A legjobb zselés szaloncukor nyomában

Ezúttal zselés szaloncukrokat tesztelünk, és nem tudnunk ellenállni a kísértésnek, hogy a boltokban talált két "gumicukros" versenyzőt ne próbáljuk ki. Érdekes volt olvasni a többiek által leadott értékeléseket, az eredmények sokkal szélsőségesebbek lettek, mint a marcipános tesztnél.

ömlesztve

Itt egy-egy cukorra többen adtak nulla és öt pontot, az ideális zselés szaloncukorról mindenkiben más kép él. Aki zselésre vadászik, a legnagyobb választékot az Auchanban találja, ott vettük a tesztnyertest is. A Tescóban becsúszott egy kis malőr, ugyan ketten próbáltuk megfejteni, a kimért cukrok közül melyik a zselés, de elbuktunk, mert marcipánost vettünk, így ez értelemszerűen kimaradt az értékelésből.

Szerencsi Retró Zselés, 350 gramm, 1178 forint 32 pont

Szép csomagolásban a teszt nyertes versenyzője.Úgy lett első, hogy 11 tesztelőből hat ezt tette az első helyre, el lehet képzelni, mennyire nem tetszett a többieknek, hogy így is csak egy fél ponttal előzte meg a második helyezettet. Mivel nagyon megosztó volt, a pontszámok között több ötös és több nulla is szerepelt. Akik szerették, ilyeneket írtak róla: a zselés szaloncukor iskolapéldája. Finom volt, optimális zselé-csoki arány kellemetlen meglepetés nélkül. Egész kellemes, csoki finom, zselé finom. Csokija finom, állaga jó. Akik nem szerették, kiemelték, hogy ropog benne a cukor, és még: rágós, borzalmas, meglepően csokis, de egy fél szem cukortartalma leőrölte a rágófogaim nagy részét.

Tesco Value, 400 gramm, 499 forint, 31,5 pont

Ismét megmutatkozott a vakteszt előnye, nemigen hiszem, hogy, ha látjuk, hogy a klasszikus, piros-fehér-kék, teszkógazdaságos zacsiból kerülnek elő a cukrok, ilyen lelkesek lettünk volna. Kapott egy ötöst, és három négyest is, aki viszont írt róla, az inkább olyanokat írt le, mint: átlagos, nincs túl erős íze. Nem túl finom, de a többinél jobb. Enyhe ízű, cserébe néhány darabja megpróbál feltapadni a nyelőcsövemre. Egész finom, bár a csoki gyengébb. A csoki finom, de a zselének van egy kis mellékíze. Hát, majdnem tesztnyerteshez képest elég vérszegény a lelkesedés, úgy látszik a value szaloncukor testesíti meg a nemzeti közepet, mert amúgy 11 emberből csak kettő volt, aki szerint ez volt a legfinomabb.

Bella Zselés, 500 gramm, 659 forint, 31 pont

Az Aldiban vettük ezt a tesztalanyt. Aki nem szerette, a gyenge minőségű csokit kifogásolta, de jól látszik az eredményből, hogy összességében ez a nagyon is jó áron kapható cukor megéri a pénzét. Az az érdekes, hogy a vélemények között összesen egy igazán lelkeset találtam: finom csoki, finom a belseje is. A többiek ilyeneket írtak: utálom, de ebben a mezőnyben eddig ez a legjobb (nyolcadiknak kóstoltuk). Tejcsokis, eleve nem lehet jó. A zselé viszonylag jó, a csoki undorító, Legalább nincs illata meg íze sem, nem kristálycukros, a csoki vékony és finom. Ennek is tortabevonóízű volt a csokija, ráadásul elnyomta a zselét. Zselés létére fűrészport idéz, citrusos beütéssel. Rejtély, hogy kollegáink mégis miért adtak ilyen sok pontot ennek a terméknek, ha nem is szerették. A csendes többség hatalma lehet ez, többen is voltak ugyanis akik szöveges értékelés nélkül 4 vagy 5 ponttal jutalmazták, első helyre ketten tették.

Auchan kimért szaloncukor, 749 forint/kg,  28 pont

Az Auchan kimért versenyzője középszarul szerepelt, egyetlen kollegánk adott rá 3,5 pontot, mindenki más ennél gyengébben értékelte. A csokija nagyon gyenge, frissnek sem tűnt, a zseléről megoszlottak a vélemények, volt aki szerint még épp elmegy, más szerint viszont ehetetlen. Ilyeneket írtunk róla: klasszikus rossz zselés. Gépi csoki+gépi zselé, fogalmatlan óvodások lehetnek a célcsoport. Némi kis mellékíz, gyenge csoki, túl édes zselé.

Hópehely zselés, 400 gramm, 549 forint, 27,5 pont

Az átlagnál vastagabb, nem rossz csokiréteg - ez a tulajdonság pedig szemmel láthatóan igen megosztó egy zselés szaloncukor esetében. Volt, akinek nagyon tetszett, isteninek találta. más narancsos cukorbombának nevezte, hozzátéve, hogy azért hasznos, ha van a közelben orvos arra az esetre, ha valaki hármat is enne belőle. Finom, bár a csokiréteg túl vastag. Az ellenvélemények között pedig ilyenek merültek fel: Mósószeríze van. Brutális mellékíz, nem rossz csokival. Nem volt kellemetlen, míg elő nem jött a mellékíze.

Norbi Update zselés, 300 gramm, 939 forint, 27 pont

Többünknek is feltűnt, hogy milyen szép, átlátszó a zselé. Ez a termék azoknak fog tetszeni, akik nem szeretik, ha egy zselés szaloncukornak különösebben íze van. A Norbi cukorka annak ellenére végzett ilyen jó helyen, hogy igazán lelkes összesen egy kollegánk volt rá, ő azt írta, omlós, finom, van benne valami nagyszerű! A skála másik végén ilyen vélemények sorakoztak: rémes, szép átlátszó, de rossz a csoki, ízetlen a zselé. Pocsék. Annyira mű, hogy nyál hatására egyből alkotóelemeire bomlik, rémisztő benne az izocukor-réteg. Kicsit ízetlen, sőt, egészen ízetlen. Az értékelések zömét viszont a közepes pontszámok adták, olyan kommentekkel, mint: semmi különös. Ez a szaloncukor egy tesztelőnél került az első helyre.

Számozott tányéron a tesztalanyok
Számozott tányéron a tesztalanyok

Zemplén szaloncukor, citrom ízú zselé málnaízű sziruppal töltve, 400 gramm, 549 forint, 26,5 pont

Kettévágva ez a szaloncukor nagyon jópofán néz ki, az átlátszó zselében piros részek is vannak, igazán látványos. A divatos, ombre külső azonban kevés volt a tesztcsapat meggyőzéséhez, ezért a cukorért kevesen lelkesedtek igazán, azoknak ajánljuk, akik a nagyon savanyú zselés szaloncukrokat szeretik. Savanyú, rosszgyereknek adja a láncdohányos napközis néni. Nagyon savanyú, nem elég zselés, túl puha, bizarr műmálna ízzel. Nagyon finom! Legalább savanyú, de műanyag, mint gyerekkoromban a gumicumi. Beleragad a fogba, a csoki alig érződik, viszont a zselé meglepően jó, nem annyira édes, és tök jól néz ki, hogy színes a belseje!

Bonbonetti zselés, 380 gramm, 835 forint, 26 pont

A zselés Bonbonetti sokkal jobban megmozgatta a kollegák fantáziáját, mint akár a teszkós, akár az aldis cukor. Nekem ez volt az egyik kedvencem, amivel néhány kollega is egyetértett, hiszen többen kifejezetten lelkesedtek érte: Ez igen, ilyen egy igazi zselés szaloncukor, végre! Finom, van egy picike fura mellékíze, de összességében tetszik. Klasszikus zselés. Az ellentábor viszont ezúttal erősebb volt: Eperzselével töltött cukrozott kartonlap. Gyógyszertári ízű, túl erős (???), érzem a kristálycukor-darabkákat. Ez elég szar, ennél volt leginkább olyan érzésem, hogy kőolajszármazékokból készült. Elképesztően borzalmas, büntetésül lehet adni a gyerekeknek.

Zemplén zselés, Interspar kimért, 999 forint/kg, 25 pont

Az Intersparban kimérten vett szaloncukor íze nagyon erősen citrusos, sokan asszociáltak citrompótlóra. Rágás után nincs mit lenyelni, délibáb ízű - fogalmazta meg egyik kollegánk igen találóan azt, amit aztán sokan mások is kiemeltek: ez a zselés szaloncukor nem elég zselés. Gumis, ragadós, túl édes. Nekem túl citromos, a csoki jellegtelen. Rossz gumi, rossz csoki. Ez is citrompótló. Nagyon rosszul néz ki a kicsapódott bevonóval, de az íze oké, nem túl édes, tök citromos, ami jó. Tavalyi kinézete van.

Linga Élelmiszeripari Kft, Auchan, 200 gramm, 215 forint 24,5 pont

Hiába nézett ki viszonylag frissnek ez a szaloncukor, egyetlen kollegánknak ízlett igazán, pont annak, aki bevallottan utálja a zselés szaloncukrot. Szerinte ez egészen jó, sütiízű, ő nagyon örült annak, hogy megtalálta a nemzselés ízű zselés szaloncukrot, amit még ő is meg tud enni. A csokibevonóra itt is többen panaszkodtak, mint a zselére. Kellemes citromos ízzel indult, de szörnyű, gyógyszerszerű utóíze lett, ilyennek képzelek egy penészes szaloncukrot, írta egyikünk. Egy másik vélemény szerint rágás közben mandarinos hörcsögalomra emlékeztet, nem szeretnénk tudni, honnan ez a hasonlat.

Zemplén Gumicukor málna-tejszín ízű, szaloncukor csomagolásban, 400 gramm, 999 forint, 21,5 pont

Fehéres-rózsaszínes, bevonat nélküli kis cukorkák, amiket lényegesen könnyebb volt szétvágni, mint a Csilingelőt. Azoknak tetszett, akik el tudtak vonatkoztatni a szaloncukor-tematikától: ez gumicukornak tökéletes! Pillecukor több zselatinnal, színe jó, íze sem rossz. Jé, még egy meztelencsiga, nagyon ronda, viszont finom gumicukor. De nem mindenkit győztek meg a kis rózsaszín falatkák: borzalmas íz, borzalmas állag. Puha múanyag, ételnek alkalmatlan. Állaga borzasztó rágós, íze nagyon mű, gömbrágó íz. Gyilkos habszivacs, vegyi málnával, egyetlen funkciója az lehet, hogy az ajándékon összekapó gyerekek kidobják vele egymás szemét.

Szerencsi Csilingelő Gumicukorka szaloncukor, 220 gramm, 784 forint, 12 pont,

A tányéron bevonat nélkül didergő nagyonsárga és nagyonnarancs zselédarabkákról többünknek a meztelencsigák jutottak eszünkbe, mások viszont lelkesen vetteték rá magukat, ez nagyon jól néz ki felkiáltással. A tapasztalat sajnos nem igazolta a lelkesedést. Az állaga nagyon-nagyon gumis, komoly küzdelembe került, hogy az egyébként éles késsel feldaraboljuk a kis neonállatkákat. Az íze pedig? Alulízesített zselatin, ehetetlen befőttesgumi, megrághatatlan gumi, gumicukornak szar, szaloncukornak meg eheteten, se íze, se illata, de legalább színes. Mivel egyébként is le szoktam szopogatni a csokit a zseléről, azt hittem, ez a világ legjobb dolga így eleve csoki nélkül, de keserves csalódás, mintha enyhén cukrozott meztelencsigát szopogatnék, mondjuk a színe jó. Mirindiába mártott térdkalács. Fajlagos áron ez volt a legdrágább mindközül.

A teszt után kolleganőnk kutyája is ellenőrizte a felhozatalt
A teszt után kolleganőnk kutyája is ellenőrizte a felhozatalt
Név Ár Súly gramm Ár/kg Pontszám
Szerencsi Retró Zselés 1178 350 3365 32
Tesco Value 499 400 1247,5 31,5
Bella 659 500 1318 31
Auchan kimért 168 224 749 28
Hópehely 549 400 1372,5 27,5
Norbi Update Zselés 939 300 3130 27
Zemplén szaloncukor, citromízű zselé málnás sziruppal 549 400 1372,5 26,5
Bonbonetti zselés 835 350 2197 26
Zemplén, Interspar, kimért 248 248 999 25
Linga Kft, Auchan szaloncukor 215 200 1075 24,5
Zemplén gumicukor, málna-tejszín ízű 999 400 2497,5 21,5
Szerencsi Csilingelő gumicukorka szaloncukor 784 220 3563,6 12
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek