7 stílusszabály, amit sose szegjen meg

Stacy London amerikai divattanácsadó és televíziós személyiség, a „Mit ne vegyél fel” című műsor vezetője. A divatkatasztrófák szakértője a Vogue szerkesztőjeként kezdte pályafutását, azóta kipróbálta magát a Today Show stylistjaként és több üzleti tanáccsal is segített nagyvállalatokon. Volt a Pantene hajápolási termékek, a Woolite mosópor, a Dr. Scholl és a Lee farmer nagykövete is, továbbá olyan hírességeket látott már el öltözködési tanácsokkal, mint Kate Winslet vagy Liv Tyler. London 2003 óta társházigazdája a TLC-nek, melyben ódivatú, slamposon öltözködő embereket próbálnak drasztikusan átalakítani.

Októberben megjelenő „The Truth About Style” című könyve kapcsán Stacy felfedte 7 stílusszabályról szóló elméletét. Könyve azokon a nőkön kíván segíteni, akik tudják, mit kell tenniük, csak nem teszik meg a célhoz szükséges lépéseket.

Vegyél új melltartót!

A tanácsadó szerint a hét szabály közül az első, amit sose szegjünk meg, hogy legalább félévente újítsunk be egy melltartót. Sok nő évek óta automatikusan ugyanazt a fazont és méretet hordja, és bár általában ismerjük méreteinket, mellméretünk drasztikusan megváltozhat rövid idő alatt is egy diéta, vagy egy hormonális vihar miatt. És ha nem kényelmes a melltartó, a ruhánkban sem fogjuk jól érezni magunkat.

Stacy London
Stacy LondonMichael Buckner

Ne húzz zsákot magadra!

Második alapszabály, hogy kerüljük a formátlan, nagyméretű ruhákat, amik elrejtenek minket és az alakunkat. Válasszunk olyan öltözködési stílust, ami hangsúlyozza kedvenc testrészeinket és elrejti azokat, amiket kevésbé kedvelünk. A rosszul szabott darabokban nagyobbnak fogunk látszani, mint amekkorák valójában vagyunk.

Legyen derekad!

A harmadik szabály a derék kihangsúlyozása, amit mindféle alakra ajánl a tanácsadó. A figyelmet egyszerűen a derékra és a csípő kiemelésére irányíthatjuk egy derékövvel vagy egy szűk, alakkövető felsőrésszel, derékban szűk szoknyával, kevés gombbal díszített, dereket hangsúlyozó kabáttal, zakóval. A magas derekú nadrág azonban nem ajánlott.

Mindig próbálj!

Ne kövessük el azt a hibát, hogy megveszünk valamit, mielőtt felpróbálnánk. Sok nő siet vásárlás közben, csak otthon próbálja fel a megvett ruhát, és akkor jön rá, hogy nem áll jól, majd nem ér rá visszavinni a rossz választást az üzletbe. Spóroljon magának időt még az elején azzal, hogy szán tíz percet a próbálásra a boltban. Az egyetlen kivétel a szabály alól a fürdőruha, London szerint érthető, ha ezt otthon akarjuk megnézni magunkon.

Vegyen cipőt!

Ötödik szabály a cipőcsere. A cipő az egyetlen olyan elem, ami drámaian képes megváltoztatni bármilyen öltözetet. Tehát elég egy új cipő szezononként, és máris trendik leszünk!

Ne vásárolj leárazáson!

Ne vásároljunk meg dolgokat csak azért, mert kiárusítás van. A nők hajlamosak azt hinni, hogy azért, mert valami akciós, azonnal érdemes lecsapni rá, pedig a legtöbb esetben csak a szekrény legalján köt ki. Vásároljunk tudatosan olyat, amire tényleg szükségünk van, vagy ami valóban jól is áll. Az árcédula ebben az esetben igazán mellékes, a nők ugyanis többet költenek leárazáskor, mint amennyiből az új kollekció egyik menőbb darabját hazavihetnék.

Fő a változatosság!

Végül a hetedik a szabály, a változatosság, mely az élet sava-borsa. Nagyon fontos a nők számára, hogy új dolgokat próbáljanak ki. Negyedévente nézzük át ruhatárunkat, mérjük fel, milyen arányban oszlanak el a szekrényben a semleges darabok, az egyszínűek, a mintásak, és szelektáljunk textúrák szerint is. Ha valamiből kevesebb van, vagy egyáltalán nincsen, akkor abból szerezzünk be annyit, hogy az mennyiségre egyensúlyban legyen a többivel. Így könnyebb variálni öltözködésünket, hogy érdekesek és változatosak maradjunk.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek