Tudja, hogy kell jól mosni?

Mosni mindenki szokott, az egyik legalapabb háztartási munka. Éppen ezért gondolhatja azt, hogy már mindent tud róla, és senki nem mondhat már újat önnek. Hiszen normál esetben nincs más dolga, csak bedobálja a koszos ruhákat, majd megtölti a mosógépet a szükséges vegyszerekkel – vagy természetes tisztítókkal – és vár, míg a masina el nem végzi a dolgát. Igenám, de nem mindig ilyen egyszerű a helyzet, főleg, ha makacs foltok éktelenkedek a szöveten.

Előzze meg, hogy az izzadtságfolt beivódjon!

Természetes, hogy nyáron többet izzad az ember, így a felsők hónaljrészén olykor ott éktelenkedhet egy-egy kisebb-nagyobb nedves folt. A baj ezzel nem csak az, hogy meglehetősen ciki, hanem a megjelenő sárga foltnak még a ruha is kárát láthatja – főleg akkor, ha az fehér. Bár elsőre azt hiheti, ez egy elkerülhetetlen kánikulai baleset, ám szerencsére több praktika van rá azon kívül, hogy óránként magára keni a dezodort. Gwen Whiting, a Laundress mosodai lánc társalapítója a refinery29.com-nak elmondta, a legfontosabb az, hogy még mielőtt az anyag magába szívná teljesen a sárgás foltot, tehát még mosás előtt kezelje ezt a területet egy kis folteltávolítóval, hogy ne a szemetesben végezze a felső.

Nem kötelező a Patyolat

Sokan vannak, akik pénzkidobásnak tartják azt, ha a ruháikat tisztítóba viszik, ahol vegyszerekkel és szakértelemmel tisztítják ki a kényesebb darabokat. Ez teljesen jogos, főleg mert bizonyos ruhákon csak azért van feltüntetve, hogy mosógépben nem moshatók, hogy ha otthon tiszítja és tönkremegy, ne vihesse vissza a boltba a mosásból eredő károkra hivatkozva. Például sokan hiszik azt, hogy a vászon kényes anyag, pedig valójában a legerősebb, így bártan moshatja a gépben! A selymet szintúgy, viszont arra vigyázzon, hogy kímélő fokozatban! A gyapjúnál arra figyeljen, hogy hideg vízzel mossa, majd utána terítse ki száradni!

Azt sem verik nagy dobra a cégek, hogy van egy olyan anyag, ami nem bírja a szárítógépet: a sportruhákban gyakori lycra. Ez a rugalmas anyag hamar tönkremegy a gépben, így azt tanácsosabb a szabad levegőn megszárítani!

Borproblémák

Sajnos bárkivel megeshet, hogy leönti kedvenc ruháját egy kis borral. Ilyenkor sokan kétségbeesésük hevében súrolóért nyúlnak, azonban legtöbbször ezzel csak több kárt tesznek az anyagban. A foltok többségénél elég, ha egy-két csepp mosószappannal előkezeli a ruhát, még mielőtt a mosógépbe tenné. Ugyanakkor a szekértő megemlíti, hogy senki ne essen kétségbe, ha valami rácseppen a kedvenc szerelésére, ugyanis egyedül a tinta az, amit azonnal ki kell szedni, a többi folt nyugodtan várhat! Mi a Dr. Beckmann féle Folt Ördögöt ajánljuk, próbáltuk, és nyomtalanul kiszedi a borfoltokat. Drogériákban, háztartási boltokban szerezheti be, egy tubus olyan 800 forint és sokáig elég.

Hideg, vagy meleg víz a jobb?

Nem tudja, hogyan jobb mosni, meleg, vagy hideg vízzel? Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb esetben a forró a legjobb, ám ez attól függ, mit szeretne kitisztítani. Ha például törülközőt, akkor mindenképp az előbbit válassza, ugyanis csakis a meleg víz tudja belőle kiszedni a faggyúval kevert szennyeződéseket! Azonban ha kényesebb anyagot mos, akkor annál használjon hideget, plusz lehetőleg tegye bele egy hálós mosózacskóba is, így meg tudja óvni a roncsolódástól! Azt azonban ne feledje, hogy minél hidegebb vízzel mos, annál több tisztítószert használjon, hogy biztosan eltűnjenek a nem kívánatos foltok!

Használja jól a mosógépét

Tudta, hogy máshogy kell használni a felül-, illetve az elöltöltős gépeket? Míg utóbbinál van külön rekesze a mosószernek és a fehérítőnek, és a mosás alatt ez a két komponens elvegyül, addig az előbbinél a dobba kell beleönteni ezeket! Fontos az is, hogy a felültöltősnél mihamarabb adja hozzá a tisztítószert, ugyanis csak akkor fog tökéletesen eloszlani a ruhák között és nem szívja magába egyik sem. Mindig tartsa be a mosógép használati utasításait, és ha máshogy nem írja, akkor lehetőleg ne töltse tele a dobot, illetve az öblítőt lehetőleg csak az öblítési fázisban adja hozzá!

+1: Így jön ki a körömlakk bármiből

A PopSugar Beauty bloggere nagyon jó praktikákat mutat be alábbi videóban arra, hogyan lehet a körömlakkot kiszedni különböző anyagokból: egy a fontos, acetonos körömlakklemosóval biztos ne próbálkozzon, mert az kimarhatja, kifakíthatja az anyagot! Pólóból egész egyszerű eltávolítani a foltot: hajlakkot kell rá fújni bőségesen, várni, míg az megszárad, aztán kikefélni az anyagból a foltot. Ezek után a pólót mosógépben kell tisztítani, de ha maradt benne még körömlakk, mosás után meg lehet ismételni a hajlakkos trükköt.

Szőnyeggel ugyanez az eljárás ajánlott, mosás nélkül, csak lakkal. Ha hajunkba kerül körömlakk, a konyhában keressünk olajat, a legjobb a kókuszzsír, de az olajos hajpakolás is megteszi: ezt kell bedörzsölni a haj lakkos részébe, ezek után elvileg az olajos lakkot simán ki lehet masszírozni belőle. Ha bőrtáskánkra, vagy a bőrkanapéra csöppent a lakkból, nehogy lakklemosóval próbálkozzunk! A legjobb, ha egy papírtörlőre (patikában kapható) alkoholt csöppentünk, és azzal átitatjuk a lakkfoltot. Ezután ecetet és olivaolajat keverjünk össze fele-fele arányban, és azzal keféljük át a foltot. Az olaj ráadásul táplálja is a bőrt, ami szépen fog fényleni a beavatkozás után.

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek