érdemes jól körülnézni, hogy a Toy Story és Thomas, a gőzmozdony figuráival ellátott darabok között találjon olyat, amit felnőttként is hordhat. Viszont ha megtalálja, akkor duplán örülhet, mert a gyerekruhák sokszor töredékébe kerülnek az idősebbeknek szánt részlegek portékáinál.

A fürdőruha kérdése

Általános jótanácsom, ami az alacsony emberekre hatványozottan igaz: se a rövid-, se a fürdőnadrágunk ne a térdünknél érjen véget és ne is érjen alá! Az optimális az, ha éppen felette végződik pár centivel.

A mélyen kivágott atléták

Az angol tank top kifejezésre nem tudok jó magyar megfelelőt: ezek azok az a trikók, amiknek oldalt mély kivágása van. Emiatt az arányok eltolódnak és a szemet lefelé vonzzák, amit viszont szeretnénk elkerülni. Válasszon helyettük teniszinget: egyrészt férfiasabbak, másrészt komolyabban is veszik egy ilyenben.

Kabátok

A hosszú szövet- és ballonkabátoknak sajnos búcsút kell intenie. Válasszon olyat, ami deréknál vagy csak egy kicsivel alatta végződik!

Íme egy tökéletes példa: az arányok tökéletesek, a felsőrész világosabb, a nyakkendő pedig nem túl vastag.
Íme egy tökéletes példa: az arányok tökéletesek, a felsőrész világosabb, a nyakkendő pedig nem túl vastag.Kirstin Sinclair / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek