OFFLINE

5 érv a textilzsebkendő mellett

2013. január 11., péntek 17:36

Akiket nagyon megtalálnak a vírusok vagy bacilusok, azok így a nátha- és influenzaszezon kellős közepén néha egy-két nap alatt elfújnak egy teljes csomag százas papírzsepit. Gyerekkoromban főleg a nagymamám erőltette ilyenkor, hogy használjak inkább „rongyzsebkendőt”, és talán azért tanúsítottam rám egyébként nem jellemző módon egész komoly ellenállást, mert ez a szó annyira rosszul hangzott. Vagy mert az osztályban mindenki pézsét használt, senki sem „rongyzsebkendőt”.

Azóta volt egy ezredforduló és még pár érdekesség, rengeteg minden újra hódít a retró jegyében, de a többség továbbra is papírba fújja az orrát textil helyett. Kivéve például én, aki pár éve egy szekrény mélyén megtaláltam egy csomó, még mindig remek állapotban lévő „rongyzsebkendőt” (némelyiknek a sarkába még bele is van hímezve édesapám monogramja), és elkezdtem őket használni. Azóta a papírzsepi-fogyasztásom drasztikusan visszaesett, mivel a textilzsebkendőknek tényleg vannak előnyei. Egészen pontosan 5 darab, ha jól számolom.

1. Olcsóbb − Azzal árban nyilván nem lehet versenyezni, hogy ingyen találok zsebkendőket a saját otthonomban, de reálisnak tűnik, hogy egy szezonnyi papírzsepi-fogyasztásnak megfelelő pénzből már egészen tisztességes textilzsebkendő kollekciót lehet felhalmozni, amely aztán ugye további évekig kitart majd. Nyilván nem a papírzsepin megspórolt pénzemből fog összejönni a következő kiruccanásom Saint-Barthélemyre, de ez nem változtat a tényen, hogy hosszú távon (még) olcsóbb textilbe fújni, mint papírba.

2. Környezetkímélőbb − Az egyszerhasználatos dolgokat, így a papírzsebkendőket is, jófejség a lehetséges mértékig kerülni. Minek pazaroljak el egy adag extraminőségűre finomított, fehérített és illatosított papírt egy olyan célra, amit ugyanennek az elhasználása nélkül is el tudok érni? Persze a textilzsepit meg mosni kell, ami szintén igénybe veszi a környezetet, csak éppen mosni egyébként is mosok, nem jelent számottevő változást vagy megnövekedett fogyasztást, ha 1-2 zsebkendővel több van a mosógépben.

3. Orrkímélőbb − Textilzsebkendővel is ki tudja az ember dörzsölni az orrcimpáit vörösre, csak sokkal nehezebb, mint papírral. A folyamatosan folyó orral járó náthák textilzsebkendővel kevésbé kellemetlenek, meg legalább nem kell krémmel kenegetnie az embernek az orrtövét, hogy ne sikítson a fájdalomtól.

4. Praktikusabb − Praktikus, hogy textilzsebkendőből nem kell újat venni, hanem mindig ott van (ha az ember nem felejtette el kimosni). Nem áll fenn az a veszély, hogy a takonytól annyira átázik, hogy kilyukad, és így egyenesen a puszta tenyerünkbe fújjuk az orrunkat, mint ahogy ez a rosszabb minőségű papírzsepikkel mindennapos. Nem telik meg vele a papírkosár az influenzában fetrengés második estéjére. Plusz multifunkciós: (tiszta állapotban) elegánsan lehet integetni vele pályaudvarokon, csomót lehet kötni rá, ha azt szeretnénk, hogy ne feledkezzünk meg valamiről, és (amikor frissen van kimosva) remekül lehet gyakorolni rajta a vasalást.

Ön mikor használt utoljára textilzsebkendőt?

 • 1311
  Ebben a hónapban
 • 180
  Valamikor 2012-ben
 • 224
  Több, mint egy éve, de kevesebb, mint 5
 • 964
  Volt annak vagy 5-20 éve
 • 980
  Régebben, mint 20 évvel ezelőtt
 • 640
  Soha nem fújtam az orromat textilzsebkendőbe

5. Menőbb − A textilzsebkendővel szemben a fő érv valószínűleg az, hogy undorítóbb, és egy rosszul használt textilzsebkendő tényleg undorító, de ugyanez a pézsére is igaz. Az vesse rám az első követ, aki minden papírzsepit egy fújás után kidob. Ha betelt, meg kell kezdeni egy újat, és kész. Viszont a papírzsepinek nincs meg az a régies-retrós bája-eleganciája, ami a textilzsebkendőnek sajátja. Ehhez hozzájárul, hogy a textilzsepiket a papírral szemben nem multicégek terjesztik a világon mindenhova ugyanolyan kiszerelésben, szakemberek által kidolgozott marketingstratégia alapján, idióta és irritáló hirdetések segítségével, hanem lehetnek személyre szabottak (akár szó szerint is), és ezért kicsit hipszteresen, de nagyon kellemesen ódivatúak. Aki biciklizéssel, helyben termett zöldségekkel és hasonlókkal megy szembe a globalizációval és a tömegkultúrával, az ugyanezt textilzsebkendővel is megteheti.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2013.01.11 17:48:53Gazdagréti Jack Bauer

  Ja, nagyon gusztusos a "tépőzáras" textilzsepi.

 • 2013.01.11 17:49:54wowerman

  Undorító ha rendesen belefújom az orromat és át van ázva az egész textilzsepi. A papír kicsit szilárdabb, kevésbé áthatolható érzést ad, plusz dobálhatom el, csak igazán olcsón kell beszerezni. Ja és van egy technikám amivel egyáltalán nem dörzsölődik ki az orrom töve.

 • 2013.01.11 17:53:03hanuka matata

  hányok

 • 2013.01.11 18:07:51dugme

  Egy emberesebb fújással bizony tele van 1 papírzsepi.

  200Ft alatt kapni elfogadható hazai gyártású nem agyonmarketingelt nem illatosított 100-as csomagot.

  Textilt valamikor gyerekkoromban 4-ik osztályosan használtam, ennek 26 éve.

 • 2013.01.11 18:15:00vécés jóska

  Éljen a textil!

 • 2013.01.11 18:16:06victor vacendak

  @gazdagréti és wower: gondolom a ti barlangotokban nem hozzáférhető a mosópor és a víz, ugye?

 • 2013.01.11 18:18:36esmivanhabrucespringsteenkeszitettefel

  wc papirbol is van textil valtozat remelem, mert abbol sokkal tobbet hasznalok, mint zsepibol.

 • 2013.01.11 18:19:46Tapmancs

  "Az vesse rám az első követ, aki minden papírzsepit egy fújás után kidob."

  Akkor én rádvetek egy követ. Pont emiatt utálom a textilt. Taknyot nem cipelünk, miután kifújtuk.

 • 2013.01.11 18:21:38háténimmár

  Mekkora előny is, hogy a zsebemben/táskámban egy tisztességes náthás napon 10-20 agyonázott baciktól hemzsegő takonytól síkos rongydarabot hurcolok haza, hogy ott még állhassak neki mosni is. A mosás (ha nem mosódióval és egyéb bazidrága úri huncuttságokkal történik) ugyanúgy vegyszert juttat a környezetbe sőt, ivóvízkészletet csökkent, és a víz melegítésére gázt használ vagy a mosógéphez áramot amit elő kell állítani valamiből, szóval lehet, hogy VALAMIVEL környezetszennyezőbb a papírzsepi, de azt mondani, hogy az egyik egy környezetromboló elvetendő konzumidiotizmus a másik pedig megteremti a világbékét és szivárványos békét hoz az emberekre, lássuk be, nem igaz.
  Ez az "öt megdönthetetlen érvem van" duma úgy ahogy van, nettó fa...ság.

  Viszont simán működne úgy egy cikk, hogy a kedves szerző leírja, hogy Ő szereti a textilzsepit, mert romantikus érzések kötik hozzá. Bár igaz, hogy ezért egy szerkesztőség sem fizetne túl sokat.

 • 2013.01.11 18:25:45micsoda?

  Textilzsebkendőt otthon használok, bevallom vasalatlanul, és csak sima orrtörlésre. Ha az megfázásom orrfolyós, akkor puha WC papír, és nylon tasak van éjszakára./tasakba rakom a használtat/ Viszont textil zsebkendőt használok kivételes helyeken, esküvő, temetés, ilyen esetben alkalomhoz illőt. Nekem higiénikusabb a papír zsebkendő.

 • 2013.01.11 18:26:10grafoguru

  Sokkal higiénikusabb a papírzsepi! Rögtön eldobhatod, nem "őrződ-tárolod" a bacikat + a taknyot a zsebedben, vagy a táskádban. A mosás oldaláról nem is beszélve: áztatás, a cucc leszedése körömkefével, öblítés, és csak ezek után mehet a mosásba. Nekem ehhez nincs gyomrom.

 • 2013.01.11 18:37:38haggyadaszt

  A betegség elején, amikor még híg a takony, mint a víz, elég undorító dolog a textilzsepi. Ilyenkor csakis a jó nedvszívó képességű papírzsepi felel meg, amibe bele lehet "göngyölni" a trutymót és IGEN, EGY FÚJÁS UTÁN meg is lehet szabadulni tőle.

  PLUSZ, a papírzsebkendő minden nap nálam van, és ezer más dologra is használhatom: autómosó után a tükröket azzal szárítom, ha olajszintet nézek, vagy bármi koszoshoz nyúlok, mindig jól jön - és azonnal eldobható.

  Nem csak a takony zsebbenhordása undorít el, de az is, hogy a szinte illendőségből mosott ruháim közé is betegyem mosni. Vigyázok a ruháimra, csak a hordásból eredő testszag jelenleg meg rajtuk, sohasincs rajtuk fél centi vastag retek, mint a munkásruhákon. Ilyenkor nem nagyon lenne szívem belekúrni a 10 deka cicakakát tartalmazó csomagot....

 • 2013.01.11 18:38:03magyar ember teli szájjal

  Ekkora baromságot. Egy takonytól lucskos ruhazsepi régies bája. Anyám borogass (egy alig használt ruhazsepivel).

 • 2013.01.11 18:38:26haggyadaszt

  jelenleg = jelenhet

 • 2013.01.11 18:40:52titkosgyilkos

  [obszcén mód on]
  Madzagra fűzött kukoricacsutával segget törölni még sokkal hipszteresebb, ajánlom a cikkíró figyelmébe.
  [obszcén mód off]
  Textilzsebkendőt a dédszüleim használtak 30 éve, már akkor sem volt "menő".

 • 2013.01.11 19:07:54apika2

  Azért a takony miatt háborgóknak nagyon halkan megsúgom, hogy ha meg vagy fázva, ha nem, naponta egy háromnegyed liternyit nyelsz belőle, hiszen pont az a lényege az orrváladéknak, hogy termelődjön, ezáltal védje az orrnyálkahártyát, szűrjön (megtapadjon rajta a sok szutyi), majd normál esetben a garatnál ürüljön, bele a pocidba. Bizony, nyeled keményen. Ha bacis, ha nem...

  Ehhez képest egy normál állapotban két szipogást beletörölni egy zsepibe, és kimosni a farmerrel, smafu. Miközben ezt elolvastad, ismét nyeltél egyet. ...és, zutty, újabb csöppek indultak el lefelé.

  Mert ugye nem véletlen van az orrnyílás vége BEFELÉ az alacsonyabb ponton. Ezért nem járunk csöpögő nózival egész nap. Nyeljük.

 • 2013.01.11 19:12:58Gazdagréti Jack Bauer

  victor vacendak: nem, nálunk nem kapni, mindet megvetted te, hogy fikás zsebkendőket moshass. Idióta.
  WC-papír helyett is egy darab rongyot használsz, ugye? Azt is csak ki kell mosni, ha érted hogy mondom.

 • 2013.01.11 19:28:27háténimmár

  apika2!
  nem tudom, Te hogy vagy vele, de én ha nem vagyok megfázva, akkor nem használok zsebkendőt. Se ilyet, se olyat. Olyankor valószínűleg nincs is túl sok baci az orrváladékomban.
  Amikor beteg vagyok, olyankor nem csókolgatom a gyerekem, a lehető legsűrűbben kezet mosok, és ha lehet, a ruhám zsebébe nem őrizgetem a bacitenyészet turhás zsebkendőimet.
  Belegondolva főleg, hogy nem ugyanabba a nadrágba járok minden nap, így nem is mosom őket naponta ki, mint a fehérneműimet pl.
  Nem tartom higiénikusnak a náthás napi 10-20 textilzsepit zsebbegyömöszölni, majd utána a nadrágomat visszatenni a szekrénybe.

  A textilzsepi a mai világban is használható darab, pl egy temetésen, ahol jó eséllyel elsírja magát az ember mindenképpen elegánsabb megoldás ilyennel törölgetni a szemet és az orrot, mint gombócbagyűrt átázott papírral.

  A betegség más dolog, azzal nem viccelünk. Nem véletlen használnak betegség esetén is ma már eldobható injekcióstűt, katétert, műtéti tamponálást és sorolhatnám. Pedig régen ezek is mind mosható újrahasználható dolgok voltak.

 • 2013.01.11 19:29:49apika2

  Budapesti Szeretkezési Vállalat, olvass, és tanulj, aztán oktass...

  [link]

  Bár a WIKI nem a tudás csúcsa, de a takony közismert nevén orrváladék, még felétek is termelődik, és takonynak szólíttatik...

 • 2013.01.11 19:35:07apika2

  háténimmár, márpedig nekem ne akard azt mondani, hogy hideg időben egy erdei sétán nem csepeg az orrod....

  Nem a ruhazsepi mellett török lándzsát, magam is (főleg kényelmi okokból) papírt használok, de teljesen normális és "veszélytelen" a ruha változat használata is...
  ..és nem értem, miért lenne valaki idióta, mert azt kedveli?:)

 • 2013.01.11 19:51:36kiisb

  Még gyerek voltam, valamikor a '70-es években, amikor utoljára textil zsebkendőm volt. Max. két fújást bírt, a harmadik már nem fért sehová. Utáltam, amikor átázott, és attól a nedves textiltől sokkal hamarabb lett kidörzsölt az orrom, mint a száraz, jó minőségű pzs-től. Normál esetben nekem nem hogy egy fújás egy pzs, hanem egy rendes tisztításhoz kell kettő. Azok azonnal a kukában is landolnak. A tépőzáras zsepik meg nem túl gusztusosak, ezért ha félig is van, akkor is inkább kidobom. Ha egy rendes orrfolyós náthával számolunk, akkor banyatankkal kéne magam mögött húzni a tiszta rongyzsepiket, hogy mindig szárazat tudjak elővenni, és a mosási költségeket hozzászámolva a kényelmetlenségekhez, már nem is olcsóbb. A retró faktort ebben az esetben felül írja a célszerűség. Csomó helyett pedig inkább állítok be egy ébresztést a telefonomon, vagy teszek egy post-itet a monitoromra. Annyi fát, amit meg ezért vágnak ki, kivágják a mosógépem áramának előállításához is.

 • 2013.01.11 20:19:10msnick

  @Budapesti Szeretkezési Vállalat: Te vagy az, Közbiztonság Szilárd?

 • 2013.01.11 20:20:37eszkütyü

  A katonaságnál 20 éve a textilzsepi kötelező felszerelés volt, a kat. rendész ellenőrizhette a meglétét, ha hiányzott, ugrott a hazamenés. Már nem emlékszem, honnan hajtottunk fel 3 db-ot bevonuláskor, de valahogy megoldottuk, ti. községünk a hazai papírzsepigyártás fellegvára volt a késő-cuculizmusban.

 • 2013.01.11 20:24:30belekotyogok

  A beszáradt taknyot élmény lehet vakarászni mosás előtt, tényleg. Nagyon jó lehet nátha esetén több darab turhás zsebkendővel mászkálni a táskában/zsebben.

  Szerintem a textilzsepi akkor jó, ha valaki allergiás és gyakran kell a szemét törölgetnie, vagy pont nem náthás, csak alkalmanként kifújja az orrát (én ha télen fűtött helyre lépek, meg kell törölnöm az orromat, mert csöpögne, na, erre mondjuk alkalmas lenne, mert ebben az esetben csak egy kis nedvességről van szó)

 • 2013.01.11 20:36:37Fenimore

  Szerintem kevés undorítóbb dolog van a textilzsebkendőnél, és nem is praktikus. Nekem az nem szempont, hogy tele van a szemetes. Kit érdekel? Szerencsére ritkán vagyok megfázva, úgy évente egyszer, akkor elfogy egy százas. Hogy az orr ne dörzsölődjön ki, kenjétek az orrotokat fújások közben Neogranormonnal. Tuti módszer. Azután már bármibe trombitálhattok :)

 • 2013.01.11 20:37:08Fenimore

  # fújások közt, természetesen

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta