OFFLINE

Alles schön, alles super!

2013. augusztus 29., csütörtök 10:39 |

A német sertéssült ( Schweinebraten) is annyi verzióban készül, ahány házban sütik. Végigböngésztünk vagy ötven, állítólag szupertuti receptet, az egyikhez a római tál hiányzott, a másiknak a fűszerezése volt fura, végül aztán ráböktünk egyre, és nekiláttunk. Ha eddig voltak félelmei, lehet-e nagy darab sertéshúst egyben omlósra sütni, próbálja ki ezt, zseniális lett!

DSCN3660
Fotó: Tuna Judit

Igazi kihívás előtt álltam amikor kitaláltuk a kolléganőmmel, hogy  Schweinebratent kellene készíteni. A feladatot még tetézte az is, hogy római tál híján egy sütőzacskós receptet választottunk, és hát ugye a múltkori teszt során ezen egyszer már elvéreztem. Na, ha eddig nem is preferáltam a sütőzacskó használatát, most elismerem: tényleg nagyon hálás dolog, amikor egy ilyen jó vaskos húst kell omlóssá varázsolni.

Elindultam megvenni a tőkehúst, de már az első akadályban elbuktam: sertéscomb, tarja, vagy karaj az ideális ennek az ételnek az elkészítéséhez? Mivel a "hagyományos" comb borzasztóan zsíros volt, a tarja szintén, a karaj meg nagyon száraz, végül a frikandóra esett a választásom.

Mi a frikandó?

A sertéscomb több részből áll, és ezek az izmok az állat mozgását hivatottak szolgálni, ezért elmondható, hogy a sertéscomb részei sovány húsnak számítanak. Ha hártyára bontanák, miután lefejtették a külső oldalát borító szalonnát és bőrt, akkor a comb hátsó felén található henger alakú hús a frikandó oldalhúsa. Forrás: magyarsertes.hu

Hozzávalók

  • 80 dkg sertés frikandó
  • bors
  • fél zacskó borókabogyó (opcionális, az eredeti recept szerint nem kell)
  • 1 lapos evőkanál szódabikarbóna (elhagyható, én hiszek abban, hogy omlósabb lesz vele a hús)
  • 1 evőkanál méz
  • 10 gerezd fokhagyma
  • őrölt kömény
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj (Használhat olívaolajat is, de szerintem a sertés és az olíva egyáltalán nem passzol egymáshoz.)
  • 2,5 dl jó minőségű német világos sör
  • 1 darab nagy alakú sütőzacskó

Roppant egyszerű elkészíteni:

1. A húst jól megmostam, megszárítottam és beírdaltam (elég mélyen, hogy a fűszerek ne csak a felszínen legyenek).

2. Jól beledörzsöltem sóval, borsal, szódabikarbónával és olajjal, majd egy serpenyőben jó magas hőmérsékleten fehéredésig pirítottam mindkét oldalát.

3. Mikor kivettem az edényből, a bevágásokba fokhagymát és borókabogyót töltöttem, és így tettem a sütőzacskóba, amibe az előzőleg elkevert pácot már beleöntöttem.

4. 170 fokon sütöttem így 50-60 percet, majd a sütőzacskóból kivéve még 10-15 percig pirítottam ugyanezen a hőfokon. A pirítás közben aláöntöttem a sört, ami a sütőzacskóban volt.

DSCN3665

Dinsztelt fehérkáposzta

Mivel nem vagyok sörivó, arra gondoltam, hogy a káposztához fel fogom használni a maradék sört, mert kiönteni azért fájt volna. Soha nem készítettem párolt káposztát sörrel, így hát nagyon kíváncsi voltam az eredményre.

  • egy közepes fej káposzta
  • 2 dl sör
  • 2-3 ek nádcukor
  • köménymag
  • hidegen sajtolt napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
A fehér káposzta külső leveleit leszedtem, négybe vágtam a káposztát, kiszedtem a torzsáját (arra nincsen szükség), és jó vékonyra felszeleteltem a leveleket. Adtam hozzá két teáskanál sót és egy kávéskanál őrölt köményt. Egy magasabb falú serpenyőben a nádcukrot karamellizáltam, hozzáadtam az olajat, majd a káposztát. Addig pirítottam amíg a káposzta kicsit odakapott, majd felöntöttem a sörrel. Ezután alacsony hőmérsékleten pároltam, amíg megpuhult.
Vigyázat! A túl sok sörtől keserű lehet a káposzta, ha nem szereti ezt a jellegzetes ízt, vizet is adjon a káposztához, ne csak sört!
 
A végeredmény tökéletes lett, tényleg csak ajánlani tudom ezt a receptet.
 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta