OFFLINE

Pólóban és farmerben érzi jól magát a leggazdagabb európai üzletember

2012. június 20., szerda 21:22

A Bloomberg hírügynökség listája alapján az Inditex textilcsoport – benne többek közt a Zara divatmárka – alapítójának vagyona 39,5 milliárd euró (11500 milliárd forint), és ezzel ő lett idén a leggazdagabb üzletember Európában. Amancio Ortega Gaona 1985-ben alapította meg az Inditexet, vagyis az Industria de Diseño Textilt, tíz évvel azután, hogy az első Zara megnyílt Spanyolországban. A márkakínálat azóta természetesen kibővült. Most többek közt olyan nevek tartoznak a csoporthoz a Zarán kívül, mint a Bershka, a Pull & Bear, az Oysho, a Stradivarius, a Massimo Dutti, a Zara Home vagy az Uterqüe, és világszerte több mint ötezer üzletben lehet megvásárolni az Inditex termékeit és közel 100 ezer alkalmazottjuk van.

Amancio Ortega Gaona 1936. március 28-án született, édesapja vasúti munkás volt, édesanyja pedig cselédként dolgozott, hogy egy kis pluszpénzhez jusson a család – olvasható Facebookon is megtalálható életrajzában. Ortega 13 évesen állt munkába, egy ingkészítőnél volt kifutófiú La Coruña városában, ami egy fontos textilipari központ volt. Később számos szabónál, számos üzletben dolgozott, és rájött, nem kellenek közvetítők, fontos, hogy amennyire csak leget, egy cégvezető minden egyes folyamatot maga tartson kézben. Ez persze önmagában kevés volt ahhoz, hogy a világ leggazdagabb emberei közé kerüljön.

Bár felsőfokú képzésben nem részesült, ő lett a vezetője egy helyi boltnak. Itt szembesült azzal, hogy csak a gazdagabbak engedhetik meg maguknak a jó minőségű ruhákat, és elhatározta, hogy ő bizony változtat ezen a dolgon. Amikor meglátott egy méregdrága, virágos neglizsét, hetekig foglalatoskodott sógornőjének nappalijában azzal, hogy egy jóárasított másolatot készítsen. A fehérnemű gyorsan elkelt, és innen nem volt megállás.1963-ban, 27 évesen létre is hozta saját cégét Confecciones Goa néven, amely fürdőköpenyek gyártásával és forgalmazásával foglalkozott. Tizenkét évvel később pedig jött a Zara, ami arról vált híressé, hogy elfogadható áron kínált jó minőségű, szép ruhadarabokat, és a többi ugye már történelem.

Amikor 2011-ben bejelentette, hogy visszavonul, a barcelonai IESE Business School oktatója, Jose Luis Nueno megjegyezte, ne számítsunk arra, hogy Ortega golfozással üti majd el az idejét, továbbra is ügyel majd arra, hogy ne csorbuljon a csoport hírneve. Sok gazdag vállalkozóval ellentétben, ő nem szeret hivalkodni a vagyonával, a pénzügyi hacacáré idegesíti, és vezérigazgatóként is aktívan részt vett a tervezési folyamatokban, ezen nagyon a visszavonulásával sem akar változtatni. Ortega annyira visszahúzódóan él, hogy csak néhány szerencsés embernek sikerült képet készítenie róla, interjúkat nem ad és csak nagyon ritkán tűnik fel nyilvános eseményeken, a Guardian szerint egyszer még a spanyol koronaherceggel való találkozót is elsunnyogta.

A visszavonulását is szerény módon intézte, nem volt nagy búcsúünnepség, egy üzenet formájában tudatta a közel 100 ezer alkalmazottjával, hogy az Inditex alelnöke, Pablo Isla veszi át a helyét. Az Inditex 2001-es tőzsdei debütálását is érdekes módon ünnepelte, 15 percen keresztül figyelte a híreket, majd megebédelt a céges menzán. Bár sok pénzt csinált abból, hogy a méregdrága ruhákat elérhetővé tette a kevésbé tehetős rétegek számára, ő a fast fashion egyik koronázatlan királya, ami saját stílusát illeti, nem megszállottja a divatnak. A wikipédiás szócikk szerint nem nagy híve a nyakkendőknek, csak az esküvőjére volt hajlandó felvenni egyet, és legszívesebben farmert és pólót visel. Sebaj, azért így is sikerült könyvet írni róla A mancio Ortega: DE CERO A ZARA címmel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta