OFFLINE

25 tervezőnő, aki megváltoztatta a divatot 2.0

2012. május 20., vasárnap 16:43


Sorozatunk első részében a kezdetektől mutattuk be a legkorszakalkotóbb női designereket Coco Chaneltől a ready to wear feltalálójáig, Claire McCardellig. Mondhatnánk, az ötvenes évektől kezdve már ki volt kövezve az út a következő tervezőgenerációnak, ahonnan listánkat folytatjuk.

Bonnie Cashin –fent említett McCardell mellett– szintén az amerikai sportruházat és ready-to-wear úttörője volt. Cashin fontos szerepet játszott a réteges öltözködés megteremtésében, a high-end divat és női kiegészítők használatának fontosságában. Ruhái szerepet kaptak olyan hollywoodi szuperprodukciókban is, mint az "Anna and the king of Siam" vagy az "A Tree Grows in Brooklyn".

A varsói származású Barbara Hulanicki a Brighton Művészeti Iskola elvégzése után nyitotta meg ikonikus boltját, a Store Bibát, ami az akkori rock and roll stílus szinonimájává vált, ügyfelei közé tartozott a Rolling Stones, David Bowie és Marianne Faithfull is. Anna Wintour első munkahelye is Hulanicki üzletében volt, az amerikai Vogue mai főszerkesztőjét értékesítési asszisztensként alkalmazták.

Az 1934-ben született Mary Quantnak köszönhető a miniszoknya, amit London sikkesnek számító Chelsea negyedében, Bazaar nevű butikjában árult 1955-től. A miniszoknya feltalálását maga a királynő is elismerte és ki is tüntette érte a tervezőt. Quant 2000-ben vonult vissza az üzleti életből, de főművének már világnapja is van.

Sonia Rykiel kirakatrendezőként kezdte pályafutását egy párizsi textiláruházban, majd 1953-ban férjhez ment egy elegáns butik tulajdonosához, Sam Rykielhez. A „kötés királynőjének” is nevezett Rykiel első kreációját "szegény fiú pulóverének" keresztelte és férje márkájának neve alatt forgalmazták. A szimbólummá vált pulóver az Elle magazin címlapjára is felkerült, mellyel nemzetközi hírnevet szerzett magának. Kötött darabjainak jellegzetessége a szegélyek elhagyása, de Sonia Rykiel tett először a pulóverekre betűket és szavakat is.

Katharine Hamnett a nyolcvanas években vált híres divattervezővé túlméretezett pólóival, amiket fekete-fehér üzenetekkel díszített, ezzel megalkotva az anti-divat fogalmát. Drogellenes „Válaszd az életet!” feliratú pólója, amit George Michael viselt, emlékezetes lehet a Wham! egyik videoklipjéből.


Rei Kawakubo az 1980-as években forradalmasította a párizsi divatot. Kawakubo soha nem tanult szabászatot, ihletet a városi kultúrákból és tradicionális japán divatból merített. Kawakubóért olyan sztártervezők rajonganak, mint Marc Jacobs, Stefani Pilati vagy Alexander McQueen. Korai munkáival, az arcvédős garbóval, kitömött ruháival és a Comme des Garçons márkával divattörténelmet írt.

Rei Kawakubo
Rei Kawakubo
Fotó: Gonzalez Gil

Vivienne Westwood 1971-ben nyitotta meg első butikját, ami egyszerűen csak a SEX nevet kapta. 1973-tól kezdte el gyártani megbotránkoztató fétistárgyait, lázadó feliratú pólóit, melyek szerves részei lettek a modern punk, a new wave kultúrának. Westwood nélkül nem olyan lett volna a Sex Pistols, amilyen, nem léteznének biztosítótűvel díszített ingek, nem járnánk platformcipőben, kockás nadrágban, de szakszerűen redőzött, elegáns ruhákban sem.

Vivienne Westwood
Vivienne Westwood
Fotó: Kgc-42

Betsey Johnson a hetvenes évek elején kezdett el hordható divattal foglalkozni, 1972-ben már az amerikai Coty Award-dal tüntették ki. Johnson Japánban állatmintás kollekcióival aratott sikert, 2002-ben pedig New York fashion streetjén, a VII. sugárúton adták át a „Fashion Walk of Fame” kezdeményezés keretében a Betsey Johnson nevével kikövezett útszakaszt. Johnson már 1999-ben demonstrált az anorexiás modellek foglalkoztatása ellen – hozzá képest a Vogue erős késében van. A tervezőnő giccsbe hajló, extravagáns ruháit olyan hírességek hordják, mint Courtney Love, Jennifer Aniston vagy Salma Hayek.

Betsey Johnson
Betsey Johnson
Fotó: Matrixpictures.co.uk

Sorozatunk utolsó, harmadik részében bemutatjuk majd a középosztály tervezőjét, Diane Von Fürstenberget, a fehér ing anyját, Carolina Herrerát, minden esküvőre készülő amerikai lány álmát, Vera Wangot, a korántsem ismeretlen Miuccia Pradát és Stella McCartney-t is!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta