OFFLINE

Margit vs. Diana: ki a nagyobb stílusikon?

2013. július 2., kedd 14:45

Margit királyi hercegnőt ritkán szokás Dianával egy lapon emlegetni, valószínűleg azért, mert Margit idejében kevesebb fénykép készült a királyi család tagjairól, és a hercegnőktől még nem várták el, hogy népszerűsítsék a legújabb divattrendeket – pedig Margit is szeretett öltözködni. Dianát Katalinhoz szokás hasonlítani (jobban mondva Katalint Dianához), pedig Margit divatszeretetével is lehetne párhuzamot vonni: a Kensington palotában a királyi család ruháiból rendezett kiállításon most pont így tettek.

A londoni palotában olyan ruhakiállítás nyílt, melyen Diana és Erzsébet királynő mellett nem Katalin, hanem Margit hercegnő és snowdoni grófné ikonikus ruhái láthatók, ez adta az apropót a Daily Mailnek, hogy kicsit bemutassa a 2002-ben elhunyt Margit stílusát is.

Az 1930-as születésű Margit hercegnőtől fiatal korában sosem várták el, hogy sokat szerepeljen nyilvánosan, első hivatalos útja 1947-ben Dél-Afrikába vezetett. A kötelezettségeken kívül azonban a fiatal hercegnő a háború után szívesen élt társasági életet – és nagyon jól öltözködött, már ha tehette. 1947-ben például Erzsébet és Margit odáig volt a Dior New Look-ért, de apjuk, IV. György nem engedte el őket Párizsba a divatbemutatóra és azt is megtiltotta nekik, hogy a 41 méternyi tiszta selyemből készülő hosszú, pliszírozott ruhákat megrendeljék – nem vette volna ki jól magát az efféle fényűzés a háború után.

A kiállításon II. Erzsébet 5 ruhája látható az 50-es évekből, a tervező a két rivális, Norman Hartnell és Hardy Amies. A királyi család kedvenc tervezője Hartnell volt, még a Vogue is megírta akkoriban, hogy IV. György kormányzása alatt nem volt olyan ünnepélyes alkalom, hogy valamelyik hölgyön ne az általa tervezett szaténestélyi lenne. Ruháin Hartnell mindig hagyott elég helyet a hercegnők által kötelezően viselt kitüntetéseknek és brossoknak. Amies volt Erzsébet második kedvence, ő a nappali viseletekért volt felelős.

A szomorú magánéletű Margit hercegnő – apja 51-es halála is megviselte, de az is, hogy nem mehetett hozzá ahhoz a férfihez, akihez szeretett volna – az 50-es években még szívesen viselte a londoni tervezők műveit, de később, mivel nagyobb szabadságot kapott a dress code terén, mint időközben királynővé koronázott nővére, nyugodtan hordhatott miniszoknyát, kaftánokat, különleges, trendi kiegészítőket. És hordott is.

Igazán élvezte a divatos öltözködést, például az az estélyije, melyben 51-ben filmpremierre ment, komoly felháborodást váltott ki az akkoriban szokatlanul mély dekoltázs miatt. Margit nem volt kevésbé trendkövető, mint Katalin vagy Diana: az 50-es években készült képeken egyértelműen látszik, hogy Margit a New Look híve, a 60-as években sokszor láthatták a britek Dior bundában, a 70-es években simán hordott hippisen elegáns kaftánt és turbánt, annál is inkább, mivel rengeteg időt töltött a család Mustique-i rezidenciáján.

A színesen és érdekesen öltöző hercegnő stílusát sokan követték a korban, csak akkoriban még kevésbé dokumentálták a trendek változásait. Margit kedvenc tervezője a Diornál dolgozó Marc Bohan és a lazább ruhákat tervező Carl Toms volt, férje pedig a divatfotósként dolgozó Anthony Armstrong-Jones – tehát körülvette a divat. A 70-es évek végén ért véget Margit tündöklése, amikor különvált férjétől, kikezdte a sajtó és megbetegedett. 1985-ben tüdeje egy részét el kellett távolítani – 15 éves kora óta dohányzott –, állapota 2002-es haláláig folyamatosan romlott, de az utolsó pillanatig minden hivatalos megjelenésén nagyon adott magára a hercegnő. 1988-ban a divatot követő királykék ruhájához színben és anyagában illő kalapot vett fel, 1994-es D-day-en viselt szettjében a pasztellsárga és a fehér elegánsan keveredik. A kiállításon Margittól a 70-es évekbeli ruhái az utolsók, a 80-as éveket már teljes mértékben Dianának szentelik, de galériánkban még láthat igazán jó szetteket a snowdoni grófnétől is!

Az egyik legnagyobb stílusikonként emlegetett Diana 80-as években viselt ruháin még látszik, hogy a hercegnő nem igazán találta meg saját stílusát. Bruce Oldfield tervezőt szerette, és az mindig a protokollnak megfelelően öltöztette fel – ha kellett, tetőtől-talpig divatos anyagokba burkolta, például Szaúd-Arábiai látogatása során, amikor lábujja sem lóghatott ki a piros estélyi alól. Híres, Jacques Azagury által tervezett ruháját is megnézhetik galériánkban, mely mai szemmel igazán ízléstelen darab. Catherine Walker több mint ezer ruhát tervezett a hercegnőnek, a Diana hercegnői alkatát kiemelő estélyik pedig tökéletesen megfelelnek a korban divatos szabásoknak.

Ki a nagyobb stílusikon?

 • 133
  Margit
 • 167
  Diana
 • 348
  Mindketten nagyon jól öltöztek
 • 32
  Egyikük sem tetszik

A 90-es évek erős nője – mint Diana – gyakran hordott óriási válltömést, nadrágkosztümöt, akár nyakkendőt is, az estélyik is kiemelték atletikus alakját, a csillogó flitterek felhívták rá a figyelmet. Az új-romantikus stílust is kedvelte Diana, a puffos ujjakat, glamúros ruhákat – de mindig kínosan ügyelt arra, hogy a protokollt ne sértse meg. Esküvői ruhája külön Wikipedia oldalt is kapott, Walker ruháin kívül szívesen hordott Valentino, Dior, Escada ruhákat is. Nézze meg a hercegnőket a két galériában, és szavazzon: ön szerint melyikük volt az igazi stílusikon? Diana, hisz őt mind ismerjük, vagy Margit ruhatára is meggyőzte önt?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta