no

5 érv a textilzsebkendő mellett

Akiket nagyon megtalálnak a vírusok vagy bacilusok, azok így a nátha- és influenzaszezon kellős közepén néha egy-két nap alatt elfújnak egy teljes csomag százas papírzsepit. Gyerekkoromban főleg a nagymamám erőltette ilyenkor, hogy használjak inkább „rongyzsebkendőt”, és talán azért tanúsítottam rám egyébként nem jellemző módon egész komoly ellenállást, mert ez a szó annyira rosszul hangzott. Vagy mert az osztályban mindenki pézsét használt, senki sem „rongyzsebkendőt”.

158966861
Justin Goff

Azóta volt egy ezredforduló és még pár érdekesség, rengeteg minden újra hódít a retró jegyében, de a többség továbbra is papírba fújja az orrát textil helyett. Kivéve például én, aki pár éve egy szekrény mélyén megtaláltam egy csomó, még mindig remek állapotban lévő „rongyzsebkendőt” (némelyiknek a sarkába még bele is van hímezve édesapám monogramja), és elkezdtem őket használni. Azóta a papírzsepi-fogyasztásom drasztikusan visszaesett, mivel a textilzsebkendőknek tényleg vannak előnyei. Egészen pontosan 5 darab, ha jól számolom.

1. Olcsóbb − Azzal árban nyilván nem lehet versenyezni, hogy ingyen találok zsebkendőket a saját otthonomban, de reálisnak tűnik, hogy egy szezonnyi papírzsepi-fogyasztásnak megfelelő pénzből már egészen tisztességes textilzsebkendő kollekciót lehet felhalmozni, amely aztán ugye további évekig kitart majd. Nyilván nem a papírzsepin megspórolt pénzemből fog összejönni a következő kiruccanásom Saint-Barthélemyre, de ez nem változtat a tényen, hogy hosszú távon (még) olcsóbb textilbe fújni, mint papírba.

90256078
Authenticated News

2. Környezetkímélőbb − Az egyszerhasználatos dolgokat, így a papírzsebkendőket is, jófejség a lehetséges mértékig kerülni. Minek pazaroljak el egy adag extraminőségűre finomított, fehérített és illatosított papírt egy olyan célra, amit ugyanennek az elhasználása nélkül is el tudok érni? Persze a textilzsepit meg mosni kell, ami szintén igénybe veszi a környezetet, csak éppen mosni egyébként is mosok, nem jelent számottevő változást vagy megnövekedett fogyasztást, ha 1-2 zsebkendővel több van a mosógépben.

3. Orrkímélőbb − Textilzsebkendővel is ki tudja az ember dörzsölni az orrcimpáit vörösre, csak sokkal nehezebb, mint papírral. A folyamatosan folyó orral járó náthák textilzsebkendővel kevésbé kellemetlenek, meg legalább nem kell krémmel kenegetnie az embernek az orrtövét, hogy ne sikítson a fájdalomtól.

Napoleon zsebkendője
Napoleon zsebkendőjeChristophe Loviny

4. Praktikusabb − Praktikus, hogy textilzsebkendőből nem kell újat venni, hanem mindig ott van (ha az ember nem felejtette el kimosni). Nem áll fenn az a veszély, hogy a takonytól annyira átázik, hogy kilyukad, és így egyenesen a puszta tenyerünkbe fújjuk az orrunkat, mint ahogy ez a rosszabb minőségű papírzsepikkel mindennapos. Nem telik meg vele a papírkosár az influenzában fetrengés második estéjére. Plusz multifunkciós: (tiszta állapotban) elegánsan lehet integetni vele pályaudvarokon, csomót lehet kötni rá, ha azt szeretnénk, hogy ne feledkezzünk meg valamiről, és (amikor frissen van kimosva) remekül lehet gyakorolni rajta a vasalást.

Ön mikor használt utoljára textilzsebkendőt?

5. Menőbb − A textilzsebkendővel szemben a fő érv valószínűleg az, hogy undorítóbb, és egy rosszul használt textilzsebkendő tényleg undorító, de ugyanez a pézsére is igaz. Az vesse rám az első követ, aki minden papírzsepit egy fújás után kidob. Ha betelt, meg kell kezdeni egy újat, és kész. Viszont a papírzsepinek nincs meg az a régies-retrós bája-eleganciája, ami a textilzsebkendőnek sajátja. Ehhez hozzájárul, hogy a textilzsepiket a papírral szemben nem multicégek terjesztik a világon mindenhova ugyanolyan kiszerelésben, szakemberek által kidolgozott marketingstratégia alapján, idióta és irritáló hirdetések segítségével, hanem lehetnek személyre szabottak (akár szó szerint is), és ezért kicsit hipszteresen, de nagyon kellemesen ódivatúak. Aki biciklizéssel, helyben termett zöldségekkel és hasonlókkal megy szembe a globalizációval és a tömegkultúrával, az ugyanezt textilzsebkendővel is megteheti.

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek