Ez a 3 férfi az idei év divatdiktátora

A már letűnt szezonok trendjeiről könnyebben lehet írni, viszont az érdekesebb, hogy mi már ránk az elkövetkezendő években. Hosszabb távú következtetéseket nem lehet és nem is szabad levonni, de a rövidtávú irányvonalak tisztán körvonalazódnak.

A legutóbbi férfiaknak szóló, londoni divathét még nagyobb méreteket öltött, mint eddig, nem csoda tehát, ha az információkat felhasználva és megemésztve a FashionBeans csapata úgy döntött, összegyűjti, hogy szerinte mely személyek lesznek hatással a 2014-es férfidivatra.

A fotós - GarconJon

Ha Scott Schuman neve sokak számára nem is cseng ismerősen, TheSartorialist című blogja annál inkább. Bár a legtöbb wannabe fashionista mindenféle háttértudás nélkül kötelező jelleggel vallja Schumant a kedvenc street style fotósának, szerencsére rajta kívül is akadnak olyanok, akik hasonlóan, vagy talán még jobban ragadják meg az utcai divat legjobb pillanatait.

Ilyen például a GarconJon szerkesztője, Jonathan Daniel Pryce is, aki blogjában általa fotózott, inspiratív jellegű összeállításokat mutat be. A képeken egyaránt láthatunk formális és sportos öltözetet viselő férfiakat is. Hogy mi a titka? „Minél többet fotózom, annál inkább azt érzem, hogy sokkal kevésbé szól ez a szettekről és inkább a személy(iség) a fontos” – vallotta Pryce.

Blogján kívül egy érdekes projektbe is belevágott: mivel észrevette, hogy az arcszőrzetek újra népszerűek a férfiak körében, megfogadta, hogy 100 napon keresztül minden nap lefotóz egy szakállas pasit. Az eddigi eredményeket ide kattintva, Tumblrén tekintheti meg. A sikereket látva az újonnan kitűzött cél a 200 lett és a GQ-ban, az i-D magazinban, illetve a Metro újságban megjelent cikkek után ez nem is tűnik olyan irreálisnak. A témáról egy könyv is készült, ami 100 Beards névre hallgat és 25 fontért, tehát alig tízezer forintért ön is beszerezheti ezen az oldalon.

A blogger – Matthew Zorpas

Az elmúlt években a bloggerek jelentősége egyre inkább nőtt, eszközként a laptopon kívül pedig csak wi-fi kapcsolat szükséges és már fel is tölthetik elkészült posztjaikat, hogy aztán az olvasóik rögtön ítéletet alkothassanak. A FashionBeans szerint egyértelmű volt a döntés: Matthew Zorpas lesz az év bloggere. Ezek után ilyen hátszéllel nem lesz kihívás, de azért mi is reméljük, hogy ez csak ösztönözni fogja majd őt az idei munkásságában.

Weboldala, a The Gentlamen Blogger azért is szerethető, mert egyaránt mutat be öltönyös és lezserebb összeállításokat is, így mindenki megtalálhatja azt az irányt, ami közel áll a szívéhez. Ha pár szóban kéne összefoglalni a stílusát, akkor mindenképpen a jól szabott zakók, a harsány színek, minták és különböző anyagok párosítása jellemeznék leginkább.

Mi inspirálja? „Federico Fellini filmjei nagy hatással voltak és vannak is a stílusomra. Ugyanígy szeretem figyelni azt, hogy mi történik a utcán és az utazásaim során is igyekszem nyitott szemmel járni és mindent magamba szívni” – mondta Zorpas. „Nincs igazából bevált stratégiám a szettjeim összeállítására. A lényeg az, hogy jól érezzem magam és az időjárásnak megfelelően öltözzek” – tette hozzá.

Természetesen ő sem maradhatott ki az írók sorából, az övé a London 100, A Gentleman's Guide névre hallgat és ez is közel tízezer forintért megvásárolható itt.  Kedvenc márkái – amiket egyébként szívesen is visel – a Gucci, a Dolce&Gabbana és Ted Baker.

A modell – Billy Huxley

Ki lett a kedvence?

Bár a kifutókon mindig kifogástalanul néznek ki, nehéz olyan modellt találni, aki a való életben is kiváló stílusérzékkel rendelkezik és nem kommersz. Azt már tudjuk, hogy a szakállas pasik újra menők és a márkák is egyre többször vetik be őket kampányaikban. Van azonban egy olyan félelmünk, hogy ez a trend mulandó és pár szezonnal később újra a kisfiúsabb, borotvált arcú férfiak néznek vissza ránk az újságok hasábjairól és a kifutókról.

Nem meglepő, hogy Huxley-t a hipszter trend egyik zászlóshajója, az ASOS is alkalmazta, de dolgozott még vele a Burton és a Vagabond is. Hogyan néz ki egy átlagos szettje? „Általában szűkszárú fekete farmert viselek kötött pulóverrel és kétsoros gombolású szövetkabáttal” – mondta. Ha szívesen követné Billy Huxley mindennapjait, megtalálja az Instagramon. A baloldalon található szavazóbox segítségével pedig mondja el, önnek melyikőjük tetszik a legobban!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek