Lakatos Márk a kreatív black tie-t ajánlja bálozáshoz

Az Operaházban az utolsó farsangi hétvégén rendezett Ezüst Rózsa Bálon vontuk félre Lakatos Márk stylistot, hogy először is magáról az eseményről kérdezzük – amelynek nem mellesleg ő volt stylistja –, másodsorban pedig a báli öltözködésről, illetve arról, hogyan lehet az eleganciába megfizethető kreativitást belevinni.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy posztunkról sem!

Lakatos Márk kreatív tanácsadóként vett részt az Operaház által a múlt hétvégén megrendezett Ezüst Rózsa Bál szervezőbizottságának munkájában. Egyrészt a bál koncepcióját és a stylingját is segített kitalálni, másrészt természetesen a műsort is ő fazonírozta. Az első kérdésünk természetesen az volt, hogy egy eseménynek, főként egy meglehetősen szigorú hagyományokhoz igazodó bálnak minek stylist. Ezt a választ kaptuk: „egy alkalmat ugyanúgy el kell látni arculattal, mint egy embert, egy műsort vagy akár egy ételt. A-tól Z-ig ki kellett találni, hogy ezen a helyen milyen emberekkel, kikkel, mikor és hogyan lehet egy olyan eseményt csinálni, ami jól szolgálja az adott jótékony célt.

A47A2970 resize
Csibi Szilvia / Magyar Állami Operaház

Adott volt tehát a korábbi Operabálok hagyománya, de három év kihagyás után ezt tovább kívánták fejleszteni. Kérdésünkre, hogy mi volt az egyik fő változtatás a régebbi eseményekhez képest, Lakatos Márk egyrészt a jótékony cél bevezetését emelte ki, másrészt a vacsora megszüntetését. „Az egyik tanácsunk például az volt, hogy érdemes megszüntetni a meleg vacsorát, ami korábban minden évben volt. Ebben az épületben ugyanis nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy egy rendes, ültetett, melegkonyhai vacsorát fel lehessen szolgálni. Ez nem szokás például külföldi operabálokon sem, Bécsben sem. Ezt kiváltottuk egy más típusú vendéglátással, például a büféjellegű étkeztetéssel, ahol az emberek, akik előzőleg megvacsoráztak, már csak kis ízelítőket esznek.

És abban is változott a bál, hogy jeles művészek mellett évente más szféra prominens személyiségei kapnak meghívást. Idén sportolók voltak a díszvendégek. „Abban egyetértettünk a szervezőkkel, hogy nem cél bulvárhírverést csapni az eseménynek. Ez egy jótékony célú társasági rendezvény, és közben egy business meeting point is, ez nem egy sajtónyilvános hely, ahol a bulvárlapok ott vannak.” Lakatos Márk úgy fogalmazott, hogy szerinte az Operaház „vagányabb” mostanában, mint korábban, ennek megfelelően az Ezüst Rózsa Bálra olyan előadókat is meghívtak zenét szolgáltatni, mint például a Zagar, a Budapest Bár vagy DJ Bootsie.

Egy ilyen estélyre a dress code a black tie szokott lenni, ami a hölgyeknek nagyestélyit, a férfiaknak pedig szmokingot jelent. Lakatos Márk természetesen nem szegte meg a szabályokat, de a kreatív black tie jegyében öltözött fel, azaz nem egy sima szmokingban volt. A zakója műbőr hatású kezelt szövetből készült, fekete virággal a gomblyukában és egy fekete-fehér virágos zsebkendővel a zsebében, nadrágja skinny fazonú volt. Másoknak is azt ajánlja, ilyen alkalmakra öltözködjenek, ahogy ő teszi: ha az ember nem akar nagyon sok pénzt költeni, válasszon hazai tervezőktől valami különlegeset kevesebbért („ezzel közben buzdítja is a magyar divatipart”), és a kiegészítőiben dobja be a nagy világmárkákat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek