OFFLINE

Így retusálnak glammodellé egy átlagos nőt

2013. november 8., péntek 12:38

anigif enhanced-buzz-8661-1383246570-19.gif

A napokban a GlobalDemocracy.com sokkolta az internetezőket azzal a 36 másodperces Time-lapse videóval, melyben bebizonyították, hogy mennyire drámaian alakítja át a női testet a digitális retusálás. A radikális hatást bemutató klipben ugyanis egy viszonylag átlagos kinézetű lányt változtattak át fodrász, sminkes és természetesen Photoshop segítségével egy bombázó glammodellé.

A videó azzal kezdődik, hogy egy smink nélküli, piros bikinis lány az alkarjára támaszkodva, a hasán fekve elhelyezkedik a fotózás helyszínén, ahol a műterem világítása már úgy van beállítva, hogy a modell karcsúbbnak tűnjön.

A fotózás utáni retus munkálatokat gyorsítva mutatja be a videó, de jól látható, hogy a szőke modell új, paróka-szerű frizurája jóval hosszabb, fényesebb és göndörebb, mint a beállítás előtt illetve az arca baba-szerű és kisimult, a szeme szélesebb, az orra hosszúkásabb, az ajkai pedig teltebbek lettek – írja a dailymail.co.uk.

A Photoshop szakértők természetesen ezúttal sem elégedtek meg azzal, hogy csak a modell arcát rajzolják át; jóval vékonyabb csípőt, hosszabb nyakat és karokat varázsoltak testére, aminek köszönhetően már fel sem ismerhető az a modell, akivel elkezdték a fotózást. Mindezt jóval azután, hogy a modell és a sminkmesterek elhagyták a stúdiót.

A rövidfilmben természetesen felmerül a napjainkban annyit hangoztatott kérdés is, miszerint köztudott, hogy ezek az irreálisan eltorzított képek mennyire befolyásolják a fiatal a lányokat, egyes magazinok szerint azonban mára a fotók digitális retusálása elengedhetetlenné vált.

anigif enhanced-buzz-29104-1383246433-5.gif

A tavalyi évben például egy csoport tizenéves lány tiltakozott az egyébként demokratikus lap hírében álló Teen Vogue szerkesztősége előtt, követelve, hogy a magazin nyilvánosan kötelezze el magát a „Photoshop-mentes valódi és változatos lányok” mellett.

2011 végén pedig egy-két kampány is indult a témában, mellyel egy törvényjavaslatot szerettek volna kivívni azok az aktivisták, akik szükségesnek érzik, hogy a divatházak és a magazinok egy jogi nyilatkozatot csatoljanak kampányaikhoz abban az esetben, ha modelljeiket jelentősen szét kívánják retusálni a képeken.

„Az egészséges testkép nem olyan dolog, amit a divatlapokból megtanulhatunk. A retusálás elengedhetetlen része a munkának. Mi nem a valóságot akarjuk eladni, hanem egy történetet. Ez az egész a fantázia szüleménye” – érvelt a retusálás mellett a Victoria Secret egyik angyala, Erin Hearherton a fashionista.com-nak.

A modell szerint az iskolák és a szülők felelősek azért, hogy megtanítsák a fiatal lányoknak az egészséges testkép fogalmát. A 24 éves Heartherton ugyanis úgy gondolja, hogy a Photoshop csak abban segít, hogy a dolgok szépek legyenek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta