OFFLINE

Dominák és csipkeálmok a Fashion Days-en

2012. október 7., vasárnap 12:22

Hosszú sorban vártak az emberek a bejutásra hazánk egyik legfontosabb divateseményére, a Marie Claire Fashion Days-re, melyet idén is a VAM Design Centerben rendeztek meg. A tömeg gomolygott, a műsor jó másfél órás csúszással indult, a színpad idén a levegőben lógott, így többen tömegbalesetet vizionáltak, ez szerencsére elmaradt.

A három napos eseményen szinte az összes ismert divattervező kreációi megtekinthetőek, pénteken a szakmai napon tizen mutatták be, mit alkottak. A megszokott nevek mellett feltűnt Daniel Benus férfiruháival, hiányzott azonban a tavaly még megjelenő Je Suis Belle és Nanushka.

A műsor házigazdája Szűcs Péter, a Marie Claire főmunkatársa volt, mellette Marozsán Erika tűnt fel, akiről maximum az derült ki, hogy egyenesen New Yorkból érkezett, USE Unused ruhát viselt, és hogy New Yorkban a nők sokkal jobban és kreatívabban öltözködnek. Szűcs elég hamar be is szólt a közönségnek, mert szerinte a divatérzékeny népség nem figyelt eléggé. Persze csak addig, míg meg nem kezdődött a show.

A sort Anh Tuan nyitotta, aki ugyan főleg fantasztikus táskáiról ismert, de a ruhái is nagyon izgalmasak. Tavaly a citromsárga és a királykék dominált, idén visszatért a feketéhez, ehhez barnát csempészett. A kollekció még letisztultabb, a hosszú, apró, mozaikszerű darabokból összevarrt bőrkabátok, a hosszú kesztyűk, a szőr jellemezte az idei kollekciót. A vietnami tervező visszafogottsága megmaradt, az idei télre jellemző szegecsek minden mennyiségben őrületet a pálya széléről szemléli.

Benus Dániel kollekciójának első modellje Juronics Tamás volt. A 2011-ben az év fiatal divattervező díját is elnyerő Benus a katonai formaruhákat értelmezte újra. Szigorú szabásvonalak, a szürke mimikri hatású nadrágok mellett a kardigánok és a hatalmas kapucnik kölcsönöznek izgalmas részleteket a kollekciónak. A túlméretezett zsebek, a széles hajtások különösen az anyaghasználat tükrében izgalmasak, a gyapjú mellett a kötött anyagok és a bőr is megjelent.

D. Tóth Kriszta Dora Abodi ruháiban lépett színpadra, akinek ezt a kollekcióját Londonban és Tokióban már bemutatták. A Titkos rétegek címet viselő kollekció a sziklák és kőzetek eddig rejtve maradt titkait tárta fel. Míg tavaly a szürke és a korallszín volt jellemző, addig idén az őszi erdő színei, na meg a fekete és a szinte kötelező kék jelent meg a kollekcióban. A toll mellett a rackás anyagok és a bőr volt hangsúlyos. A gazdagon díszített kollekció fő darabja, a Swarovski Elementsszel közösen készített köves kabátja hallhatóan megdobogtatta a közönség szívét.

Abodi után Dora Mojzes következett, aki keményen indított. Pásztor Anna valódi dominaként vonult végig a kifutón, és akárcsak tavaly, idén is feketében, de most szájába kapott egy lovaglópálcát, ami nagyon bejött a közönségnek. Az extrém darabjairól is ismert tervező kollekcióját idén a Prometheus filmre alapozta. A hangsúlyos vállmegoldások a japán szamurájok vértjeit idézik, nem véletlenül, Mojzes a legtöbb ruháját Kínában és Japánban értékesíti. A bőrt ő sem hagyta ki, a fekete mellett a zöld tűnik fel, a rátétekkel dobva fel a sötét alapszínt, de a kapucnis, elnagyolt ruhák felhős mintája is jól illeszkedik a kollekcióba.

Szegedi Kata, akinek ruháit Mihalik Enikő is kedveli, idén főleg alkalmi ruhákat mutatott be. A Paradise City nőies, de megvadította egy kis rock and rollal. A tervező eljátszik a sziluettekkel, bő és szűk, oversize és szűk darabok vannak összekombinálva. A mustársárga és a palackzöld kapott helyett a fekete mellett, a hangsúlyos cipzárok mellett az izgalmas hátkivágásoktól lesz érdekes a kollekció.

Muri Enikő mutatta be, hogyan áll a KEPP Showroom ruhája egy átlagos nőnek. A studióban Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra és Kovács Adél dolgozik, akik idén úgy döntöttek, hogy a szürke-fekete színekkel játszanak. A plexi bevonása a kollekcióban rátétek formájában tesz izgalmassá a darabokat, a geometria kontra lágyan leomló selyem furcsa hatást ad a ruháknak. A két színben gondolkodó tervezők ruhái a fiatalabbak között bizton sikerre számíthatnak.

A KEPP-el ellentétben Konsanszky a könnyedséggel és a komolysággal játszott el. Míg tavaly a '60-as évek minimalizmusát keverte a '90-es évek vagányságával, idén Michelangelo Antonioni Nagyítás című – egyébként eszméletlenül jó – filmje inspirálta a tervezőt. A hideg és meleg színekkel való játék, a benzinkék és a rozsdabarna, a csillogó és a matt ellentététől izgalmasak a ruhái.

Szekeres Nóra láthatóan jól érezte magát Nora Sarman ruhájában, széles mosollyal nyitotta meg a show-t. A magazin főszerkesztője, László Krisztina is ebben lépett színpadra, és tényleg talán ez volt a legnőiesebb kollekció. Az idei a tavalyi prêt-à-porter kollekció folytatása, ahol főleg fekete és fehér darabok jelennek meg. A csipke meghatározó, de a selyem is sokszor feltűnik. Mi többször is a menyasszonyi ruhákra asszociáltunk, nem véletlenül, Sármán Párizsban pont ezt tanulta. A hol rövid, hol hosszú ruhák már a '90-es évek elején egyszer feltűntek, aztán el, és most úgy látszik, megint helyük van a divat világában.

A NUBU Garam Judit, Hajdu Anett és Kovács Adél tavaly a rafinált részletekkel tette izgalmassá a kollekcióját, idén az izgalmas szín- és anyagpárosításoknak örülhet a márka kedvelője. A fekete-drapp mellett a tyúklábminta, az elszegetlen szélek, a fotónyomatok és a maszkulin fazonok találkoznak egymással. A neoprén, a gyapjú, a bárányszőr kombinálva a sötétkék és élénkzölddel alkot egységet, és bár nagyon letisztult, helyenként spártai a hatás, ez még nőiesebbé teszi a kollekciót.

USE Unused

színre lépését sokan várták. Talán nem véletlen, hogy a legismertebb hazai tervezők kollekciója zárta a sort. Füzes Eszter, Godena-Juhász Attila és Tóth András ruhái tavaly kiszabadultak a fekete fogságából, és ez kitartott idén is. Ők nem választották a megszokott szegecses-punkos vonalat, a földszínek, a narancssárga, a piros jellemezte a kollekciót. A bőr keppek, az erőteljes mellrészek, a hangsúlyos nyakmegoldások a USE megszokott stílusában jelentek meg, és tették nőiessé a kollekciót.


A hosszúra nyúlt este során csak azt sajnáltuk, hogy a magyar cipőtervezők helyett a VANS és az Official Shoes biztosította a lábbeliket, és hogy a VIP meghívottak egy perc alatt ették le a teljes svédasztalt. Na meg, hogy hiába a várakozás, a magyar tervezők a megszokottól nem tudtak eltérni. Akárcsak tavaly.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta