Kenyérre kenjük, mégsem májkrém

Zanza!

Nem sok húst eszem, elég sokáig voltam vegetáriánus, ez a mindennapokban is megmaradt. Nem eszem felvágottakat, májkrémet és hasonlókat, így mindig keresem a húsmentes alternatívákat a kenyérfeltétek között is. A gombát viszont nagyon szeretem. Érdemes beszerezni hozzá egy-két különlegesebb gombafajtát is. Igen, tudom, hogy most tél van, de szerencsére egyre több helyen kapható üvegben, szárított vagy fagyasztott formában is igazán finom gomba.

gomba1k
Fotó: Katuci

Hozzávalók:

40 dkg fehér vagy barna csiperke, de a legjobb vegyesen a kettő
20 dkg fagyasztott vargánya
1 fej hagyma
2 duci gerezd fokhagyma
egy nagy csokor petrezselyem
só, bors, néhány csepp citromlé
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj

  1. A megtisztított gombákat felaprítjuk, félretesszük.
  2. Egy nagy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a felkockázott hagymát, üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a fokhagymát is.
  3. A vajat hozzáadjuk, hagyjuk elolvadni.
  4. Több részletben beletesszük a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, ettől levet ereszt. Folyamatos keverés mellett, közepes tűzön addig sütögessük, amíg teljesen elfövi a levét, és elkezd pirulni.
  5. Dobjuk rá az aprított petrezselymet, facsarjunk rá egy-két csepp citromlevet, vegyük le a serpenyőt a tűzről.
  6. Késes aprítóban daráljuk krémesre. Kész.
gomba2k
Fotó: Katuci
Blogmustra