OFFLINE

Bőrrákot okozhat a divatos gélmanikűr?

2012. március 9., péntek 09:19 |

Az utóbbi idők legbefutottabb manikűr újdonsága a gél-lakkozás, ami a szimpla lakkozásnál jóval tartósabb, hiszen a körmünkre kent anyag az UV-lámpa fényében pár perc alatt megköt és néhány hétig nincs is gondunk rá. Nem pattogzik, mindig fényes és egy idő után lenő.

Ám úgy tűnik, durva árat fizethetünk a tartósságért, ha valóban bőrrákot okozhat az az UV sugárzás, ami közben a kézfejünket éri. Elbizonytalanító híreink következnek.

tk3s 10102001 322

A Huffpost-on találtuk a hírt, hogy 2009-ben jelent meg egy cikk két nőről, akiknek a kézhátán bőrrák alakult ki, és akik a manikűrösnél rendszeresen tették ki UV sugárzásnak a kezüket. A tanulmány szerzője szerint a géles műkörömhöz szükséges, átlagban 10 perc sugárzásnak kitett bőrön nagyobb eséllyel alakul ki káros elváltozás. Anna M. Bender, a John Hopkins Egyetem elismert bőrgyógyásza szerint viszont ez a mesterséges UV fény nem emeli a bőrrák kockázatának kialakulását, főleg ha fényvédővel védjük a bőrünket.

stockfresh 134142 manicure-on-female-hands sizeM

A zselés műkörmölhöz már régóta használt, és most az új, egyre divatosabb zselés lakkozás miatt került most újra elő ezt a tanulmány, ugyanis ahhoz is szükséges az UV lámpa, így elvileg az is lehet veszélyes. De az is lehet hogy nem. Mindenesetre a gél-lakk kötési ideje mindössze 2 perc, és bár az eljárás alatt a különböző rétegek miatt többször 2 percet tartjuk az UV alá kezünket, az ritkán éri el a 10 vagy több percet.

Mind oly sok más tudományos esetben, itt sincs egységes álláspont, de amíg a hozzáértő szakemberek ezen vitatkoznak, további részleteket és kételkedő kommenteket a Washington Post oldalán olvashat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta