Pénteki süti: gyors banánkenyér

Zanza!

A szezonban előbb-utóbb mindenki konyhájában szomorkodik egy-két ottfelejtett, érett banán, ami turmixba is tökéletes, de 15 perc alatt sütialappá lényegülhet, és akkor már csak meg kell várni, hogy megsüljön és kihűljön.

Ez az alapdarab jól variálható, a mandula helyettesíthető benne dióval vagy mogyoróval, elbír 5 dekányi lisztbe forgatott aszalt gyümölcsöt a csoki helyett, lehet a tetejére magvakat szórni, citromos vagy narancsos mázat készíteni, a lisztből 3 dekányit kakaóporral helyettesíteni, ha pedig karácsonyillatra vágyunk megdobható mézeskalács fűszerkeverékkel (1 teáskanál), vagy fahéjjal, gyömbérrel, szegfűszeggel ízlés szerint.

2013. nov 175(1)
Fotó: Piszke

Ha pedig adunk mellé kevés alig cukrozott mascarponét vagy lágyan felvert hideg tejszínhabot, kis csokiszószt, pár szelet friss banánt, máris elegáns desszertet varázsoltunk a szimpla kis banánkenyérből...

Hozzávalók:

15 dkg puha vaj
15 dkg (nád)cukor
2 egész tojás, kettéválasztva 
25 dkg banánpüré érett banánból
fél citrom leve
10 dkg darált mandula
20 dkg liszt
1 tk. vaníliakivonat vagy 1 vaníliáscukor
5 dkg csokicsepp vagy apróra vágott étcsokoládé

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a hozzávalókat kimérjük és előkészítjük, egy 20 cm-es dobozformát sütőpapírral bélelünk.

2. A vajat, tojássárgákat és a cukrot 5 perc alatt kézi mixerrel habosra keverjük.

3. Habbá verjük a tojásfehérjét. 

4. A banánt a citromlével pürésítjük.

5. A vajas keverékhez szitáljuk a lisztet, a darált mandulát, elkeverjük, hozzáadjuk a banánpürét, a csokit, a vaníliát, majd a legvégén 3 részletben hozzáforgatjuk a tojáshabot.

6. 45 percig a középső rácson sütjük, majd alufóliával lazán takarjuk, további 15 perc után a sütőt elzárjuk, de még 20 percig bennhagyjuk. A formából kivéve, rácson hűtjük ki, csak teljes kihűlés után szeleteljük.

Blogmustra