Orrműtéttel vetett véget a gúnyolódásoknak a tinilány

„Akár tetszik, akár nem, a külsőnk alapján ítélnek meg minket” – nyilatkozta egy amerikai plasztikai sebész, aki nemrég új orrot csinált egy 13 éves lánynak, a tinédzser ugyanis nem bírta elviselni, hogy folyton csúfolják őt karakteres arcéle miatt. Bár dr. Sam Rizk minden negyedik orrműtétre vágyó páciense tizenéves, Nicolette Taylor a legfiatalabb, akin ilyen beavatkozást végzett. Az orvos szerint nem minden esetben lesz erősebb egy illető attól, ha folyamatosan piszkálják, hanem vannak, akiknél komoly önbizalomhiányt okoz. Nicolette Taylor édesanyja pont ebből az okból vitte el a lányát plasztikai sebészhez: „Ha van egy dolog, amitől ennyire rosszul érzi magát a bőrében, akkor miért ne tennénk ellene valamit” – nyilatkozta az ABC riporternőjének az asszony.

Nicolette Taylor kisgyermekként és nyolcéves korában is eltörte az orrát, de a hetedik osztályig nem igazán zavarta, hogy az a balesetek miatt eldeformálódott. Az osztálytársai azonban ekkor elkezdték a közösségi oldalakon csúfolni, pedig a lány a népszerű diákokhoz tartozik. „Mindenki látta, hogy mit irogatnak. A barátaim is, az új ismerőseim is, nem akartam, hogy kibeszéljenek, mert a pletyka gyorsan terjed” – nyilatkozta a lány.

Az egykori gyerekmodell édesanyja, Maria Taylor szerette volna megvárni a műtéttel gyermeke 18. születésnapját, de amikor szembesülni kellett azzal, hogy lánya sír az online gúnyolódás miatt, úgy döntött, nem vár tovább, és be is jelentette konzultációra. Nicolette Taylor a műtét óta boldog új orrával, de biztos, ami biztos alapon iskolát váltott. Mint elmondta, lehet, hogy ismét csúfolják majd, de nem igazán érdekli, mert elégedett a külsejével.

Dr. Richard Gallagher gyermekpszichológus szerint fontos, hogy a gyerekek megtanuljanak kiállni magukért. Persze megérti, hogy mennyire megviseli a fiatalokat, ha a közösségi oldalakon folyamatosan negatív dolgokat olvasnak, és emiatt nincs más megoldás, a kamaszok 15 éves korukig nem használhatnák a Facebookot és társait, a szülőknek pedig teljes hozzáféréssel kell rendelkezniük azon internetes szolgáltatásokhoz, amelyeken keresztül gyermekeik kommunikálnak. Az ABC információi szerint tavaly az Egyesült Államokban körülbelül 250 ezer tinédzsernek volt plasztikai műtétje. Bár hivatalosan nincs korhatár, a szakemberek többsége szerint meg kell várni, hogy a növekedés befejeződjön. Dr. Sam Rizk szerint a lányoknál az orr 14 éves kor után már nem változik, tehát szabad a pálya.

Már korábban is írtunk amerikai tinédzserekről, akik mellnagyobbítással, botoxkúrával védekeznek a gúnyolódók ellen. „Ez olyan, mintha egy színes bőrű ember elmenne az orvosához, és azt mondaná, hogy szeretne egy más bőrszínt, mert elege van a rasszizmusból. A probléma forrása valójában nem az illető orra, hanem a gúnyolódás, a terror maga” – nyilatkozta a tendenciával kapcsolatban dr. Ned Hallowell gyerekpszichológus, aki szerint a szülők minden értelemben veszélynek teszik ki gyermeküket, ha megengedik, hogy megoperáltassa magát. És, végignézve a Velveten megjelent cikkeket, vannak édesanyák, akik nem szívesen mondanak nemet gyermekeiknek, igaz, van, aki tényleg megvárja, hogy lánya (vagy fia) nagykorú legyen.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek