OFFLINE

Retus előtti és utáni képekkel a Photoshop-függőség ellen

2010. június 22., kedd 10:30

A Debenhams brit üzletlánc az utóbbi pár hónapban kétszer is bebizonyította, hogy őket igenis érdeklik azok a vásárlók is, akik nem feltétlenül hasonlítanak a kifutón vagy a magazinokban látható modellekhez. Először negyvennégyes méretű próbababákat helyeztek el a kirakatban, majd egy mozgáskorlátozott modellt kértek fel arra, hogy szerepeljen a reklámkampányukban.

A bikiniszezont is önbizalom-, és nyilván forgalomnövelőnek szánt megmozdulással üdvözlik. Miközben a különböző magazinok sorra ontják a "retusmentes" fotókat, addig a Debenhams egy bikinit viselő modellről készült képek segítségével részletesen be akarja mutatni, hogy a szakmában mit változtatnak meg az utómunkálatok során egy amúgy is szép és csinos modellen.

Fotó: Debenhams
Fotó: Debenhams

A Daily Mail szerint az eredeti képen az alábbi részleteket javították fel, vagy mondjuk úgy, hogy módosították digitálisan: megváltoztatták a modell bőrtónusát, eltávolították a kilógó hajszálakat, az arcot simábbá varázsolták, eltüntették a hónaljnál lévő redőket, hangsúlyosabb lett az árnyék a dekoltázsnál, lecsíptek egy kicsit az egyik vállból, lefaragtak a modell derekából, combjából és könyökéből is, és eltűnt a fürdőruha felsőrésze alatti bőrredő is. A fotókat először az Oxford Streeten található üzletben, pontosabban annak kirakatában lehet megcsodálni teljes valójukban, és mielőtt a kampányt az egész országra kiterjesztenék, a dolgozók természetesen alaposan kifaggatják majd a vásárlókat arról, hogy mennyire tetszik nekik a kezdeményezés. A kirakatokban egyébként a következő szöveg olvasható majd: „Nem avatkoztunk bele a természet dolgába. Ezt a képet nem retusáltuk. Ön mit gondol?”

Fotó: Debenhams
Fotó: Debenhams

A Debenhams egyik fejese, Mark Woods elmondta, azért találták ki ezt a kampányt, hogy a nők jól érezzék magukat a bőrükben, hogy ne csökkenjen az önbizalmuk amiatt, mert hamis képekkel hasonlítgatják össze magukat. „Persze ez nemcsak erkölcsi szempontból számít jó döntésnek, hanem anyagi szempontból is. Egyesek évente milliókat költenek arra, hogy jó képeket retusáljanak. A bevett gyakorlat szerint mi csak olyan apró dolgokat tüntetünk el a fotókról, mint például a pigmenthibák, vagy egy rossz helyen lévő tincs” – nyilatkozta Woods, aki hozzátette, örülnek annak, hogy részben nekik köszönhetően megindult a vita a retusálásról.

Önnek melyik kép tetszik jobban?

 • 4670
  A retusálás nélküli
 • 2409
  A retusált
 • 1414
  Egyik sem
 • 2312
  Mindkettő

Caryn Franklin divatújságíró szerint a kereskedőknek igenis megvan a kellő hatalmuk ahhoz, hogy felvegyék a harcot a túlzott retusálás ellen. Hozzátette, hogy a valóságnak minél jobban megfelelő ábrázolás a divatvilágban és szépségiparban nagyon fontos minden nő szempontjából. Jo Swinson képviselőasszony szintén üdvözölte a kezdeményezést. „Egyre többen jönnek rá arra, hogy nincs igazán szükség a retusálásra és az egyéb trükkökre ahhoz, hogy egy nő jól nézzen ki. Biztos vagyok abban, ugyanannyi fürdőruhát adnak majd el az igazi, nem retusált nővel, mintha egy digitálisan teljesen átváltoztatott modellel népszerűsítenék a termékeiket. A nők jól érezhetik magukat a bőrükben tudva azt, hogy a szépség nem egy elérhetetlen cél” – nyilatkozta Swinson, aki már egy kampányt is indított annak érdekében, hogy egyre kevesebb retussal találkozzunk a női magazinokat lapozgatva .

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.22 11:51:14Dinnyusz

  @dns10: a retusált a bal oldali

  Nekem semmi bajom nincs a jobb oldalival, úgy szép ahogy van. Minek belőle csontrakétát csinálni? :S Ehh, angolok. Emiatt van az, hogy sok csaj nem érzi magát jól a bőrében, mert beleültetik a félszet, hogy "jajj nem vagyok tökéletes". A nő úgy jó, ha természetes, a maga hibáival együtt. Úgy szép. Sőt, néha még a hibák szebbé is varázsolhatják egy "átlagember" számára, amiket itt ps-el eltűntetnek.

  Akkor már miért nem számítógéppel csinálják a "tökéletes nőt", kismilliárd poligonból?

 • 2010.06.22 11:57:42Houdini

  Semmi baj nincs a retusálással (és mint valaki említette már itt, a retus nem az utómunkával, a Photoshoppal kezdődik, hanem a sminkkel, világítással, objektívvel, sőt a fotóssal), ha magas színvonalon van végezve úgy, hogy a nézőnek fogalma se legyen róla, hogy finomítottak a képen. Ha nem rakták volna ki a retusálatlan képet is a retusált mellé, valószínűleg legtöbbünknek fel sem tűnt volna, hogy a csaj derekát karcsúsították, a melle alól levették az oda nem illő árnyékot, stb. Minden relatív, és a teljesen natúr, sminkeletlen, rossz világítás mellett, Photoshoppolatlan képeket egy színvonalas magazinba, plakátra, kirakatba sem lehetne kirakni. Nincs olyan ember, aki tökéletesen kamerához termett, akin egy bőrhiba sincs, vagy egy felesleges redő a hasán, combján vagy mittudomén hol....A retushoz érteni kell, és a jó munkához idő kell, csak nagyon sokszor villámgyorsan összedobnak egy magazin számot, ahol az utolsó pillanatban is változtatnak valamin a nagyokosok, és a jó Photoshop-munkásember meg kapkod, és sz@rt csinál (viaszos, pórusok nélküli bőr, kisimított, természetellenes vonások, elkent izomtónusok, stb.).

 • 2010.06.22 12:05:05GodmaNZ

  Csak megjegyeznem,a furdoruha also resze is retusalva lett.Van,amikor egy keves "tokeletlenseg" teszi meg vonzobba az illeto egyent. Soha nem jottek be a porcelanbabak, a termeszetes szepseg sokkal vonzobb.

 • 2010.06.22 12:09:52Facsi

  Claudia és Börtöntöltelék Sarolta retusálás előtti eredeti képeit kellene bemutatni kirakatban hányózacskótartók kihelyezésével.

 • 2010.06.22 12:15:26Elcseszett nick

  Dinnyusz: "Emiatt van az, hogy sok csaj nem érzi magát jól a bőrében..."
  Persze, meg a fűzőt is a Photoshop miatt találták ki. ;)
  A nők már a digitális kor elött is elégedetlenek voltak magukkal.

 • 2010.06.22 12:30:20FreeBitch

  Egyértelmű, hogy a bal oldali kép a retusált, mert azon nem látszik a bal melle alatti bőrredő.
  Egyébként szerintem a retus nélküli képpel sincs semmi gond!
  Jó alakja van!

 • 2010.06.22 12:36:03Martian

  A bal oldali retusált, jól láthatóan nem természetes a kinézete... de a jobboldalin is jól néz ki.

 • 2010.06.22 12:45:08elstib57

  Szerinem nem az áruházláncoknak kellene a fölösleges képátszabások ellen fellépniük, hanem a reklámstúdiók művészeti vezetőinek kissé mértékletesebbnek lenniük. A retus nagyon fontos eszköz, de tudni kell,hogy meddig lehet elmenni vele. A cikkben bemutatott képen szerintem nem vitték túlzásba az ázalakítást, bár van egy-két olyan javítás az alakon, amelyik a végeredményen nem oszt, nem szoroz.

 • 2010.06.22 12:52:09Mainframe

  A photoshopolásról cikket írni, majd ahhoz ilyen bélyegméretű képet mellékelni, és ezután még erről szavazást is kiírni szerintem már-már emberiség elleni bűncselekmény.

 • 2010.06.22 12:54:47Mi Rae

  2010.06.22 11:32:12www.SexHell.hu

  Nem ő az. Hasonlítsd össze: nézd meg az FHM-es képeit:
  [link]

 • 2010.06.22 13:03:19Kunok

  a melle alatti bőrredőt nézzétek....az a legfeltünőbb...egyébként a baloldali az átdolgozott.....nem olvastam még sehol, de sunáznám....ehehehehe

 • 2010.06.22 13:07:08Thon

  Minek a Photoshop, ha az eredeti is tökéletes?

 • 2010.06.22 13:26:50www.SexHell.hu

  Tényleg...köszi, pedig hasonlít....:):)

 • 2010.06.22 13:31:48félemelet

  Az intelligencia pont az a képesség, ami helyes döntésekhez segíthet hozzá akkor is, ha a döntéshez nincsenek mankóként egyértelmű igen-nem kritériumok. Aki a photoshoppolás totális elutasításában hisz, az valójában azt az igényét fejezi ki, hogy ne legyen szüksége ítélőképességre a dolgok megítéléséhez, hanem csak alkalmaznia kelljen egy ökölszabályt.

  Az intelligens ember ezzel szemben ránéz egy photoshoppolt képre, és megítéli, hogy a korrekció mértéke túlzott-e vagy sem, ízléstelen-e vagy sem, illetve kimeríti-e a pimasz hazugság mértékét vagy sem, stb. - és egy ilyen "elemzés" után fogad vagy utasít el egy-egy fotót...

 • 2010.06.22 13:37:39félemelet

  Érdemes lenne belátni, hogy szinte mindenki napi rendszerességgel módosítja a természetadta külcsínjét: frizurája van, a természetes testszagait eltűnteti vagy korrigálja, illatszereket használ, ruházattal korrigál, illetve kommunikál, borotválkozik/epilál, ésatöbbi... kérdés, hogy ha ez nem bűn, miért lenne bűn kisebb korrekciókat végrehajtani egy fotón...

  Érdekes kérdés lehet például, hogy aki betegesen photoshop-ellenes, az mit gondol például a érgi retusált fényképekről (közismerten ezerszer durvábbak voltak, mint egy hónaljredő eltűntetése :-D ), vagy arról, hogy mennyire tapsikolt, amikor a tablóképén lévő fotójáról a fotós lekapta azt a zavaró nagy pattanást az orra alatt. :-D

 • 2010.06.22 13:42:03félemelet

  A photoshoppolás tehát éppolyan kifinomult érzéket igénylő szakma, mint a sminkesnek vagy a fodrásznak lenni - vagy bármilyen más szakma, ami esztétikával foglalkozik...

 • 2010.06.22 13:49:40Mr Anderson

  Aki a fenti 2 képről nem tudja eldönteni, hogy melyik a retusált és melyik az eredeti, akkor az ne panaszkodjon, hogy mennyire utálja a retusálást.

  Hozzáteszem maximálisan természetesség párti vagyok.

 • 2010.06.22 14:01:20pillangópark

  A szép, egészséges bőrszínét miért szürkítették el vajon?

 • 2010.06.22 14:02:14solo

  Tényleg találgatni kell,h melyik a retusált??
  Lejebb van egy magyarázó kép is,ha egyeseknek nem tűnt volna fel!
  (Meg ,ha egyeseknek a látható különbségekből nem tűnik fel..)
  Hogy miért engednek bárkinek számítógépet venni meg internetet bekötni!!????

 • 2010.06.22 14:17:32ezanevemeskesz

  sunáznám a fotosoppot

 • 2010.06.22 14:27:22comment3

  Szerintem a harmadik kép a legjobb :), mert az nagyobb, és ott legalább látszik a fürdőruha. Ugyanis arról kellene, hogy szóljon a történet, vagy tévedek? :)))

  @ezanevemeskesz
  Mi az a sunázás? :D

 • 2010.06.22 14:40:42Felhasználásifeltét Elek

  A fotosopp addig jó, amig nem használják a liquify-t. Na onnantól már szabászat inkább!

 • 2010.06.22 14:45:45votvalamikor

  2010.06.22 10:56:31tetro:
  én speciel ezekre a képekre gondolva szavaztam az eredetire. Semmi értelme nem volt a fotosopnak. De mondjuk Cini esetében biztos nem arra szavaztam volna, de szerencsére azt nem láttam...

 • 2010.06.22 14:50:14szamok ember

  "vagy arról, hogy mennyire tapsikolt, amikor a tablóképén lévő fotójáról a fotós lekapta azt a zavaró nagy pattanást az orra alatt. :-D"

  Seggbesunázni volt kedvem a fotóst, mert leretusált a képemről egy anyajegyet.

 • 2010.06.22 14:53:11szamok ember

  "vagy arról, hogy mennyire tapsikolt, amikor a tablóképén lévő fotójáról a fotós lekapta azt a zavaró nagy pattanást az orra alatt. :-D"

  Sunázni lett volna kedvem a fotóst (férfi volt) valami tárggyal, mert leszedett a képemről egy anyajegyet.

 • 2010.06.22 14:54:16szamok ember

  Bocsánat, sokáig nem jelent meg, azért finomítottam. Azt hittem, kicenzúrázták.

 • 2010.06.22 15:12:42520d Touring

  Semmi gáz nincs a képpel, mert nem retusálták rommá. Alig észrevehető a különbség.
  Nekem retus után picit jobban tetszik.

  "UTÁLOM A RETUSÁLT KÉPEKET! Aki nem a lencsevégre termett, azt ne is fényképezzék!"

  Te sem vagy ép elméjű, ez 100%.
  Nem csak az a retus, ha valakinek lefaragnak a derekából, seggéből majd hozzátesznek a melléhez.. Áh mindegy. Hagyom. Úgyse fogod fel.

 • 2010.06.22 15:13:12calcarine

  ps előtt és után itt

  [link]

 • 2010.06.22 15:19:12vernarancs

  Az egesz divatszakma ilyen hazugsaghalmaz.

 • 2010.06.22 15:27:37gitáros

  Baromság az egész.
  A "modell bőrtónusának megváltoztatása" duma hülyeség, a teljes kép szín- és fényviszonyait változtatták, ahogy az egyébként is szokásos a fényképezésben már százvalahány éve.
  Az összes többi módosítás a modell testtartásának hibáiból adódik. Műteremben is lehetett volna ezeket javítani, jópár óra tökfölösleges pluszmunkával.
  Egyébként meg ha csak a jobboldalit nézitek, nincs azzal az égvilágon semmi baj. Ha meg a baloldalira rámondják, hogy "fotosop", ugyanúgy "megtaláljátok" a gonosz fotosopper kezenyomát rajta.

 • 2010.06.22 15:38:16csintapala

  Esetleg egy még kisebb kép jobb lett volna a cikkbe, mert akkor még azt sem lehetne megállapítani, hogy nő van rajta vagy férfi, nehogy azt, hogy milyen részletek vannak retusálva.

 • 2010.06.22 15:43:30szamba

  Véleményem szerint a retusálás nem egyszerűen csalás, hanem bűn. Meg kellene találni a módját, hogy valóban büntessék azokat, akik alkalmazzák!
  Egyre többet lehet erről a kérdésről hallani, de tudjátok-e, hogy a gyermek pszichiátriai osztályokon már 8-9 éves kislányok fekszenek súlyos állapotban anorexia nervosával, bulémiával? Hogy ezek az osztályok folyamatosan tele vannak? Hogy a kezelésbe bevont betegek mintegy 10 %-a bizonyosan meghal? Hoyg a gyógyulás 5-7 év is lehet?Hogy "meggygógyulók" örök életükre veszélyeztetettek lesznek, és bármikor visszaeshetnek? Az orvosi látókörbe nem került betegekről nincs információ. Tudjátok-e, hogy a felnőttek ellátására az Országos pszichiátriai intézet bezárása óta alig van lehetőség? Hogy az OEP által támogatott eü. rendszerben szinte lehetetlen ebből meggyógyulni?
  Ne tudjátok meg, mit érez egy anya, amikor a gyermeke az izomvesztés miatt már járni, ülni és feküdni is alig tud. Amikor az idegsejteket védő belső "zsírréteg" is elfogy és fizikai fájdalom a létezés..
  Mi nem adjuk fel! Igenis meg fog gyógyulni a lányom!
  Kérem, hogy mindenki, aki tehet a hamis testkép idealizálása ellen, tegye meg a maga részét, emelje fel a szavát!

 • 2010.06.22 15:56:58Aqvasky

  Ez a nő bármelyik képen is nézem, csodaszép, neki aztán nem kell fotosop, nem úgy mint a celebvilágunk 90%-hoz...

 • 2010.06.22 16:20:45andlagókandalló

  sunáznám

 • 2010.06.22 16:31:50Elcseszett nick

  szamba: Olvashatnád a kommenteket. Nem vagy százas, ha azt gondolod, hogy a photoshoppolás miatt ilyenek egyes nők, lányok.
  Ha egy férfi Batmannek öltözik, akkor az nem szomorú, hanem röhelyes, és valószínűleg beteg. A címlap képeire hasonlítani akarás pont ugyan ez. Az általad leírt esetekben a szülőket (is) elő kéne venni, meg a közvetlen környezetében (pl. iskola) keresni a bibit.
  Ha nem lenne Photoshop, akkor meg a plasztikai sebészeket lehetne szidni.
  Ha nem lennének plasztikai sebészek, akkor a fűzőt, egyébb ruhadarabokat.
  Értsétek már meg, hogy ez csak egy eszköz. Nem ezzel van a gond, hanem az emberekkel. És nem emiatt, azt csak szeretnetek, mert akkor másra lehetne kenni a felelőséget.

 • 2010.06.22 16:37:37Hamlet

  fotóbolt nélkül egyértelműen sunapozitív! a derékszűkítés-csöcsárnyékolás csak rontott az összképen :(

 • 2010.06.22 17:03:41Satie

  Szamba, azzal kezdeném, hogy végtelenül sajnálom a kislányodat és gyógyulást kívánok neki. Ugyanakkor az némiképp kíváncsivá tesz, hogy 8-9 éves kislányok, hogyan és miképp látnak annyi retusált girnyós fotót, hogy anorexiásak legyenek tőle... Nem fapillangót kellene tologatniuk helyette vagy sportolni, szakkörre járni, esetleg családdal időt múlatni? Ez a kérdés merült fel bennem. Mindezt megfejelném egy műsorról való beszámolóval, ahol különböző életkorú kislányok fotóját mutatták meg saját maguknak, úgy, hogy szélesebbre-keskenyebbre vették őket. Megkérdezték a kislányokat, hogy hogyan tetszenek maguknak a legjobban, és életkortól függetlenül a legvéknyabbat, de legalábbis maguknál sokkal véknyabbat választottak. Mikor ki kellett választaniuk a képekből, hogy ők hogy néznek ki, mindig kövérebbre böktek, mint az igazság. Ezek után elbeszélgettek az anyukákkal. Megkérdezték például, hogy ők mennyire elégedettek magukkal... és az anyák rommá alázták, szapulták magukat... Feltették a kérdést a szülőknek, hogy általános e, hogy így leszólják magukat, s a válasz minden esetben igen volt. A film tanulsága pedig az, hogy a kislányok gyakorlatilag szinte az anyatejjel együtt szívják magukba a testükkel való elégedetlenséget. Kétségtelen, hogy a képek is hamis illúziót kelthetnek a gyerekekben, de főleg a tinédzserekben, akik rendszeresen neteznek, divat magazinokat forgatnak, de... elenyésző a hatása ahhoz képest, hogy mit szed össze a gyerek a családban, milyen mintát lát, mennyi dícséretet, elfogadást - nem csak a külseje tekintetében. LifeNetworkon volt a műsor, néha ki lehet ott fogni jó műsorokat, csak kicsit sok az ismétlés és rém egysíkú. Ettől függetlenül ajánlom időnként nézegetésre.

 • 2010.06.22 17:09:22v!tY0

  ...ennek így semmi értelme :)

 • 2010.06.22 17:24:09nagyon röhögök

  bahh... :) mennyi gond...
  Mindkettőt sunáznám. Egyszerre!

 • 2010.06.22 17:39:14Elcseszett nick

  szamba: Bocsánatot kérnék a figyelmetlenségem miatt, már nem olvastam el a végét, hogy személyesen is érintett vagy a témában. Mielöbbi gyógyulást kívánok a kislányodnak, és a többieknek is.
  A leirtakat pedig fenntartom. Ilyen a 21. század, erre fel kell készítenünk a gyerekeinket. A címlapokon szereplő celebek az átlag életmódhoz képest extrém életvitelt folytatnak, ezt a gyerekeknek is el kell magyarázni. Ha kiskoruktól kezdve egy jó értékrendet közvetítünk feléjük, de nem zárjuk el őket minden rossztól, hanem inkább megmagyarázzuk nekik, amit nem lehet elkerülni (suliba úgyis bevisz valaki felnőteknek szóló!!! magazint (nem, nem pornóra gondolok), úgyis lesznek akik arról beszélgetnek 8-9 évesen, hogy hány fejlövést csináltak tegnap a legújabb lövöldözős játékban, stb.), akkor minimálisra csökkenthetjük a kockázatot.
  Igazad van, hogy sajnos egyre többen vannak, akik ezekbe a betegségekbe esnek, de még mindig jóval kevesebben, mint akik elkerülik. Ezek ugye pszichés eredetű betegségek, kérdés, a többség hogyan tudja megúszni.

  Nem értek egyet az agyonretusált képekkel, de nem hiszem, hogy ez generálná a problémát.

 • 2010.06.22 18:46:41Pulstar

  magyarorszag 9 millio grafikus orszaga

 • 2010.06.22 20:43:15Bannor

  vihar a biliben... nem k. mindegy?? retusálás? cél a szépség és fiatalság: minden nő kb. 35 felett már nem így néz ki retus nélkül... plasztika kell és botox. mit ér valaki a retussal reggel amikor felkel?? :):)

 • 2010.06.22 21:03:22Rókakígyó

  a balos a retus, mert hiányzik a hajának egy kis része.

 • 2010.06.22 23:03:50Androsz

  Én most megbuktam, mert két percnyi nézegetés után is csak a borda alatti gödör eltűnését vettem észre, meg a színtónus hamisítását, amit egyébként negyven éve minden profi fotós megold színszűrőkkel is. Szóval az igazi maca is annyira modellszerű, hogy fölösleges volt retusálni. Azt hittem, nagyobb különbségekről lesz szó.

  Az érettségi képeinket nekünk is retusálta az a barom fotós, pedig senki nem kérte tőle.

  Szamba, sajnálom a kislányodat, de az ő érdekében mondom, hogy az orvosok remélhetőleg elmondták neked is, hogy a fiziológiai okokon kívül még miféle lelki okai lehetnek a kóros fogyásnak. Lehet, hogy a kislánynak a családdal van valami fel nem ismert baja, mert ennek kifejeződése is dokumentáltan elő szokott fordulni a dolgok hátterében. Néha a szülőt kell gyógyítani, hogy a gyerek felépüljön. És ezt nem én találtam ki.

  Általában mondom, hogy a hamis énkép kialakulásáért felelősek a valótlan képek felmutatói is, de a szülőnek sem árt néha elbeszélgetnie a cseperedő lánykával, hogy miért nem akar egy ruhát hordani, miért akar sportolni, tényleg meg szokta-e enni a menzai ebédet, az idősebb miért is cigizik és így tovább. Időben lépni hasznosabb.

 • 2010.06.23 07:08:46Józan :):(

  A szépség kultusz nem hal ki , SOHA ! Ha természeteset akarsz látni végy vizslát , vagy nézd meg a feleséged . (ennyire nem egyszerű azért:)) Sóvárgás a tökéletes után volt és lesz :)

 • 2010.06.23 08:05:28Mocok

  Ameddig a nők azt látják, hogy a pasijuk a férfimagazinok retusált csinijeire nyálaz, addig nem fog változni semmi. A retusálás egy dolog, amit azért csinálnak, mert igény van rá. Majd, ha az összes kedves férfitárs elkezd kampányolni a mű ellen és nem pumpálja ebbe a bizniszbe a pénzt (mert hát itt sok sok férfi azt írja, hogy nem is tetszik neki az agyonretusált...) akkor mi nők is el fogjuk hinni, hogy úgy vagyunk jók, ahogy megszülettünk. Itt nem a média, meg nem a plasztikai sebész és nem is a ps a hibás...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta