Szeretne csokis sütivel fogyni? Segítünk!

Zanza!

Brownie receptből soha nem elég, én is mindig kipróbálok újabb és újabb verziókat. Nagyjából egy éve teljesen beleszerettem a céklával készült változatba, ahol mondogathatom magamnak sütimajszolás közben, hogy „ebben zöldség van, csak a vitamin miatt eszem...”. A cékla pedig nem csak egészséges, de nagyon jó, szaftos-puha állagot is ad a tésztának. Nem véletlenül nevezik ezeket a csokis-céklás édességeket red velvetnek, vagyis vörös bársonynak..

céklás b
Fotó: Katuci

Ebből a sütiből sikerült a lisztet is kiiktatni, szóval még egy ok, hogy nagyon szeressük. Alakbarát verzió is létezik, zárójelben jelezni fogom. Állítom, hogy ettől még fogyni is lehet. Szinte. Oké, nyilván nem egy zöldsaláta, de  kompromisszummentesen finom, nincs benne liszt, és ha úgy akarjuk, cukor sem. Van viszont zöldség és mandula, mindkettő értékes tápanyag. Diétás sütiben ennél jobb nem létezik.

Hozzávalók (20 cm-es átmérőjű tortaformában készítve):

15 dkg vaj (alakbarát verzióban kókuszzsír)
15 dkg nádcukor (alakbarát verzióban eritrit)
15 dkg cékla
15 dkg 60%-os étcsokoládé
15 dkg őrölt mandula
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 tojás
1 teáskanál vanília-kivonat

  1. A céklát meghámozzuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk, puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük és simára pürésítjük.
  2. A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk. Hozzákeverjük a cukrot, a tojásokat, a vaníliát és a céklapürét.
  3. Beleszitáljuk a mandulát és a kakaóport. Néhány mozdulattal összevegyítjük.
  4. Vajazott tortaformába öntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütjük. A teteje ilyenkor még puha marad, de hűlés közben még szilárdulni fog.
  5. Hagyjuk kihűlni, nagy gombóc vaníliafagylalttal tálaljuk.
Blogmustra