50 felett kész horror a fodrászat?

Már tudjuk, hogy életünk akármelyik szakaszában is tartunk éppen, a kutatók és a felmérést végzők szerint mindig vannak kulcsproblémák. Kay Page, a Daily Mail egyik szerzője most egy újabb gondra hívta fel a figyelmet. Állítása szerint 50 felett nehéz megtalálni azt a frizurát, ami igazán jól áll és hasonlóan nagy kihívás megtalálni azt a fodrászt, aki meg is tudja csinálni. Van remény azoknak, akik a kékes dauerhez még túl fiatalok, de Jessie J gigafrufrujához már túl idősek? Vagy valóban csak a 20 éveseké a világ?

„Tíz-tizenöt évvel ezelőtt még szívesen kísérleteztem, de ahogy telt az idő, az öltözködésem is kifinomultabb lett és jó lenne egy frizura, ami kellően elegáns. De miért nem hallgat rám senki, miért nem tudják megcsinálni azt, amit kérek” – fakadt ki Page, aki az elmúlt tíz évben 20 fodrászszalonban is járt, de mindenhonnan csalódottan távozott, mert akármit is javasolt, ellenállásba ütközött, mintha a szakemberek nem vennének tudomást arról, hogy a korral megváltozik a haj szerkezete és más fazon áll jól egy 20, egy 30, egy 40 és egy 50 évesnek. „Elfogadhatatlan, hogy olyan fazonokat másolnak, amelyeket a 18 évesekkel teli magazinokban láttak. De nemcsak a vágással van gond, a megfelelő hajszínt sem sikerül kiválasztani.

Jo Hansford olyan hírességek hajával foglalkozik, mint az 52 éves Nigella Lawson vagy a 65 éves Kamilla hercegné és szerinte az ötödik X-en is túl is lehet csodálatos egy nő frizurája. Sajnos a korral vékonyodnak a hajszálak, de egy megfelelő vágással azért meg lehet oldani, hogy legyen tömege a hajnak. A melír viszont kerülendő. Mivel a korral a bőr és a haj is szárazabb lesz, fontos, hogy legalább hetente egyszer hidratáló pakolást alkalmazzunk, esetleg egy könnyed, tápláló olajat érdemes belefésülni a nedves hajba.

A legtöbb nő az egyszerű bobot választja, mert ezzel nem kell sokat foglalatoskodni. Ha göndör a hajunk, akkor fontos a rétegzettség. Az olyan rövid haj, amelyet mondjuk Jamie Lee Curtis visel, azoknak áll jól, akiknek tojásformájú fejük és szív alakú arcuk van. A hosszabb fazon sem tiltólistás, de csak akkor, ha kellően jó állapotban van a haj. Sajnos 50 felett már az arc sem olyan sugárzó, de a megfelelő színnel azért lehet segíteni. Általában az eredetinél két vagy három árnyalattal világosabb színt érdemes választani, sötétebb árnyalat kizárt. Mivel a növényi alapú festékek sokkal fokozatosabban, gyengédebben kopnak ki, mint mesterséges társaik, így érdemes inkább ezeket használni. És egy utolsó jó tanács Jo Hansfordtól: sminkeljük ki magunkat mielőtt elmennénk a szalonba, hogy a fodrászunk a legjobbat tudja kihozni az adottságainkból.

Az 50 feletti hírességek egyébként mind másként kezelik a helyzetet, ami nem feltétlenül könnyű nekik sem, sőt, hiszen a külső náluk még többet nyom a latban. Sokan vannak közülük, akik a korral sem igazán változtatnak semmin, ilyen például az előbb említett Kamilla hercegné, aki évtizedek óta ragaszkodik ugyanahhoz a fazonhoz, maximum pár milliméternyi eltérés van hosszúságban. Ugyanez a helyzet Jo Hansford másik kuncsaftjával, Nigella Lawsonnal is.

Susan Sarandon kicsit bátrabb, ugyan továbbra is ragaszkodik a vörös hajhoz, de vannak árnyalatbeli különbségek és néha ki is egyenesíti. Jamie Lee Curtisnek ugyan volt hosszú haja is, de a korral egyre inkább rövidebbre vágatta és bátran felvállalja, hogy megőszült. Ez mind dicséretes, de szívesen megnéznénk, hogyan is néz ki más frizurával, mert egy-két szerencsétlen fotón Richard Dean Anderson soványabb ikertestvéreként pózol.

Az 50 éves nők frizura problémája egyébként a mostanában sokat villantó Sharon Stone-nál is jelentkezett. Az elmúlt pár évben nagyon sok frizurát kipróbált, volt, ami öregítette, volt, amivel alig lehetett ráismerni, de az mindenesetre bebizonyosodott, hogy a lapos haj nem áll jól neki, ellentétben a lazán feltűzött, megemelt fazonokkal, ezektől sokkal fiatalosabb, sugárzóbb lesz az arca.

Zsidró Tamás a Díványnak elmondta, ő elsősorban nem a kuncsaft korát, hanem az arc- és fejformáját, illetve a haj textúráját tartja szem előtt. Persze arra azért ügyel, hogy ötven felett ne egy punkos taréjjal távozzanak tőle a nők, hanem egy klasszikusabb, az adottságaiknak és személyiségüknek is megfelelő frizurával. „Persze minden országban vannak olyan üzletek, ahol szinte csak a fiatalokkal foglalkoznak, de mindenhol lehet találni olyan szakembereket, akik értik a dolgukat” – tette hozzá.

Ki legjobb frizura tulajdonosa?

Azzal ő is egyetért, hogy az idő előrehaladtával világosítani kell a hajat. Ha mégis a sötétebb árnyalatokhoz ragaszkodunk, akkor legalább az arc körül legyenek világosabb tincsek, így nem lesznek túlzottan erőteljesek a vonásaink. ”A L'Oréal tanácsolja ötven felett, hogy egy középbarna hajnál 3-4 évenként mindig egy árnyalattal világosabbra fessük a kuncsaft haját” – nyilatkozta Zsidró Tamás, aki szerint persze az ötödik X után nem kell búcsút inteni a modern vágási technikákkal készült frizuráknak, sőt: „Ezek ugyanis sokkal tartósabbak és könnyebben kezelhetőek, ellentétben a régebbi fazonokkal, amelyekkel hetente kétszer is el kellett látogatni a fodrászhoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek