Valójában hol készülnek a ruháink?

Az elmúlt évtizedben egyre bonyolultabbá vált a válasz azt illetően, hogy hol gyártják luxustermékeiket a magukat igényesnek valló márkák – az meg már nem is kérdés, hogy ami nem luxus, az kínai. A fashion.telegraph.co.uk szerkesztői utánajártak a témának.

A „Made in Italy” címke például már nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott terméket valóban Olaszországban, olasz emberek, olasz alapanyagokból gyártották. Smythson, Jimmy Choo, Rupert Sanderson és Anya Hindmarch például minden termékét az olaszokkal gyártatja, amit jól bizonyít termékük luxus bélése, a bőr rugalmassága, a cipzár minősége és az ízléses megmunkálás.

Ezzel szemben a tradicionálisan olasz divatház, a hamisítást egyébként nem ellenző Prada dobott már piacra „Made in China” címkével ellátott terméket, amit később azzal magyarázott, hogy azoknak a cuccoknak kevésbé volt drága a formatervezése. Ha lett volna egy kis esze a Pradának, mondjuk a fogantyúkat Olaszországban varratja rá a táskákra, és simán Made in Italy-t ír beléjük, így elkerülve a magyarázkodást. De nekik ez nem volt olyan fontos, mint sok más cégnek.

Ha a gomb olasz, a kabát is lehet az

Az olasz márkák mellett más, többek között amerikai brandek is hevesen dolgoznak azon, hogy előmozdítsák a címkézési törvények megváltoztatását, illetve átgondolását. Az Egyesült Államokban például nem lehet egy termékre sem ráírni a „Made in USA” feliratot, ha azt nem 100 százalékban ott állították elő. Olaszországban pedig a termékek nagy részét külföldön gyártják, viszont ha az áruhoz tartozó fogantyúkat vagy gombokat Olaszországban készítik, az már olasz terméknek minősül. Az olasz stílusról kialakult jó benyomás miatt ez jó taktika, növeli a vásárlók márkába vetett bizalmát.

151834734
Peter Michael Dills / Europress / Getty

A brit tervezők magyarokkal gyártatnak?

„Victoria Beckham, Erdem, Christopher Kane annyi „Made in Britain” címkés terméket gyártanak amennyit csak tudnak. Más brit vállalatok a gyártás nagy részét a tengerentúli mega-gyárakra kénytelenek bízni a költséghatékony üzleti döntések miatt” – mondta a British Fashion Awards 'Feltörekvő tehetség' díjjal jutalmazott tervezője, Sophie Hulme, aki nemrég helyezte át a ruhái gyártását Olaszországból Magyarországra, a pénz miatt. A designer döntését azzal magyarázta, hogy Magyarországon hasonlóan jó minőségben gyártanak, csak alacsonyabb a bérek, így ő is versenyképesebb árakon tud majd érvényesülni a piacon. Meg ugye, mégse Made in China van a ruháiba írva.

156740130
Bloomberg / Europress / Getty

Már az olasz is kínai

Önt érdekli, hol készül a ruhája?

A “Made in Italy” amellett, hogy kiírásához már pár munkafolyamat Olaszországban végzése elég, egyre gyengébb lábakon áll, mivel egyre több, kínaiak által tulajdonolt gyár épül Toszkánában – írja a BBC. A Firenzéhez közeli Pratóban olasz alapanyagokból készültek a ruhák, kínai munkaerővel, de nem kellett sok a kínaiaknak, hogy rájöjjenek: saját gyárakat tudnak csinálni, és kínai alapanyagokból ugyanazt elő tudják állítani, mint az olaszok, csak sokkal olcsóbban. Most már 4000 kínaiak által üzemeltetett cég van Pratóban bejegyezve, és a Topshopnak, a Primarknak, a H&M-nek készítenek ruhákat. Bár kínai anyagból készülnek a ruhák, és nem olaszok készítik őket, a Made in Italy felirat kerül rájuk.

Az olaszok árban nem tudnak versenyezni Kínával, de designban próbálnak: a 24 éves, modellként dolgozó Lu Chnne szerint ezzel sem lesznek sokáig előnyben, mert egyre több kínai tanul Olaszországban tervezést.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek