OFFLINE

A te konyhád is koszos?

2012. június 3., vasárnap 09:03

Ha belejöttetek a főzésbe és napi szinten használjátok a konyhát, akkor nagyon fontos, hogy odafigyeljetek a tisztaságára, ugyanis ez a helyiség van leginkább kitéve a szennyeződéseknek. A nyers húsban, tejtermékekben, de akár a zöldség-gyümölcsön is válogatott baciluskolóniák élhetnek, amiket nem lenne praktikus hagyni elszaporodni. Összeszedtünk pár praktikát, amit ha szem előtt tartasz, mindig jól érezheted magad a konyhádban.

Maki Stevenson

Mindenkit megtanít főzni

A lakás egyik, ha nem a legintenzívebb koszforrása a konyha, a mindennapi főzés során komoly "veszélynek" van kitéve. Itt nem elég hetente egyszer takarítani, hanem napi szinten kell kisebb-nagyobb tisztítást végezni ahhoz, hogy minden rendben menjen.

A legideálisabb, ha eleve úgy rendezitek be a konyhátokat, hogy könnyen takarítható legyen, hiszen itt minden rész koszos lehet. A konyhában, vagy a konyharészben célszerű azt tárolni, ami ténylegesen oda való. Minél kevesebb dolog van láb alatt, annál könnyebb a főzés és a takarítás. Fele annyi idő alatt végeztek, ha nem úgy kell kezdenetek a kosszal szembeni harcot, hogy elpakoljátok a felesleges kacatokat.

A négy fő gócpont a hűtő, a szemetes, a mosogató és a tűzhely, ezekre kell leginkább odafigyelni.

Hűtő

A hűtőt, attól függően, hogy önleolvasztó vagy hagyományos, különböző időszakokban kell átmosni. A hagyományos hűtőket érdemes havonta leolvasztani, az önleolvasztó változatot negyedévente is elég. Ilyenkor pakoljatok ki belőle mindent, figyeljetek arra, hogy a mirelit áru ne romoljon meg. Várjátok meg, amíg a jég a fagyasztórészből kiolvad. Tegyetek edényeket, esetleg kannát - ha belefér - a hűtőbe, és gyűjtsétek ebbe össze a jégdarabokat. Ha teljesen kiolvadt, mossátok át ecettel, szódabikarbónás langyos vízzel, vagy fertőtlenítőszeres vízzel, a szennyezettségtől függően akár többször is, majd papírtörlővel töröljétek szárazra. Külön mossátok le a rácsokat és a gyümölcstartó műanyagrészt is. Figyeljetek oda minden apró zugra. Ha tiszta a hűtő, tehettek bele hűtőszagtalanítót. Mindig figyeljetek arra, hogy az ételeket lezárható dobozban tároljátok, hogy a szagok ne keveredjenek, és az egyik étel ne vegye át a másik ízét. A legjobb, ha átlátszó tárolókat használtok, adott esetben érdemes felcímkézni őket. Hetente szükségszerű egy leltárt tartani, annak elkerülése végett, hogy lejárt vagy romlott élelmiszereket ne tároljunk.

A hűtőben az sem mindegy, mit hova tesztek. Nyers húst, halat mindig legalulra kell tenni, hogy véletlenül se csepeghessen rá belőle semmi más ételekre. Az ilyesmit mindig tálcán vagy tálban tegyétek a hűtőbe.

mosogatás

Szivacsok

Érdemes külön használni egy szivacsot az edények tisztításához, és egyet általános konyhai célokra, ennél többet is használhattok. A szivacsokat rendszeresen cserélni kell, mert könnyen megtelepednek bennük a baktériumok. Használat után alaposan öblítsétek ki és szárítsátok ki. Van már olyan szivacs is, amelyet súrolószerrel töltöttek fel, makacsabb szennyeződések eltávolítására - ezt is használhatjátok, poharak és üvegek tisztításához pedig hosszúnyelű kefét ajánlunk. Az edények tisztítása esetében van, aki a citromra esküszik, ezt is kipróbálhatjátok, illetve a grapefruitmag olajat fertőtlenítésre.

Tűzhely

A tűzhely típusának megfelelő tisztítószert válasszatok a tisztántartás céljából. Egyszerű gáztűzhelynél mosogatószert és általános tisztítót is használhattok. Minden főzés után, ha koszos lesz a tűzhely, érdemes lemosni. A foltokat ne hagyjátok rászáradni, ráégni pedig semmiképpen sem. A sütő tisztítására használjatok sütőtisztító spray-ket, ezek általában leoldják a makacs szennyeződéseket. Ha nagyon zsíros a tűzhelyetek, akkor a hideg zsíroldó jön szóba. Ezt ne keverjétek más vegyszerrel. Fújjátok rá a piszkos felületre, hagyjátok állni, majd szigorúan gumikesztyűben mossátok le.

Kisgépek

A mikrósütőben gyakran előfordul baleset, ezért célszerű hetente-kéthetente langyos vizes, szódabikarbónás vagy tisztítószeres vízzel átmosni a belsejét. A legtöbb mikró üvege kivehető, ezt mossátok el mosogatóban.

A vízforralót és a kávéfőzőt időnként ecettel vagy kisgépekhez kínált vízkőoldóval tisztítsátok meg.

Szemetes

A szemetesbe mindig tegyetek szemeteszsákot, legjobb, ha füleset használtok, mert ezt könnyű megfogni. A szemetet ne őrizgessétek, amilyen gyorsan tudjátok vigyétek ki. A szemeteskukát pedig használattól függően, hetente-kéthetente mossátok ki, erre a célra használjatok fertőtlenítő hatású tisztítószert.

konyha

Vágódeszka

A leghikénikusabb a műanyag vágódeszka, ami mosogatógépben mosható, akár 70 fokon is. Ebből is érdemes többet tartani, külön a nyershúsoknak és a zöldségeknek.

Edényszárító

Fa edényszárítót, bármilyen szép is, nem túl higiénikus használni. A műanyag edényszárító jó megoldás lehet, ha el tudjátok időnként mosni mosogatógépben 70 fokon. Ellenben a fémszárítókkal kevesebb gond van. A tálcából rendszeresen öntsétek ki az összegyűlt vizet, és hetente egyszer mossátok el a tálcát. Ha a tálca is fémből van vigyázzatok, hogy ne legyen rozsdás.

Általános tippek

Ha főzés közben koszos lesz a padló, töröljétek fel a foltot. A konyhában a főzés intenzitásától függően célszerű akár hetente kétszer-háromszor is felmosni. Havonta egyszer takarítsátok le alaposan a pultot, ilyenkor szedjétek le az összes gépet, illetve ha egyéb dolgok vannak, akkor azokat is, és mossatok át alaposan minden zugot. A konyhában a kosz akár a páraelszívó tetején is képes megtelepedni, így érdemes azt is, és minden más elképesztő helyet havonta egyszer átmosni.

A molyokkal, csótányokkal és egyéb kártevőkkel szemben hatásosnak bizonyul, ha fém-, és üvegtárolókba teszitek a megnyitott élelmiszereket. Ezek használatával a takarítás is könnyebbé válik.

A konyhában szellőztessetek sokat, engedjétek be a friss levegőt. Az ablakot is többször pucoljátok mint az egyéb helyiségekben. Ablaktisztítóként is használhattok ecetet.

A konyharukákat rendszeresen mossátok ki, és ne használjatok erős őblítőt a tisztítására, mert a nyers kelttészta könnyen átveszi a vegyszer ízét.

Kezetek kímélésére használjatok gumikesztyűt, ha a vastag kesztyűben nem boldogultok vegyetek orvosi kesztyűt drogériákban vagy gyógyszertárakban. Takarítás után kézápoló krémmel kenjétek be a kezeteket, de bőrápoló pakolással is regenerálhatjátok.

Napi félóra a konyhában megtérülő befektetés ne sajnáljátok rá az időt!

Hozzászólások jöhetnek a facebookon, további Alapkonyha cikkek az Alapkonyha fejlére kattintva.

Alapkonyha wiki

Az Alapkonyha mentora a Makifood Főzőiskola. Következő órák: 06.08. Sushi workshop.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta