18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Zaklatják a modelleket és kokainnal tömik őket

Egy 29 éves amerikai modellszövetséget alapított és kutatásba kezdett a modelleket fenyegető veszélyekről. A Sara Ziff által alapított szövetség célja, hogy felszólaljon a szexuális zaklatások ellen, előmozdítsa az egészséges táplálkozás elterjedését, és segítse a biztonságos munkavégzést a modellszakmában dolgozók számára - osztotta meg a Huffingtonpost.

A szövetség nemcsak a modelleket képviseli, de kutatásokat is végez. Legutóbb azt vizsgálták, hány modell találkozott kábítószerekkel, hányan szenvednek étkezési zavarban és hányukat zaklatták szexuálisan.

Sara Ziff
Sara Ziff

A szövetség azután alakult meg, hogy kiderült, hogy Marc Jacobs túl fiatal modelleket alkalmazott, és az Amerikai Divattervezők Tanácsa is felülvizsgálja az egészséges étkezésre irányuló előírásokat.

A modellszövetség a Fashionista blogon tette közzé felmérését, melyet 241 modellnek küldtek szét. A kérdőívet ehhez képest csak 81-en töltötték ki, a szövetség is beismerte, hogy ez igen kevés, az adatok mindenesetre meglehetősen sztereotip képet adnak a modellekről.

A 81 válaszadó modell több mint a fele 13-16 éves kor között kezdett a szakmában dolgozni. A legtöbbjüket a szülők soha vagy legfeljebb ritkán kísérték el a fotózásokra, vagy egyéb munkákra. Több mint 80 százalékuk találkozott már drogokkal a munkája során, 50 százalékot kínáltak kokainnal például. A modellek 28 százaléka érezte már úgy, hogy kényszeríttették a szexre, 29 százalékukat pedig zaklatták szexuálisan, habár nem részletezi a kutatás, hogy ez pontosan mit jelent. A lányok nagy része (68 százalék) alvászavarokkal és depresszióval küzd.

Naomi Cambell és Kate Moss nem titkolja, hogy drogozott, egyesek viszont nem csak szedik, árulják is a cuccot. Jodie Kiddnek a Marks & Spencerrel kötött szerződése bánta a dolgot, és a Maserati sem kívánt vele együtt dolgozni, miután kiderült, hogy egy riporternek akart kokaint eladni.

Simone Starr aka Simone farrow
Simone Starr aka Simone farrow

Nem úszta meg ennyivel Simone Farrow, akit az ausztrál rendőrség nemrég tartóztatott le - írta meg a New York Fashion. Az Ed Hardy divatcég korábbi modellje után, aki a Playboyban is szerepelt, három évig nyomozott a ausztrál és az amerikai gyógyszerügynökség, miután kiderült, hollywoodi lakásából drogkartellt irányítva többek közt metamfetamint árult és szállított Amerika és Ausztrália között. Farrow-t elfogták, ám miután letette a 150.000 dolláros óvadékot, meglépett. A rendőrség végül egy olcsó Gold Coast hotelben talált rá.

Elfogása után a modell arra hivatkozott, hogy azért szökött meg, mert valaki meg akarta ölni a számos alvilági alak közül, akikkel kapcsolatban áll. Egy korábbi különleges ügynök az ABC Newsnak adott sommás nyilatkozatában az üggyel kapcsolatban így fogalmazott: „A kábítószer kereskedelem nem áll távol a modellkedéstől és a szórakoztató ipartól. Ha sehol máshol nem tud valaki érvényesülni, akkor mit tehet? A metamfetaminnal gyorsan lehet pénzt keresni.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek