OFFLINE

Védelmébe vette ölelkező székét a másolással vádolt magyar tervezőnő

2011. február 24., csütörtök 17:44 |

A díjnyertes magyar termék, a Hug Chair. Forrás: TheHugChair.com - kattintson!
A díjnyertes magyar termék, a Hug Chair. Forrás: TheHugChair.com - kattintson!

Körbejárja a sajtót a VilággazdaságtólFókuszig az új magyar bútorsiker, a Hug Chair. A bútor tervezőjét, Asztalos Gabriellát két nemzetközi zsűri is elismeri a neki tulajdonított ülőalkalmatosságért: a Singapore International Furniture Design Award egyik fődíját május 8-án veheti át, New York International Contemporary Furniture Fair díjátadójára pedig 2011 májusában kerül sor.

A szakma lelkesedése nem meglepő: a bútor valóban remekmű, egyszerre van meg benne a gondolatiság és a szívet-szemet gyönyörködtető esztétikum. A kérdés inkább csak az, hogy miért nem 2007-ben tüntették ki ezzel a megtisztelő figyelemmel, amikor a mexikói dizájner, Victor Aleman megtervezte gyakorlatilag ugyanezt a bútordarabot talp nélkül. Amint azt a Térkultúra blog bemutatta, a Loopty Loop Loopita, szintén egy majdnem kör alakban hajlított favázból áll és színeiben is megegyezik a Hug Chair prototípusával.

A Loopty Loop Loopita 2007-ből. Forrás: Yankodesign.com - kattinston!
A Loopty Loop Loopita 2007-ből. Forrás: Yankodesign.com - kattinston!

Számos példa adott a nagy elődök iránti tisztelet kifejezésére, amikor is egy bútor annyira megihlet egy dizájnert, hogy késztetést érez az átalakítására, újragondolására. Emailben megkerestük a magyar tervezőt, Asztalos Gabriellát az ügyben, aki válaszában felhívja arra a figyelmet, hogy a spirálformát rajta kívül rengeteg a designer használja, a többi szempontból pedig a Hug Chair merőben különbözik a Loopty Loop Looptitától. Alább a tervezőnőt idézzük.

"A Hug Chair ötlete 2009 áprilisában született Barcelonában egy iskolai feladatnak köszönhetően, ahol az “ölelés”-ről kellett készíteni egy bútordarabot. Ezeket a terveket a mai napig őrzi az iskola. A formatervezésben mindannyian a természetből merítjük az alapötleteket, alapformákat. A spirál is egy, a természetben mindenhol jelen levő forma (szőlőfürtök, a tenger hullámai, a csiga háza vagy egy emberi ölelés), így nem csoda, hogy rengeteg tervezőt megihletett. A három lábú székek vagy az egylábú asztalok tervezőiről is butaság lenne azt állítani, hogy lopnak, csak azért, mert nem ők tervezték meg az első ilyen szerkezetű bútort.

Egy másik hasonló példa: Ice Lounge, tervezte Claudio Colucci - kattintson!
Egy másik hasonló példa: Ice Lounge, tervezte Claudio Colucci - kattintson!

A Loopty Loop Loopita fekvő bútorszerkezet létezéséről 2010 nyarán értesültem, amikor egy barátom szólt, hogy látott egy, az én székemhez hasonló tervet. Ekkor vizsgáltam meg részletesen, az egyetlen szembetűnő hasonlóság (a közismert spirálformán kívül) a külső faszerkezet anyagválasztása volt. A sötét fa és világos kárpit használata igen elterjedt, több száz bútortervező használja, mivel ez eleganciát és igényességet kölcsönöz. Az említett design egy földön fekvő szerkezet, és nem fából van 360 fokban meghajlítva (mint a Hug Chair), hanem fadarabokból van összeállítva, így állítható hosszabbra és rövidebbre. Tehát sem szerkezetében, sem funkciójában, sem felépítésében nem hasonlít a Hug Chairhez.

Ezen kívül ebben a cikkben azt vitatják, hogy abban az évben, amikor a Loopty Loop Loopita tervezője megtervezte ezt a spirálbútort, akkor egy másik tervező rég megtervezte, legyártatta és ugyanabban az évben meg is nyert egy nemzetközi designversenyt egy rendkívül hasonló, The Therapist nevű designjával.

Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy a a Loopty Loop Loopitáról csak 3D computer-rajzok vannak, ez a terv soha nem lett megvalósítva, valószínűleg mivel nem lehetséges egy fizikálisan és funkcionálisan életképes modellt gyártani belőle, míg a Hug Chair létezik és kiválóan működik funkciójának megfelelően.

Még egy utolsó és talán legfontosabb tényező, hogy a szingapúri és New York-i designverseny 10-12 tagú zsűrijei a designvilág legbennfentesebb specialistái. Ők ismerik az összes újonnan felbukkanó és múltban megjelent bútort és bútortevet. Ők is jó párszor szembetalálkoztak már ezzel a klasszikus spirálformával és ezzel az anyagkombinációval, mégis a Hug Chairt választották meg díjnyertes terméknek."

(A Tejben-vajban vendégbloggere Nikoletti Petra lakberendező. Saját blogjának címe Térkultúra, amely itt olvasható.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.24 18:47:36penelope garcia

  Nekem mindegyik megoldás tetszik, bár a LLL talán kicsit jobban, mert pillanatnyi igényhez alakítható, és jobban el lehet benne tehénkedni. :)

 • 2011.02.24 19:57:1410 000

  Engem nem győzött meg a védekezés.

 • 2011.02.24 20:01:06redwolf

  Szép, és minden nézetből más. Nekem az sötétbarna babszerű növény jut eszembe róla, ami valami fáról potyog le, nem jut eszembe a neve. De a cikkből nem derült ki, kik vonják kétségbe a nyertes teljesítményét: magyar, vagy külföldi tervezők. Savanyú a szőlő mindkét esetben: így könnyű, mondják, pedig mégis ez a magyar leány nyert. Gratulálok neki.

 • 2011.02.24 20:24:22version

  valaki irja le mert jo ez a szek? rendesen fekudni nem lehet benne, csak ulni azt is 180 fokos szogben egymashoz kepest
  az anyag felhasznalasa pazarlo , mind a butor teteje hasznaloton kivuli igy feleslegesen dragitja, es a nagy tomor fem talp is dragito tenyezo

  egy normalis designer ha le is rajzol egy ilyet nem fogja megvalositani mert alkalmatlan es felesleges

 • 2011.02.24 21:12:53saudade

  There is an error to mention they're just 3D models, the furniture was made in American Hardwood Export Council Award in Mexico City. Some images are on their website [www.victoraleman.mx], although there is in this version, but another aimed at outdoors.

 • 2011.02.24 21:22:50_______________

  2011.02.24 20:24:22version
  Miért jó? Egy hozzád nagyon közel álló személlyel nagyon jó egy ilyen dologban ücsörögni a nappaliban.

 • 2011.02.24 22:11:42Irigymagyar

  Micsoda komoly szakmai csapat jött itt össze, akik felülbírálják mindkét szakmai verseny minden bizonnyal sokkal kevésbé járatos zsűrijének döntését. Szánalmas és szomorú! Ahelyett, hogy egy honfitársunk nemzetközi sikerének örülnénk, hogy messzire viszi a magyarok hírét, ehelyett itt áskálódtok ellene??? Mi érdeketek fűződik ehhez??? Gonosz az, aki érdek nélkül akar ártani! Még ha máshonnan merített is, ezt nem tudjuk, hiába mondtak egyesek verdiktet, akkor is ő nyerte meg,ti szánalmas irigy lúzerek! Győzike egyszer mondott jót, sajnos igaza volt: az a baj a magyarral, hogy irigy! És sajnos itt az élő példa! Eddig miért nem merült fel ez??? Miért csak itthon??? Mi van veletek, emberek? Kár, h van moderátor! Vérlázító ez az egész! Ki kezdte ezt el? Valami bukott dizájner?

 • 2011.02.25 08:50:38pontypofájú mókusgalamb

  nekem kell ilyen, baromi jó!

 • 2011.02.25 09:24:37saphena

  Hú én bármelyiket elfogadnám, csak éppen nekem kellene kiköltöznöm, olyan kicsi a lakásom...

 • 2011.02.25 10:33:50Oleg Gontar

  szőlőfürtökon nincsenek spiralok. A szollo indakrol lelogo kacsok vegen vannak spiralok.

 • 2011.02.25 12:18:18zsof.berg

  Ezek tényleg jól néznek ki, de nem nekünk hétköznapi embereknek készült. Még az sem baj az ilyen bútoroknál, ha kényelmetlenek, meg az sem, ha sosem fogják használni őket. Áll egy ilyen a 200 nm-es nappaliban és marha jól néz ki :)

 • 2011.02.25 13:34:03Oleg Gontar

  en szabadalmaztatok egy ilyen szeket, csak az ize ami alatta van az legyen a tetejen, es legyen a menyezetre teve.

 • 2011.02.25 16:38:02inf3rno

  Őszintén szólva én örülök, hogy magyar nyerte azt a versenyt, és egyáltalán nem érdekel, hogy lopta vagy sem, azt a zsűri dolga eldönteni.

 • 2011.02.25 17:46:54majombékahal

  Ha lopta,akkor szégyellje magát,mert leégette magát is,meg az országot is! Ha meg nem lopta,gratulálok neki! (bár nekem gyanús...)

 • 2011.02.26 21:43:40terkultura.com

  Victor Aleman, a Loopita terezőjének levele a témában (egy az egyben, angolról magyarra fordítva, semmit hozzá nem téve):

  "Kutattam kicsit Asztalos Gabriella Hug Chair-je és az én Loopitam dizájnja közti egybeesésről.

  Először is kiemelném, hogy a Loopita a 2006-os első vázlatokat követő, hat hónapos tervezési fázis után készült el, amelynek végén, 2007 márciusában bemutattuk az American Hardwood Export Council Award-on. A Loopitát szállíthatóság problémájának figyelembevételével terveztük (ezért áll 11 részből), ugyanakkor fontos szempont volt az esztétikum (beleértve a fa kettős görbületét, amely erős kihívást jelent a termelésnek). Lényege még a modularitás, hogy több Loopita összekapcsolásával csodálatos tereket lehessen megvalósítani. 2007 májusában beválasztották a második fordulóba, ahol kiállították (nem tervként, hanem késztermékként), és végül „diákok” kategóriában első helyen végzett.(http://www.ahec-mexico.org/ahecdesignawards/ahecdesignawards/segundo_concurso.html)

  A Loopita azóta számos könyvben, magazinban és blogban megjelent már, elsőként a Yankodesign-nál, majd – többek között - a DESIGN AND DESIGN OF THE YEAR 2009 c. könyvben. Megtalálható például Axel Thomae honlapján, a MiniCooper részére készített fotók között. (http://www.axelthomae.de/)

  2010 közepén a Trup Ocean Club pool bárja részére megterveztük a Loopita egy speciális, kültéri változatát, azóta ezt kereskedelmi partnerünkkel, akerozene design-nal Spanyolországba, Belgiumba, Oroszországba és Franciaországban szállítjuk. (http://kerozenedesign.com/)

  Mint látható, a Loopitának történelme van."

  Folytatás a következő kommentben...

 • 2011.02.26 21:45:30terkultura.com

  Victor Aleman levelének folytatása:

  "2010-ben megalapítottuk a Victor Aleman / Estudio-t (http://www.victoraleman.mx), ahol többrétű munka folyik. Egyrészt ezen keresztül forgalmazzuk a termékeinket, másrészt még több újdonságot kívánunk alkotni mi magunk, vagy kooperációban más dizájn stúdiókkal. Ilyen munka például a MUA-val közösen, rattanból készített Love is in the air, amely a 2008-as Dimueble-n elnyerte a zsűri különdíját a kreatív anyaghasználatért és a bútor koncepciójának újdonságáért (ez a bútor szintén végtermékként, és nem tervként mutatkozott be), vagy 2010-ben az AGENT-tel közös CTRUS-football koncepciója, amellyel megnyertük a Red Dot Luminary Award-ot.

  Ez a története a világ nagyságát megmutatni kívánó új utak teremtésének. Folytatjuk a világ elképzelését és építését olyanná, amilyennek szeretnénk. Mi nem tervezünk át dolgokat, ez filozófiánk."

 • 2011.02.26 21:55:30Irigymagyar

  terkultura.com: miért vagy az ellensége? Ki kérdezte Victor Aleman urat? Szánalmas vagy! Gratulálok Aleman úrnak és továbbra is örülök, büszke vagyok, h egy magyar ilyen versenyeket nyert. Te meg keresgéld csak, hol tehetnél keresztbe neki! Nem jött be az élet,mi?! Te nem nyertél ilyen díjakat, így hát nincs más, mint lehúzni másokat! De elegem van az irigy, rosszindulatú emberekből!

 • 2011.02.26 22:44:35terkultura.com

  Irigymagyar, nem vagyok az ellensége. Írt nekem a tervező, hát megosztom itt. Ezzel egyébként célom a saját tévedésemet is helyesbíteni, mert a témában megjelenő első külföldi blogbejegyzést félreértelmeztem, és azt hittem a Loopita egy darabból áll.
  Azt hiszem a legtisztább, ha minden tervező megszólalhat, így mindenki az összes információ birtokában tud döntésre jutni.
  Gabriellának sok sikert kívánok, én is úgy gondolom, a talpas bútor sokkal hasznosabb - mert ez a különleges forma ilyen módon tud csak bekerülni az őt megillető elegáns helyekre. Hiszen melyik szálloda halljában kuporognának a földön?

 • 2011.02.27 01:17:05NoOne

  nem 0 hozzászólás után a véleményem: a tervező írása nem védekezés, hanem tényközlés. szeretem a szép formákat, még akkor is, ha megvalósíthatatlan vagy nem funkcionális, csak szép.
  aki meg itt fikázik és fanyalog, az üljön már le egy ceruzával meg papírral, és találjon ki, tervezzen ülőbútort, ami az "öleléssel" kapcsolatos. ha kész, küldje el a velvetnek, aztán majd utána lehet nézni, hogy más tervezett-e ilyet korábban... igen ritka lesz a teljesen új ötlet, forma. nem mellesleg az újrafeltalálással sincs semmi baj, nagyrészt mindenki ezt csinálja születésétől a haláláig... :)

 • 2011.02.27 12:47:49puskin

  Na, nekem sem sok kommentem lehet, de azért bútortervezőként hozzászólok.
  A művésznő sajnos tényleg nem tett jót a magyar design hírnevének. Nem a "lopás" miatt, hanem azért, mert iszonyat nagy egoval áll ki egy olyan tárgy mellett, ami 20 évvel el van maradva az európai kortárs designtól.
  Irigymagyarhoz és a többi védelmezőhöz: megnézték a bútor arányait, anyaghasználatát, ergonómiáját? Inkább mondják rám hogy irigy vagyok, minthogy a 21. században ilyeneket tervezzek...

 • 2011.02.27 14:38:45Irigymagyar

  Irigy vagy! Ennyi! És okoskodsz! És mi rosszat tenne az amúgy iszonyat híres és sikeres magyar design hírnevének, ha nemzetközi díjat nyer vki? Annyira híres a magyar design, h 10ből 9 külfödinek a design jut eszébe Magyarországról és csak utána jön Puskás vagy a gulyás!? Gondolom a nagy magyar tervezői neveket listáján téged is fel tudunk felsorakoztatni! Neeem, csak viccelem! Nem is gondolom! Ez eddig a legszánalmasabb kultúrbunkó beszólás volt a témában, puskin! Már a névválasztás is olyan magaszos! Gondolom a teádat eltartott kisujjal iszod, mongyőő! És ismétlem önmagam, de te kérted: irigy vagy és csak okoskodsz! Abbahagytam, nem húzom fel többet magam az ilyen irigy, nárcisztikus okoskákon. Csak magyar támadta be a széket! Szégyen! Ez tesz rosszat a hírünknek, nem a "szék anyaghasználata"! Ostoba! Na a viszontnemlátásra!

 • 2011.02.28 11:43:50puskin

  Irigymagyar: lehet, hogy okoskodó vagyok, de akkor légyszíves fogalmazd már meg, hogy miért véded ezt a széket, azon kívül, hogy magyar csinálta?
  Látszik, hogy nem ismered a magyar designt, ha nem tudod, hogy Moholy és Breuer is annyira közismert mint Puskás.
  És igenis nem tesz jót a magyaroknak egy nemzetközi plágiumper, mert sajnos egy rossz tíz jót mos el, és mivel Asztalos Gabriella neve nem sokat mond, azt fogják megjegyezni, hogy magyar.
  Egyébként, ha neked örömet szerez, nyugodtan gondold, hogy irigy okostojás vagyok:D

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta