OFFLINE

Szexista hirdetések a hatvanas évekből

2013. november 17., vasárnap 18:51

Nemrég bemutattunk pár olyan hirdetést, ami komplett hülyét csinál a nőkből. A Daily News akkori gyűjtése után a businesspundit.com a 2013-as Super Bowl apropóján nézett körül a vintage reklámok tárházában, ugyanis Amerika egyik legnézettebb műsora alatt több ezer #NotBuyingIt címet kapott hashtag született a Twitteren, mellyel a szexista reklámokra kívánták felhívni a figyelmet a felháborodott internetezők.

Tetszik önnek a Dívány Tejben-Vajban blogja?

Keressen bennünket a Facebookon, így nem marad le egy érdekes posztunkról sem!

„Mit tanultam a Superbowl alatt sugárzott reklámokból? Azt, hogy a nők robotok, tárgyak, sztriptizesek, showgirl-ök. Az erőszakos férfiak pedig hősök” – írta egy twitterező.

Az amerikai futball-bajnokság hirdetései már csak azért is meglepőek, mert a Super Bowl közönségének 50 százalékát nők teszik ki, nem beszélve arról, hogy az Egyesült Államok fogyasztói rétegének 85 százaléka is nőkből áll, ezek a reklámok pedig egyáltalán nem ösztönzik őket arra, hogy megvásárolják a bemutatott termékeket. Persze a szexista reklámok nem újkeletűek, nézze meg mivel azonosították a nőket a hatvanas-hetvenes évek reklámjaiban!

Az elégedetten pöfékelő pasi láttán többekben is felvetődött már a kérdés: „Ki az igazi modern férfi? Aki nem áll ki a nők mellett vagy aki a hatalmát fitogtatja a klubban?” – írja a businesspundit.com A márka egy másik plakátján szintén egy férfi előtt hamutálat tartó nő látható, a kor feministái mégis a reklám főcímén akadtak fenn: „Tudja, hogyan kell bánni a férfiakkal? Ahogy egy szivarral: gyöngéden, szeretettel és elismerően.”

A Cigar Institute of America 1959-es szivarreklámja a férfi lába előtt heverő ősemberként ábrázol egy szőke nőt, míg a férfit modern, magabiztos szivarozó üzletembernek állítja be, husánggal a kezében.

Az ötvenes években az effajta reklámok lehet, hogy jó stratégiának bizonyultak, azonban a mai állítólagos felvilágosultabb időkben a nők nagy része többet költ, mint férfitársai, így valószínűleg ez a trükk napjainkban már nem működne olyan jól. A cigaretta cégek már a harmincas években rájöttek, hogyha vonzó nőket illesztenek reklámjaikba, akkor könnyebben fel tudják hívni a férfiak figyelmét termékeikre. A Tipalet 1969-es hirdetésében használta ki azt a tényt, hogy a szexizmus mélyen gyökerezik a társadalomban. A márka színes plakátja egyértelműen azt sugallja, hogy a nők jobban vonzódnak a dohányos férfiakhoz, így a termék sokkal csábítóbbá válik a férfiak számára.

A brit Mini 1971-es hirdetésében tréfálkozott azon az elcsépelt sztereotípián, hogy a nők nem jó vezetők. Egy Nicoleta Groza és Jordi Fernandez Cuesta által nemrég végzett kutatás megállapította, hogy a szexizmussal kombinált reklámokat valóban humorosnak találják az emberek, sőt sokkal viccesebbnek ítélték meg, mint azokat a hirdetéseket, amikből kihagyják a szexista utalásokat. A felmérés azt is kimutatta, hogy a férfiak és a nők abban az esetben tartják csak szórakoztatónak a mulatságos szexista reklámokat, ha éppen a másik nem a vicc célpontja.

„Mint egy vad nő, aki arra vágyik, hogy megszelidítsék” – így  szólt 1973-ban a Subaru Gl Coupe reklámjának főcíme, melyben a márka gátlástalanul egy kívánatos nőhöz hasonlította legújabb négykerekű modelljét. Bár a hetvenes években indított feminista kiadványok felháborodtak a szexista nyelvhasználaton, az autómárkák taktikája mit sem változott, napjainkban is javarészt vonzó nők pózolnak a legmenőbb autóreklámokban.

A Subaruhoz hasonlóan egy dögös meztelen nővel kampányolt a Drummond pulóvermárka is 1967-ben, mellyel egyértelműen sikerült felhívnia magára a férfi fogyasztók figyelmét. Hasonló, egyszerű technikával napjainkban is sok cég próbálkozik, legutóbb például az Axe vetette be a mindig beváló trükköt annak ellenére, hogy a Corporate Social Responsibility (Társadalmi és vállalati felelősségvállalás, röviden CSR) kezdeményézesére mára már tíz vállalatból nyolc rendelkezik etikai kódexszel.

„A CSR nemcsak a gyerekeket, a környezetvédelmet vagy a rászorulókat segíti, hanem szeretné, hogy a társadalom egésze felelősségteljesen és etikusan viselkedjen. Ez azt jelenti, hogy nem szabad engedni a férfiakat és nőket is befolyásoló nemi sztereotípiákat, inkább olyan hirdetéseket kell készíteni, amelyek azonos értékeket tükröznek" – mondja a szexista reklámok ellen kampányoló Nicole Skibola, a Forbes magazin egyik szerkesztője.

1970-ben a Marine Midland Bank játszotta ki azt a női klisét, miszerint az összes férj a feleségének adja a nehezen megkeresett pénzét. A bank még azzal is elbüszkélkedett a reklámban, hogy a hitelkártya annyira biztonságos, hogy még a feleségek is tudják használni. A cég extra szolgáltatását pedig az jelentette, hogyha, a feleség „ nagyon kiborulna” abban az esetben ő is kaphat saját fényképpel ellátott speciális kártyát a banktól.

A Kenwood Chef turmixgépének 1961-es hirdetése „ A mixer mindent megcsinál, de a főzés a feleség dolga” akkoriban talán nem is dühítette fel a közvéleményt, hiszen a nemi szerepek világosan le voltak osztva. Egy középosztálybeli nőtől azt várták, hogy otthon vigyázzon a gyerekekre, miközben a férje dolgozott. Így végülis mondhatni, hogy a márka ügyelt arra, hogy a szakács szerepét nem bitorolhatja más egy átlagos háztartásban.

A Total 1970-es müzli reklámjából az a következtetés vonható le, hogy az ablakot pucoló nőnek a termékben található életerőre van szüksége ahhoz, hogy fizikai munkát tudjon végezni, miközben ügyel a súlyára is.

Bár a mai hirdetések már kevésbé hajlamosak az efféle női munkával kapcsolatos általánosításokra, Stacy L. Smith szociológus tanulmányában mégis megállapította, hogy a sztereotípiák bár kifinomultabb formában, de még mindig elterjedtek a populáris kultúrában. Például a tévéműsorok főműsoridejében hat emberből egy nő és öt férfi látható tudományos, technológia orientált, nagy karriert befutott szerepben.

„Nem lehetsz az, akit nem látsz” – mondja a polgárjogi aktivista, Marian Wright Edelman, akivel hasonló véleményen van Silvia M. Dutchevici pszichológus is: „A lányok a médián keresztül nem látják magukat  normális szerepben. Nem látják, hogy képesek lehetnek kedves, okos nőként is sikeres életet élni és karriert építeni” – mondja a megalázó és tárgyiasító üzenetek ellen illetve a nőiesség és férfiasság pontos meghatározása mellett kampányoló pszichológus.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta